Autor Wątek: [Sonata NF] Sonata 2.0 CRDI czujnik temperatury zewnętrznej  (Przeczytany 10378 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

SebeQ_XBOX

• Gość
[Sonata NF] Sonata 2.0 CRDI czujnik temperatury zewnętrznej
« dnia: 05 Styczeń 2014, 18:26:04 »
Witam, mam pytanko. posiadam sonatę 2007 rok 2.0 crdi. Umyłem auto i czujnik temperatury zewnętrznej zaczął pokazywać 40 stopni i tempertura powoli rosła aż do 50 stopni a później malała stopniowo do 28 i tak już stanęła choć na dworze koło zera. co się mogło wydażyć i gdzie wogóle mieści się ten czujnik? pozdrawiam.

cooller11

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Luty 2016, 20:44:33 »
Witam.
Podłączę się pod temat bo szukam i przeglądam i mam problem z ulokowaniem mojego problemu na forum(mam nadzieję że mi to wybaczycie i pomożecie właściwie zlokalizować temat).
Problem polega na tym że w Sonata 2.4 Benzyna 119KW 162KMz 2005 roku na desce rozdzielczej pokazuje mi się komunikat załączony na foto a mianowicie: ----°C
W związku z powyższym przejrzałem instrukcję i pisze w niej że to jest wskaźnik temp zewnętrznej powietrza.
Moje pytanie brzmi: Co może być nie tak skoro tu nie pokazuje temperatury a na wskaźniku(wyświetlaczu) przy "klimatroniku" wszystko pokazuje jak należy...? Gdzie szukać problemu?
Za pomoc będę niezmiernie wdzięczny.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Luty 2016, 22:43:23 »
Usuń jedno zdjęcie przez edycję postu (funkcja edytuj z prawej strony postu) będziesz miał więcej pamięci na dodawanie innych.

To jest opcja i może być tak że jak klimatyzacja jest manualna to wyświetla jak automatyczna to nie.

cooller11

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Luty 2016, 07:20:01 »
Da sie to moze gdzies sprawdzic? Niestety strasznie malo info jest na temat mojego auta. Wpisujac slowa kluczowe zazwyczaj wyskakuja problemy ale dot innych modeli...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Luty 2016, 17:44:25 »
Trzeba poczekać aż ktoś z takim samym autem się odezwie.

Offline Zbychu

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Luty 2016, 17:13:08 »
Cytat: "cooller11"

Problem polega na tym że w Sonata 2.4 Benzyna 119KW 162KMz 2005 roku na desce rozdzielczej pokazuje mi się komunikat załączony na foto a mianowicie: ----°C
.

To trochę dziwne, mam ten sam model i specjalnie poszedłem jeszcze zobaczyć bo nigdy w tym miejscu mi nie pokazywało temperatury, przeleciałem całe menu no i nie pokazuje. Temperaturę zewnętrzną wskazuje mi jedynie na panelu klimy/ogrzewania. Ostatnio też wymieniałem czujnik temperatury, o czym wspominałem w innym temacie i dobrze że przed zakupem wyciągnąłem stary, bo okazuje się że są dwa typy, jeden 5 pinowy, a drugi 3 pinowy, może tu masz jakaś niezgodność.

Offline kosmos2011

• Giełda

MarcoAntonio

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 25 Luty 2016, 19:46:42 »
Teoretycznie czujnik zewnętrznej temperatury jest w prawym lusterku wstecznym

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 25 Luty 2016, 20:03:52 »
W praktyce nie w marce Hyundai.

Denny4

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 25 Luty 2016, 22:51:38 »
Toyota także woli mieć czujnik z przodu za zderzakiem.
Podobnie jak VW i pewnie jeszcze wiele wiele innych by się znalazło  :-P

Offline radost

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Marzec 2016, 10:57:30 »
W grandeur jest (ten sam zresztą) przed chłodnicami zaraz za zderzakiem. Wymieniałem bez demontowania niczego przez otwór w zderzaku.

GrzegorzK

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 23 Kwiecień 2017, 14:38:37 »
Cytat: "cooller11"
Witam.
W związku z powyższym przejrzałem instrukcję i pisze w niej że to jest wskaźnik temp zewnętrznej powietrza.
Moje pytanie brzmi: Co może być nie tak skoro tu nie pokazuje temperatury a na wskaźniku(wyświetlaczu) przy "klimatroniku" wszystko pokazuje jak należy...? Gdzie szukać problemu?
Za pomoc będę niezmiernie wdzięczny.

Mam ten sam problem jak kupowałem dał bym se rękę obciąć ze pokazywało temperaturę w tym miejscu z foto . Teraz nie dość że nie mogę przełączyć na tą opcje to jak się już uda np po odłączeniu akumulatora to pokazuje ---- . nie działa mi klima a wg schematu to jest powiązane . ps mam wersje z manualną klimą

Offline VelWik

• HKP
  • **
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Luty 2018, 19:11:18 »
Hej, odgrzeje kotleta. Wyświetlacz klimy pokazuje cały czas 60 stopni. Pewnie do wymiany czujnik temperatury zewnętrznej.
https://www.fox.rzeszow.pl/czujnik-temperatury-zewnetrznej-ambient-sensor,4,254832,9775
Czy ten będzie pasował do sonaty 2.4 05r.? Na alledrogo jest jakiś 3k000 za 300zł a tu 3k100 dużo taniej, a widzę że w zakładkach 04r i 08r jest ten 3k100 do kupienia.