Autor Wątek: Wersje accentów 75KM i 82KM Wyjaśnienie!!!  (Przeczytany 6733 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adams502

• Gość
Wersje accentów 75KM i 82KM Wyjaśnienie!!!
« dnia: 11 Sierpień 2009, 21:07:22 »
Witam napisałem do działu technicznego Hyundai Motor Poland zapytanie odnośnie różnicy mocy tego samego silnika 1.3 12V i oto co otrzymałem:

"róznice mocy silników wynikaja z róznych potrzeb rynku, różnych wymagań podatkowcyh pod kątem podatków tak więc producenci przygotowuja te same pojazdy, te same silniki z różnymiw wersjami. Osiagi silnika są modyfikowane przede wszystkim przez oprogramowanie. Rózne nastawy czasu wtrysku, regulacji zapłonu, ciśnienienia paliwa, , ograniczenia maksymalnych obrotów i czasów wtrysku paliwa.
Tak więc nie musi byc żadnych zamian mechaniki silnika by utworzyc kilka wersji mocy ."

Myślę, że wyjaśniło to wszystkim dlaczego niektóre accenty są mocniejsze a inne słabsze i już wiadomo jak z wersji 75 konnej zrobić wersję 82 konną, wystarczy zmiana oprogramowania silnika.

Cien

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Sierpień 2009, 21:41:27 »
masz u mnie pifko :)
Długo drążyłem ten temat :/
Rozkręciłem przepływki itp., żadnych zwężek.
Czyli pewnie tak jak myślałem wystarczy komputer podpiąć od wersji 82 KM ?? :)
Ktoś wie gdzie jest umiejscowiony ten komputerek i jak się najłatwiej do niego dostać w mojej wersji autka ?

adams502

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Sierpień 2009, 09:29:47 »
Komputer masz przed nogami kierowcy pod deską rozdzielczą, przymocowany do prawego słupka. Schyl się w wskazanym miejscu a zobaczysz srebrny prostokąt (20cm x 15 cm) to właśnie jest komputer. Nie wiem jak go wyciągnąć (jeszcze tego nie robiłem).

Właśnie nie wiem czy trzeba wymieniać komputer czy wystarczy wgrać do niego program z wersji 82KM i kto coś takie by potrafił zrobić?

Cien

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Sierpień 2009, 12:26:26 »
Cytat: "adams502"
Komputer masz przed nogami kierowcy pod deską rozdzielczą, przymocowany do prawego słupka. Schyl się w wskazanym miejscu a zobaczysz srebrny prostokąt (20cm x 15 cm) to właśnie jest komputer. Nie wiem jak go wyciągnąć (jeszcze tego nie robiłem).

Właśnie nie wiem czy trzeba wymieniać komputer czy wystarczy wgrać do niego program z wersji 82KM i kto coś takie by potrafił zrobić?

Mysle ze mozna wgrac, ale skad oryginalny program na 82 KM ?
Prosciej wymienic kompa bo jak cos nie pojdzie zawsze mamy do czego wrocic ;)

seb_jak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Sierpień 2009, 15:16:40 »
adams502 - napisałeś bardzo ciekawą rzecz.
Czy ktoś posiadający Accenta 82KM mógłby zrobić fotkę kompa, albo podać jego symbol ?

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Sierpień 2009, 02:07:05 »
To jest cytat z tego maila co Ci przysłali ? Jesli tak to moge siez was smiac haha

Cien

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Sierpień 2009, 10:52:59 »
Cytat: "soviet100"
To jest cytat z tego maila co Ci przysłali ? Jesli tak to moge siez was smiac haha

Zamiast się śmiać - po prostu wyjaśnij jak ograniczono moc do 75 KM.
Będzie prosto i w temacie

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Sierpień 2009, 20:48:41 »

A z czego to chciałbyś się śmiać ? Bo jakoś nie widzę powodu...

adams502

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Sierpień 2009, 22:09:11 »
soviet100, śmiać to się można, ale raczej z ciebie :mrgreen: Szczególnie z Twojego tematu o silniku 1.5. Sam się tam przyznajesz, że nie masz żadnego doświadczenia z motoryzacją (zwłaszcza w kwestiach technicznych, widać to po zamontowanym filtrze powietrza który zamiast zimnego powietrza doprowadza gorące z komory silnika, EFEKT: spadek mocy o kilka kW!!!). Więc temat pozostaw osobą bardziej doświadczonym i swoje sugestie pozostaw dla siebie, nie pisz je na forum.

adams502

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 20 Sierpień 2009, 21:22:08 »
Wielka prośba do posiadaczy aut z silnikiem 1.3 12V 63kW!!! Prosiłbym o umieszczenie na forum numerów komputera w waszym aucie, lub jak da radę to proszę wstawić zdjęcia!

Kopruch

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Sierpień 2009, 21:52:27 »
Wydaje mi się że nie trzeba zmieniac komputerów itp. Mając możliwość podłączenia auta do komputera można te parametry zmienić. Tak przynajmniej mówił kolega. Jesli ktoś chce być bardziej dociekliwy proponuje zadzwonic do pana Miśka (zamującego sie głównie Hultajami) w Katowicach. Gość ma komputer i zna się na rzeczy. Jego nr stacjonarny:
(0)32-252-33-41.

Cien

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Sierpień 2009, 23:47:12 »
Cytat: "Kopruch"
Wydaje mi się że nie trzeba zmieniac komputerów itp. Mając możliwość podłączenia auta do komputera można te parametry zmienić. Tak przynajmniej mówił kolega. Jesli ktoś chce być bardziej dociekliwy proponuje zadzwonic do pana Miśka (zamującego sie głównie Hultajami) w Katowicach. Gość ma komputer i zna się na rzeczy. Jego nr stacjonarny:
(0)32-252-33-41.

Można - szczegolnie jak masz "wsad" frimware od tego "lepszego" ;)

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 21 Sierpień 2009, 02:34:23 »
Brak dużych liter i błędy ortograficzne a tego robić nie powinni.

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Sierpień 2009, 08:01:26 »
Cytat: "Gordinho"
A z czego to chciałbyś się śmiać ? Bo jakoś nie widzę powodu...

Brak dużych liter i błędy ortograficzne a tego robić nie powinni.

O mój Boże, człowieku ogarnij się... Uff...
Cytat: "Kopruch"
(0)32-252-33-41.

Nie trzeba, ale tak jak było napisane wcześniej, mając dwa zawsze możesz bez problemu powrócić do starej i działającej wersji ;p

bazyli87

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Sierpień 2009, 08:54:15 »
A wiecie może czy można włożyć komputer naprzykład od 1,5 12v? czy to będzie wtedy działać i jak zwiększy się moc accenta??