Forum > Instalacja LPG, CNG, inne
Instalacja BRC + lubryfikator
Hants:
--- Cytat: "Arni71" ---Gazownicy z Lovato byli trochę zdziwieni że lubra idzie przez wtryski LPG ale tak przewiduje producent lubryfikaora
--- Koniec cytatu ---
:shock: :shock: :shock:
Nigdzie na stronie BRC nie znalazłem fotki z takim setupem. Po co zatem stosować filtry FL? Zeby zalać olejem wtryskiwacze (GAZOWE)?
Arni71:
--- Cytat: "Hants" ---
:shock: :shock: :shock:
Nigdzie na stronie BRC nie znalazłem fotki z takim setupem. Po co zatem stosować filtry FL? Zeby zalać olejem wtryskiwacze (GAZOWE)?
--- Koniec cytatu ---
A jednak :)
http://www.si-elektronik.de/export/ValveProtector/ValveDokuEnglisch.pdf
W sumie soft jest do ściągnięcia ze strony producenta ale bez kabla, nie przyda się.
Nie mam weny żeby szukać albo dopasowywać.
Hants:
Tak heurystycznie rzecz biorąc, to nie podoba mi się to rozwiązanie. Myślę, że skraca to zywotność wtryskiwaczy gazowych, zamula silnik i brudzi kolektor dolotowy, wtryski benzynowe..
Z drugiej zaś strony, ktoś może powiedzieć, że łatwiej jest wymienić wtryskiwacze niż głowicę..
Arni71:
W Hyundaiu wymieniałem wtryski gazowe po kupnie auta, z 2 powodów:
1 - jeden z wtrysków nie stroił i nie dał się ustawić,
2 - okazało się że wtryski były starej generacji i podlegały wymianie na nowy typ. Przypuszczam że gdyby Niemiec się tym bliżej interesował to może by mu to w serwisie wymienili w ramach akcji.
Nie zmienia to faktu że wtryski wytrzymały 165tyś km więc chyba lubra im nie szkodziła.
Poza tym czemu mają cierpieć wtryski benzynowe i kolektor w takim rozwiązaniu??
Dla nich nie ma znaczenia jaką drogą lubra dostaje się do silnika.
Dodam od siebie - nie jestem zażartym obrońcą lubryfikacji, zamontowałem w Citroenie instalację LPG i tam nie zakładam lubryfikacji bo w nim mam hydrauliczną regulacje zaworów, ale skoro w Hyundaiu nie mam hydraulików, lubryfikację mam zamontowaną i nie widzę oczywistych skutków ubocznych jej stosowania, to dla mnie jest OK
Hants:
--- Cytat: "Arni71" ---Poza tym czemu mają cierpieć wtryski benzynowe i kolektor w takim rozwiązaniu??
--- Koniec cytatu ---
Gdybam sobie teraz:
Nie masz bezpośredniego wtrysku, przeto "mokry" gaz podróżuje przez kawałek kolektora dolotowego. Dysze gazu znajdują się tuż obok wtrysków benzyny...
Nie neguję w czambuł tego rozwiązania, ale sam sobie bym tego nie instalował.
Niech Ci dobrze służy, szczerze życzę.
Nawigacja
[#] Następna strona