Autor Wątek: Dziwne drgania silnika  (Przeczytany 5684 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kopruch

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #15 dnia: 12 Sierpień 2009, 21:47:54 »
Ja wymieniłem świece i żadnego rezultatu (w tej kwestii) to nie dało. Wydaje mi się że to bardziej wina poduszek silnikowych. Możliwe że bardziej wybite nie dają rady powstrzymać rezonansu w jaki wpada silnik na tych obrotach. Ale to tylko moje przemyślenia na chłopski rozum :)

Zbyszek

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #16 dnia: 12 Sierpień 2009, 22:23:59 »
Cytat: "Kopruch"
Wydaje mi się że to bardziej wina poduszek silnikowych

U mnie kiedys był problem z poduszkami ale wówczas miałem problem z biegami (głównie trójka). Po wymianie poduszek (przód i tył) problem znikł. Nie zauważyłem niepotrzebnych drgań silnika.

mafia_863

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Sierpień 2009, 16:47:31 »
Ja mam ten sam problem.W okolicach 2800 obr/min silnik pracuje tak samo lecz czuje w kabinie drgania (mniej wiecej jak deska rozdzielcza).Szukalem przyczyny pod maska, kladlem sie pod auto i nic nie zauwazylem.Po prostu tak ma:) Moze wspolnymi silami cos zdzialamy :-)

Cien

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #18 dnia: 14 Sierpień 2009, 18:17:55 »
Cytat: "mafia_863"
Ja mam ten sam problem.W okolicach 2800 obr/min silnik pracuje tak samo lecz czuje w kabinie drgania (mniej wiecej jak deska rozdzielcza).Szukalem przyczyny pod maska, kladlem sie pod auto i nic nie zauwazylem.Po prostu tak ma:) Moze wspolnymi silami cos zdzialamy :-)

Mam to samo, ale słyszę ciut inna pracę silnika, jakiś rezonans ? tyle że w zakresie mniej więcej 2,8-3,2 tys obr :)

stylek

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #19 dnia: 14 Sierpień 2009, 23:35:05 »
Myślę, że to normalne, u mnie też słyszę lekki rezonans ale nie wiem przy jakich obrotach, bo mój Accencik nie posiada obrotomierza, dzieje się to przy 90 - 100 km/h powyżej już cichnie :-D trzeba z tym żyć :lol: da się !!

Kopruch

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #20 dnia: 15 Sierpień 2009, 00:46:28 »
Cytat: "Cien"
Cytat: "mafia_863"

Mam to samo, ale słyszę ciut inna pracę silnika, jakiś rezonans ? tyle że w zakresie mniej więcej 2,8-3,2 tys obr :)

No wiec właśnie ja stawiam na rezonans. W Twoim przypadku objawia sie na wyzszych obrotach bo masz mniejszy silnik. Trzeba by sprawdzić bez maski np :) Mozliwe ze (jesli to reznans) ma na to wpływ nawet osłona pod silnikiem... Z resztą to chyba mało ważne. Najważniejsze że hultaje hul(t)ają bez problemu :)

Cien

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #21 dnia: 15 Sierpień 2009, 00:55:45 »
jesli rezonans, to mozliwe ze odpowiada za to zawieszenie silnika, np. poduszki

stylek

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Sierpień 2009, 16:26:55 »
Cytat: "Kopruch"
Najważniejsze że hultaje hul(t)ają bez problemu
I tak trzymać ! nie ma co narzekać za dużo, przecież to nie żadna limuzyna tylko słodki samochodzik :lol:

Gordinho

• Gość
Dziwne drgania silnika
« Odpowiedź #23 dnia: 16 Sierpień 2009, 21:48:15 »
Ja też stawiam na zawieszenie silnika, gdy na luzie powoli przeciskam go do tych obrotów to silnik bardzo ładnie i równo pracuje, drgania słyszalne są na tych obrotach dopiero w momencie gdy napędzane są koła, więc też zdaje mi się że to wina poduszek, a to że różni użytkownicy mają to samo na różnych obrotach może zależeć właśnie od zużycia poduszek itp.