Forum > XG / Grandeur

Hyundai XG350-skrzynia biegów

<< < (2/2)

defender118:
Witam. Pech chciał że dzień po tym jak napisałem posta w tym temacie skrzynia mi zdechła i to tak że auto na lawecie  odjechało. Wszystko było ok.Płynnie zmieniał biegi,skrzynia nie wydawala dzwieków a olej był czysty.Zatrzymalem sie pod sklepem a spowrotem odjechałem na lawecie.Mianowicie wsiadłem po powrocie ze sklepu do auta, przełączyłem z P na D a tu nic zero reakcji.Próbowalem wachlowac na N,R lub tikmtronic ale zero reakcji.Dodaqm że diody na liczniku pokazują cały czas P. I nie mogłem przez długi czas włączyc spowrotem P(lewarek wogóle nie wchodzi na tą pozycje a dioda pokazuje ze jest P właczony).Gdy laweciarz przyjechał meczył sie z wciagnieciem auta z zablokowanymi kołami z 30 min , podstawiał wozki pod  koła a auto z nich spadało ale wkoncu wjechał.Po zjezdzie z lawety P juz zaczelo wchodzic.Ogolnie caly lewarek chodzi jakos luzno.Mam nadzieje że to cos z linką wybieraka bo remont skrzyni moze kosztowac tyle co polowa auta,a uzywki to loteria.Ot taki prezent noworoczny.

kosmos2011:
Oryginalny olej to Diamond ATF SPIII lub DiaQueen ATF SPIII z zamienników Castrol Transmax Z lub E. Nie napisałeś czy ostatnia wymiana oleju była dynamiczna (cały olej ze skrzyni i sprzęgła hydrokinetycznego) czy zwykła. Gdzieś ostatnio czytałem że również podczas wymiany oleju ważna jest temperatura ASB bo wpływa to na działanie elektrozaworów.

samson:
Witam.Wymieniałem olej tylko tzw.statycznie.Weszło ok.4,5 litra,bez wymiany filtra i wymieniany był po dokładnym rozgrzaniu całego układu .Ostatnio zauwżyłem że po rozgrzani silnika i skrzyni objawy szarpania skrzyni są mniejsze,aczkolwiek dalej wystepują.Zastanawia mnie to iz w moim poprzednim Xg30 po przebiegu w/g licznika 295000km skrzynie chodziła idealnie.Nie wiem czy nie popełniłem błędu sprzedając Xg 30,w sumie mogłem go zostawić jako magazyn tzw.części zamiennych,a dużo było praktycznie nowych,ale cóz, teraz już pozamiatane.Pozdrawiam

[ Dodano: 2014-01-01, 20:43 ]
Ale  nie poddam sie,marki nie zmienie.Najwyżej wymienie wszystko,a musi chodzić idealnie

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej