Autor Wątek: [ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne  (Przeczytany 305919 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne
« Odpowiedź #225 dnia: 28 Luty 2014, 17:21:40 »
Ja zacząłem pierwszy walkę z importem o zawieszenie, mowie wam za granicą jest oprogramowanie u nas nie będzie oj długo znając importera.
Jak czytam opinie o spalaniu to tylko w Polsce tak dużo palą auta. Ja mam żal do importera polskiego  oto że auta sa unas dużo droższe niż w checzach i tam do każdej jednostki benzynowej 1,4 1,6 i 1,6AT jest fabryczne LPG . Dodatkowo występują wersje diesel 1.4 75KM , 1.4 90KM , 1.6 115KM i 1.6 128 KM

Offline zbyniuw48

• Giełda
Re: amorki
« Odpowiedź #226 dnia: 28 Luty 2014, 20:44:27 »
Witam
wygląda na to, że temat przednich amortyzatorów mamy w zasadzie opanowany.
Teraz moglibyśmy się skupić na spalaniu.
Na początek prośba do wszystkich którzy są niezadowoleni o zgłaszanie tego przy okazji wizyty w serwisach. Może importer zareaguje gdy będzie wiele zgłoszeń. Przypuszczam że podobnie było z amortyzatorami.
Chyba nie są zainteresowani opiniami, że Hyundaie dużo palą.
Pozdrawiam

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #227 dnia: 28 Luty 2014, 21:47:41 »
Przyłączam się do tej sugestii i zachęcam pozostałych. Zarówno do zgłoszeń w ASO jak i dzielenia się spostrzeżeniami na forum. Użytkownicy na zagranicznych forach Hyundai'a też skarżą się na różne dolegliwości auta i często uzyskują rozwiązania. Sądzę, że opisywane i czytane na forach opinie również nie pozostają niezauważone przez producenta lub jego emisariuszy, w szczególności te powtarzające się.
Zatem bądźmy cierpliwi i konsekwentni dla dobra ogółu jak i siebie samych. Jakkolwiek by to nie zabrzmiało...  :mrgreen:

ed. Usunięcie cytatu. Nie cytujemy wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli znajduje się ona bezpośrednio nad naszym postem. tekla

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #228 dnia: 01 Marzec 2014, 13:36:18 »
Pisałem już kilka razy na forum, że w serwisie mam od roku wymienione oprogramowanie, więc to wszystko zależy od serwisu. Samochód zaczął mniej palić. Aktualnie czekam na wymianę gąbki siedzenia kierowcy, więc zaraz zapodam temat zawieszenia do serwisu.
Silnik 1.6 rok produkcji 2011.

ed. Usunięcie cytatu. Nie cytujemy wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli znajduje się ona bezpośrednio nad naszym postem. tekla

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #229 dnia: 02 Marzec 2014, 15:31:21 »
Może podaj nazwę serwisu aby można było zadzwonić i zweryfikować co tak naprawdę Tobie zrobiono z tym oprogramowaniem.
Zainteresowani sprawdzą w swoich ASO i może wszyscy będziemy zadowoleni. Mam auto z 12.2011 i póki co ASO, w których pytałem nie potwierdzają aktualizacji do benzyny  :roll:

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #230 dnia: 02 Marzec 2014, 18:50:26 »
Serwis Autokopex Katowice. Samo dzwonienie nic nie da, samochód musi być podpięty pod komputer. A dobrze wiem co zrobiono, bo wcześniej prosiłem o sprawdzenie czy jest nowe oprogramowanie do silnika. Po przeglądzie obsługa wypisała w karcie serwisu.

Offline lukasz.zst

• Giełda
« Odpowiedź #231 dnia: 02 Marzec 2014, 19:42:18 »
Ja kilka krotnie powiedziałem że oprogramowanie jest za granicą w aso nie w Polsce ,co za problem zadzwonić do serwisu do Asturii , Niemiec, Czech. Jak ja walczyłem o zawieszenie to nawet nie powiedziano mi dziękuje

Offline Maolma

• Giełda
« Odpowiedź #232 dnia: 05 Marzec 2014, 20:47:10 »
Z przykrością informuję zainteresowanych spalaniem ix20 silnik 1,4, że mój samochodzik po roku docierania nic a nic nie pali mniej. Rok temu w tej zimnej porze roku było ok. 9,5-10 l/100, teraz po pierwszym przeglądzie, wymianie oleju jest IDENTYCZNIE. Prosiłam w czasie przeglądu o zwrócenie uwagi na duże spalanie, podpięto do kompa, stwierdzono, że mam najnowsze oprogramowanie i tyle :evil:

ParadoxalShadow

• Gość
« Odpowiedź #233 dnia: 05 Marzec 2014, 21:36:07 »
Strasznie wysokie spalanie raportujecie w swoich ix20. Ja w moim i30 CW mam taki sam silnik 1.4 CVVT 109 km i średnie spalanie na poziomie 7,0 l. A jeżdżę tylko krótkie trasy (ok. 12 km w jedną stronę). W zimie mam max. 8,0 l, a silnik zagrzewa się dopiero w połowie trasy. Jeśli jadę gdzieś dalej, to bez problemu potrafię zejść do 6,0l. Może chodzi o opory powietrza, jakie kształt ix20 powoduje?

Henryk58

• Gość
« Odpowiedź #234 dnia: 06 Marzec 2014, 01:35:24 »
Wmoim ix 20 wymieniono amortyzatory w przednim zawieszeniu oraz wgrano nowe oprogramowanie silnika. Nareszcie jest znacząca poprawa. Ucichło dudnienie zawieszenia. Silnik znacznie lepiej przyspiesza w zakresie obrotów do ok 3000, zauważyłem rónież spadek obrotów na biegu jałowym. Jeżeli chodzi o zużycie paliwa to w obecnej chwili testuję. Wskazania komputera to ok 0,8 litra mniej. Prawda wyjdzie przy najbliższym tankowaniu to napiszę. Wszyskie prace wykonano w Autokopex Katowice.

Offline ph71

• Giełda
« Odpowiedź #235 dnia: 06 Marzec 2014, 11:09:45 »
IX20 to miejsko-podmiejskie auto prorodzinne i właśnie tego temu autu potrzeba najbardziej. Nie koni mechanicznych na końcu obrotomierza, tylko momentu na niskich i średnich obrotach.  Ponieważ użytkowo jeździ się właśnie momentem a nie mocą. Oczywistym wydaje się, że auto powinno wtedy mniej palić.
Jutro się przekonam, czy i w moim aucie takowe oprogramowanie się pojawi...

P.S. Gdyby nie to, że wspomniany wyżej serwis jest tak daleko ode mnie, to już bym się tam zameldował. Potwierdzają możliwość aktualizacji po podpięciu komputera.

Offline kri$

• Giełda
« Odpowiedź #236 dnia: 06 Marzec 2014, 12:06:45 »
Cytat: "Henryk58"
Wmoim ix 20 wymieniono amortyzatory w przednim zawieszeniu oraz wgrano nowe oprogramowanie silnika. Nareszcie jest znacząca poprawa. Ucichło dudnienie zawieszenia. Silnik znacznie lepiej przyspiesza w zakresie obrotów do ok 3000, zauważyłem rónież spadek obrotów na biegu jałowym. Jeżeli chodzi o zużycie paliwa to w obecnej chwili testuję. Wskazania komputera to ok 0,8 litra mniej. Prawda wyjdzie przy najbliższym tankowaniu to napiszę. Wszyskie prace wykonano w Autokopex Katowice.

Jak wyglądała weryfikacja, do wymiany amortyzatorów?

rekin323

• Gość
« Odpowiedź #237 dnia: 06 Marzec 2014, 15:07:11 »
Dziś udałem się do serwisu rozmawiałem zdecydowanie krócej niż to było 2mce temu na przeglądzie po 24mce i 12mce na temat odgłosów zawieszenia ten typ tak ma mówi serwis mało profesionalnie nawet na spocie hyundaia pokazywałem dokładnie rok temu o co chodzi pozdrawiam
 KPaweł (Accent)
Baca (ix35)
Zibi (ix35)
Zbyszek (Accent)
 A dziś info iż mój nr VIN podlega akcji serwisowej ( kampanii naprawczej ) wiec elementy zawieszenia zostały zamówione czas realizacji 14dni i sama wymiana na koszt importera.

Wiec wydaje mi się ze powstała lista nr VIN analogicznie do akcji na zacisk hamulca wiec trzeba się uzbroić w cierpliwość mówimy o kilku setkach egzemplarzach z rocznika 2011-2012 nie o jednym :-D  który coś wywalczył dla zasady importer zmiękł.
Patrząc z perspektywy czasu widać ze importer podwyższa standardy obsługi

Bądźmy na bieżąco
Pozdro

Henryk58

• Gość
« Odpowiedź #238 dnia: 06 Marzec 2014, 23:52:34 »
Do weryfikacji wymiany amortyzatorów musiałem przyjechać swoim IX20. Samochód został zabrany przez servisanta na stanowisko diagnostyczne. Po około 15 minutach zostałem poinformowany o konieczności wymiany. Termin ustalono mi na 6 dni po weryfikacji. Wcześniej dzwoniąc poinformowano mnie o akcji wymiany amortyzatorów.

Offline zbyniuw48

• Giełda
« Odpowiedź #239 dnia: 07 Marzec 2014, 07:27:56 »
Witam.
 Wygląda na to, że z zawieszeniem zaczęło się u Importera na poważnie.
Wypada zatem w tym miejscu podziękować koledze lukasz.zst gdyż, co by nie powiedzieć, to on mocno nagłośnił problem.
Widać upierdliwość przynosi efekty.
Pozdrawiam[/b]