Najlepsze forum o Hyundaiu w Polsce
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
. Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
1 Godzina
1 Dzień
1 Tydzień
1 Miesiąc
Zawsze
Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności:
Witamy w HKP 2.0 :-)
Strona główna
Forum
TinyPortal
Download
Baza silników
Kontakt
Zaloguj się
»
Forum
»
Auta i problemy
»
Lantra
»
[Lantra J2] Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni ?
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony: [
1
]
Do dołu
Autor
Wątek: [Lantra J2] Jak sprawdzić poziom oleju w skrzyni ? (Przeczytany 6657 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
mcdrive
Gość
«
dnia:
21 Grudzień 2013, 21:02:19 »
Na zimno z lekkim oporem wchodzi mi 1 i 2 czasami 3 , jak sie rozgrzeje to bezproblemu. Może wystarczy dolać oleju ?
tylko gdzie sprawdzić poziom oleju ?
kosmos2011
Giełda
«
Odpowiedź #1 dnia:
21 Grudzień 2013, 22:38:47 »
Jak sprawdzić poziom oleju w manualnej skrzyni biegów
http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2305&highlight=poziom
Opróżnianie i napełnianie olejem manualnej skrzyni biegów
Też mam problem rano z przełączeniem z 1 na 2 bieg i po głębszej analizie zamienników za oryginalny olej 75W90 GL-4 czyli MOBIL VS2000 lub MOBILUBE GX postanowiłem wrócić do pierwotnej koncepcji i wymienić olej na CASTROL SYNTRANS TRANSAXLE 75W90 GL-4+. Zamienniki MOBIL mają lepkość kinematyczną przy 40°C ok 80 mm²/s i CASTROL mając 78 mm²/s najbardziej temu odpowiada. Najbardziej popularny do starych modeli skrzyń biegów Hyundai olej MOBIL Mobilube 1 shc 75w-90 ma lepkość kinematyczną przy 40°C 102 mm2/s co powoduje gorszą pracę synchronizatorów.
mcdrive
Gość
«
Odpowiedź #2 dnia:
21 Grudzień 2013, 23:44:14 »
to juz zmieniłeś olej ? zniknął problem ?
[
Dodano
: 2013-12-22, 00:56
]
ale lipa, akurat do skrzyni wchodzi 2,2l na allegro jest najtaniej 1l za 30zł czyli trzeba kupic 3 litry wychodzi 100zł z wysyłką, więc narazie sie wstrzymam .... ;]
OuTchOrN
Gość
«
Odpowiedź #3 dnia:
22 Grudzień 2013, 21:10:22 »
Również mam problem ze skrzynią nie dość, że 1 i 2 nie wchodzą zbyt dobrze na zimnym silniku to jeszcze jest tragiczny dźwięk takiego luzu w skrzyni podczas przełączania biegów. Czy wymiana oleju pomoże?
Złośnik
Global Moderator
«
Odpowiedź #4 dnia:
02 Styczeń 2014, 22:51:34 »
Może (zresztą olej 2L dostaniesz za 100, wsyatrczą 2L bo nie zlejesz wszystkiego ja jak wymieniałem to przy 2 L już się przelewało, a poziom powinien być ok. 5mm niższy nawet od przelewowego), wsteczny zawsze ciężko wchodzi zwykle (jeśli to nie wina skrzyni) a jeśli ciężko wchodzą inne biegi i czuć luz to trzeba wymienić lub podregulować linki i wymienić przeguby kuliste na końcach linek oraz gumowe podkładki (w komorze silnika) na przegubach aby skasować występujący tam luz.
Jeśli to nie pomoże i skrzynia będzie dalej wydawać dziwne dźwięki to niestety lepiej z nią nie będzie.
Drukuj
Strony: [
1
]
Do góry
« poprzedni
następny »
HyundaiKlub.pl
»
Forum
»
Auta i problemy
»
Lantra
»