Autor Wątek: [ix35 EL] Czy ktoś ma pomysł na wkład do zapasu ?  (Przeczytany 13880 razy)

paff

• Gość
[ix35 EL] Czy ktoś ma pomysł na wkład do zapasu ?
« dnia: 06 Styczeń 2014, 22:30:50 »
Mam pytanie, bo mam pomysł, ale z realizacją jeszcze czekam na jakąś okazję.

Luzem latające klucze, do tego ściągany hak zabezpieczyłem i wcisnąłem pomiędzy blachę i oponę, ale dobrze by było dopasować jakiś styropianowy wkład na te elementy.
Mój pomysł, to dopasować z innego auta, ale większość to wkłady do dojazdówek. Jest sporo większych, ale sprzedający w sieci nie udostępniają informacji o wymiarach, więc pozostaje podjechać do sklepu, ew szrotu.

http://www.google.pl/search?q=wk%C5%82ad+ko%C5%82a+zapasowego

Może ktoś już dopasowywał takie wypełnienie z innego auta?

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 06 Styczeń 2014, 22:55:11 »
mam taki wkład w Peugeocie 207. mógłbym przypasować i zrobić zdjęcie. w sumie pomysł niegłupi :) chociaż akurat ani klucze ani lewarek który był w aucie mi nie latają. a między blachę i oponę wcisnąłem płyn do spryskiwaczy i odmrażacz do szyb

klemens

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Styczeń 2014, 14:03:45 »
Ja owinąłem szmatami to, co mogłoby stukać i nie stuka  :lol:

paff

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Styczeń 2014, 14:33:53 »
Owijanie jak najbardziej, do tego wystarczy odpowiednio upchnąć i jest spokój, ale wygląda słabo.
Mi się spodobał wkład do koła, który posiada składaną rączkę. Wyciągasz wszystkie gadżety jedną ręką i masz dostęp do koła, a wkład służy jak skrzyneczka i stoi na ziemi, czeka na użycie.

Caastiv: proszę wyślij fotę i napisz jakiej wielkości koło posiadasz

Czy ktoś posiada wersję bez koła z zestawem naprawczym? Zastanawiam się, czy jest do tego jakaś forma ze styropianu, czy bagażnik jest ciut głębszy.

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Styczeń 2014, 11:50:15 »
zgodnie z obietnicą porobiłem zdjęcia. Z danych technicznych to w Peugeocie jest w zapasie felga stalowa 16", natomiast w Hultaju mam w zapasie aluminiową 17".
A teraz część fotoreporterska :)
Sam wkład wygląda tak:

W Peugeocie wygląda to tak:

W Hyundaiu tak:

Mocowanie do koła w Hyundaiu. Sam otwór we wkładzie jest ciut większy niż ta nakrętka, która mocuje koło. Ale kawałek jakiejś tektury czy coś podobnego rozwiązuje sprawę.

Przy czym nie sprawdzałem, czy lewarek i klucze z HYUNDAIA pasują do tego wkładu. klucz który tam widać to oryginalny z PEUGEOTA. Swoją drogą ja mam lewarek wsadzony w jakiś uchwyt i nawet nie wiem jak go wyjąć ;D

paff

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Styczeń 2014, 11:55:21 »
Dzięki za foty. Czyli sporo większy wkład by się zmieścił, czyli udałoby się dorzucić hak.

Co do lewarka, to przekręć śrubą, która służy do podnoszenia/opuszczania, wtedy uda się go wyjąć z tego uchwytu.

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Styczeń 2014, 11:59:33 »
trzeba by szukać wkładu, który pasuje do 17" i większych kół. wtedy będzie dobrze wypełniony zapas.

Offline speedmaster

• Giełda
    • http://www.omega.biz.pl
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Styczeń 2014, 14:55:40 »
w ix35 w wersji bez zapasu w miejsce koła są przegródki porobione :roll: wygląda to całkiem OK  :roll:

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Styczeń 2014, 11:09:05 »
a są jakieś zdjęcia? bo jestem ciekaw jak to wygląda

Offline speedmaster

• Giełda
    • http://www.omega.biz.pl
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Styczeń 2014, 16:30:20 »
Cytat: "Caastiv"
a są jakieś zdjęcia? bo jestem ciekaw jak to wygląda

przypomnij mi się przez priva za jakieś 10 dni bo aktualnie jestem dobrych kilka tysięcy kilometrów od ix'a  :mrgreen:

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Styczeń 2014, 19:53:20 »
miałem się przypomnieć w sprawie zdjęć, ale zapomniałem :D
teraz mi się przypomniało to się przypominam :D

Offline yach

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 26 Styczeń 2014, 20:09:32 »
Ja chyba zakupię wykładzinę dywanową i dam zarobić krawcowej, która uszyje mi z wykładziny torbę pasującą w koło zapasowe. Będzie to służyć głównie do przewożenia drobiazgów, kosmetyków do samochodu i tym podobnych chałaśliwych przedmiotów. Klucz, lewarek w przeznaczonym do tego  miejscu.

aurum

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 27 Styczeń 2014, 00:46:48 »
Kosmetyki samochodowe i inne drobiazgi (np. płaszcze foliowe, ręczniki papierowe) mam w starej torbie od laptopa, która idealnie mieści się w kole zapasowym. Nic nie lata, nic nie hałasuje.

paff

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 27 Styczeń 2014, 08:47:37 »
Żeby temat nie uciekł w złą stronę, to napiszę, że nie chodzi o tego rodzaju drobiazgi. Ja kosmetyków, folii i papieru w ogóle nie wożę w samochodzie. Mam hak, klucze, gaśnicę - czyli elementy ciężkie, które chciałbym umocować w kole, gdzie jest sporo miejsca nie wykorzystanego.

Wykładzina dywanowa byłaby pewnie spoko, bo w miarę sztywna, ale też nie na hak i klucze, ale chętnie zobaczę efekt.