Forum > Matrix / ix20
[ix20] zalety, wady, testy i uwagi ogólne
ph71:
Z marką Hyundai w Polsce będzie niebawem tak jak z tą marką w Ameryce i na świecie. Spokojnie...
Każdy rynek potrzebuje czasu na przekonanie sie do zmian jakie na nim występują i nabierają na sile. Akurat w Polsce mitami motoryzacyjnymi żyje się najdłużej.
Część znajomych również bez entuzjazmu przyjęła fakt zakupu przeze mnie tegoż auta (bo przecież nie ten znaczek), ale ja jestem spokojny. To mój kolejny hultaj i wiem, że nie przepłaciłem, a czas i tak pokaże, że było warto.
Poza tym to pierwsza marka (i kolejne jej auto), którą przejechałem kilka miesięcy bez najmniejszych problemów zawinionych przez producenta. Ciekawe ilu właścicieli marek powszechnie uznawanych za lepsze może to potwierdzić, szczególnie VW ze swoimi najnowszymi silnikami, TFSI czy TDI?
lukasz.zst:
Po 13 tys.km
Plusy :
- Super wsiadanie do auta przy 202cm wzrostu i wadze 150 jest rewelacyjnie
- Fajne auto bez większych zastrzeżeń,oby tak dalej.
- Nadaje sie bardzo na długie trasy nawet przy skrzyni 4 biegowej ( 140km) to 3,8 obrotów
- Spełnia moje wszystkie kryteria
Minusy
- Spalanie spadło o 0,5L na 100 km
- Spalanie w mieście w upały to 10L na trasie do Gdyni ( jadąc samotnie) 8,5L
- Łuszcząca sie kierownica ( wymieniona na gwarancji)
- Długi czas oczekiwania na części , czekam na lakier już 5 tygodni, dotyczy to wszystkich użytkowników.
- Dalej mam kłopoty z zawieszeniem tłucze sie, po długiej batali z importerem , po niezliczonych ekspertyzach ( które twierdzą jednakowo , żle zaprojektowane zawieszenie tylnie a przednie wada fabryczna ) sprawa ląduje do sądu , z innymi użytkownikami ix20 ( wymiana samochodów). U niektórych użytkowników rozleciało sie zawieszenie przy 5 tys.km
ph71:
--- Cytat: "lukasz.zst" ---
... żle zaprojektowane zawieszenie tylnie a przednie wada fabryczna ) sprawa ląduje do sądu , z innymi użytkownikami ix20 ( wymiana samochodów)...
--- Koniec cytatu ---
Możesz podać więcej szczegółów na ten temat? Ilu jest tych użytkowników, którzy zdecydowali się na drogę sądową? Złożyliście już pozew zbiorowy? Na jakim etapie jest powyższa sprawa?
To zapewne będą interesujące informacje dla innych posiadaczy ix20.
lukasz.zst:
Gdzieś na forum jest dokładny opis tego problemu żle zamontowanego zawieszenia tylnego. W checzach i na Słowacji sa zestawy specjalne do przestawienia zawieszenia .
Napisz do mnie e-mila .
Masz tez kłopoty z przednim zawieszeniem, miałeś coś robione
jack55:
--- Cytat: "lukasz.zst" ---Gdzieś na forum jest dokładny opis tego problemu żle zamontowanego zawieszenia tylnego. W checzach i na Słowacji sa zestawy specjalne do przestawienia zawieszenia .
--- Koniec cytatu ---
Odnośnik do czeskiego forum i ich słynne adaptery :mrgreen: Śmiechu warte i tyle :-/
http://forum.cars.cz/hyundai/viewtopic.php?f=86&t=23198&start=285
Wadliwe zawieszenie ix20 :?:
U mnie z zawieszeniem jest w dalszym ciągu wszystko ok.Jest sztywne ale ani z przodu ani z tyłu nic nie dobija.Moim zdaniem problem tkwi w amortyzatorach i temat był już poruszany na tym forum ;-)
[ Dodano: 2012-08-19, 22:31 ]
--- Cytat: "lukasz.zst" ---Po 13 tys.km
- Dalej mam kłopoty z zawieszeniem tłucze sie, po długiej batali z importerem , po niezliczonych ekspertyzach ( które twierdzą jednakowo , żle zaprojektowane zawieszenie tylnie a przednie wada fabryczna ) sprawa ląduje do sądu , z innymi użytkownikami ix20 ( wymiana samochodów). U niektórych użytkowników rozleciało sie zawieszenie przy 5 tys.km
--- Koniec cytatu ---
Chętnie zobaczył bym taką ekspertyzę stwierdzającą wadę fabryczną zawieszenia.
Widzę że lubisz siać herezję na forum :evil:
Nawigacja
[#] Następna strona