Autor Wątek: [Accent X3] Przykry zapach z nawiewu w moim Accencie.  (Przeczytany 12821 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

lukaszl86ldz

• Gość
[Accent X3] Przykry zapach z nawiewu w moim Accencie.
« dnia: 17 Styczeń 2012, 07:21:25 »
Mam taki problem drodzy forumowicze , strasznie męczyć od paru dni zaczął mnie odór wydobywający się z nawiewu trwa to tak z 10-12 min po włączeniu nawiewu .

Bez znaczenia czy na szybę czy inne położenie . Jest to trochę męczące i nie przyjemne , zastanawiam się czy coś nie tak  z nagrzewnicą ? I czy tylko ratuje mnie jej wymiana ?

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Styczeń 2012, 10:14:23 »
Klimatyzację posiadasz? jeśli tat to użyj preparatu do odgrzybiania i odświeżania układu. Jeśli nie posiadasz to przyczyną może być coś innego... np. gnijące liście, które w jakiś sposób dostały się przez wlot powietrza do nagrzewnicy.

lukaszl86ldz

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Styczeń 2012, 12:48:19 »
nie nie posiadam klimatyzacji , czyli chyba czeka mnie grzebanie podszybiu między innymi

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Styczeń 2012, 15:58:46 »
puść na maxa nawiew, i ruszaj skrzydełkami nawiewu (góra dół lewo prawo) liście jeżeli to one to powinny  wylecieć.

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Styczeń 2012, 16:30:59 »
Wyjmij wiatrak, masz go zapewne nad nogami pasażera po prawej stronie, pod schowkiem, mocowany na trzy śrubki. Wyczyśc go, ogarnij, zamontuj.
Pewnie masz tam jakąś mysz  :-P

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Styczeń 2012, 19:52:55 »
Cytat: "skali"
Pewnie masz tam jakąś mysz
Albo fragmenty liści butwieją, bo ostatnio trochę padało i teraz mogą być namoknięte. Jak zaczekasz do konkretnego mrozu i problem ustąpi, bez wątpienia trzeba będzie przeczyścić kanał wentylacyjny (ja bym w sumie nie czekał jak dysponujesz w miarę ciepłym garażem). Powodzenia.

mmatulek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 18 Styczeń 2012, 09:28:45 »
Na wstępie chciałem wszystkich przywitać, jest to mój pierwszy post na forum.

Proponuję mimo braku klimatyzacji wykorzystać preparat do odgrzybiania. Koszt minimalny, a oddech jest po naprawdę świeży. Ja z powodzeniem korzystałem z tego typu specyfiku w różnych autach bez klimatyzacji.

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 18 Styczeń 2012, 09:32:14 »
Cytat: "mmatulek"
Proponuję mimo braku klimatyzacji wykorzystać preparat do odgrzybiania.
Tak, ale jeśli to nie są grzyby (jeździłem Accentem przez 8 lat i nic podobnego się nie przytrafiło) zabieg będzie doraźny i problem powróci.

RHO

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Styczeń 2012, 20:09:44 »
Myślę, że do sprawy trzeba podejść w ten sposób, że skoro capi, to trzeba umyć, a po myciu dezodorant :). Czyli dobrać się do tuneli nawiewu na ile głęboko dasz rady rozebrać i sięgnąć, sprawdzić czy coś tam nie zalega i wyczyścić wszystko dokładnie. Kurz nie daje odoru, więc można się spodziewać czegoś gnijącego, co trzeba usunąć. Odgrzybianie, czy odkażanie owszem, ale po sprawdzeniu w/w.

mmatulek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Styczeń 2012, 21:09:07 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Cytat: "mmatulek"
Proponuję mimo braku klimatyzacji wykorzystać preparat do odgrzybiania.
Tak, ale jeśli to nie są grzyby (jeździłem Accentem przez 8 lat i nic podobnego się nie przytrafiło) zabieg będzie doraźny i problem powróci.

Zawsze gdzie jest wilgoć tam są grzyby, a w samochodzie wilgoci nie unikniesz.  U  "lukaszl86ldz" może być dodatkowa niespodzianka, ale ja bym zaczął od chemii. Dlaczego...? Ponieważ jest to najprostsze i najmniej czasochłonne rozwiązanie, jeżeli okaże się, że jednak nie była to pleśń to zawsze zdąży rozebrać nawiew.

ps. Preparat do odgrzybiania w kosztuje ok. 24 zł i starcza na 3 zabiegi.

lukaszl86ldz

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Styczeń 2012, 16:59:21 »
nie wiem czy , no może to dziwne ale zapach zniknął po tym jak rozsypała mi się do końca skrzynia , teraz odpalam tylko samochód żeby trochę pochodził dla jego dobra po włączeniu nawiewu zapachu nie ma  , chyba że to przez ten mróz .

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Styczeń 2012, 19:52:18 »
Cytat: "lukaszl86ldz"
po włączeniu nawiewu zapachu nie ma , chyba że to przez ten mróz .
Nie inaczej. Nic samo się nie robi. ;-)