Forum > XG / Grandeur

Hyundai XG350-skrzynia biegów

(1/2) > >>

samson:
Witam serdecznie. Od pażdziernika tego roku jestem posiadaczem Hyundai XG 350 rok prod,2004 a pierwsza rejestracja w 02.2006 ,przebieg oryginalny 130000km,Wczesniej jezdziłem przez okres 4 lat Hyundaiem Xg 30.Szukając nowego samochodu brałem pod uwagę Audi A6 lub Audi A8,ale po przejrzeniu ofert i przetestowaniu kilku w/w samochodów doszedłem do wniosku że jednak najlepiej jezdzi mi sie Xg.Ale w beczcd miodu musi nieraz być łyżka dziegciu.Pojawił mi się problem że skrzynią biegów.Wymieniłem olej w skrzyni na Valvoline Max Live ATF i samochód zaczął delikatnie szarpać przy zmianie na 3 bieg.Reszta wchodzi płynnie i be problemów.Nadmieniam nie wymieniłem filtra oleju z uwagi na brak czasu i obawy przed popełnieniem jakiegoś błędu, (filtr w tej skrzyni jest w środku )a musiałem wracać do pracy w Niemczech.I stąd moje pytanie, co radzicie dalej robić i czy na wszelki wypadek pasuje skrzynia od XG30.KOd VIN mojego samochodu:KMHFU41EP4A370666.Pozdrawiam Adam

defender118:
Mi też regularnie skrzynia szarpie na 3 biegu jak odłącze aku. Po 2 tygodniach skrzynia sie uczy i juz nie szarpie.Nie wiem czemu.Może trzeba jej adaptacje jakąś zrobic?

Zbyszek:
Mój znajomy ma Grandeura z 2008r. ale z innym zupełnie silnikiem bo 2.2 CRDi. Po wymianie oleju w skrzyni dokonanej w ASO zaczęła szarpać na 3 biegu... Jak się to potem zakończyło nie wiem bo od tej pory się z nim nie widziałem ale nie omieszkam zapytać.

kosmos2011:
VALVOLINE MAXLIFE ATF ma trochę za małą lepkość kinematyczną przy 40°C w stosunku do oleju oryginalnego.

samson:
Wielkie dzięki za wszelkie podpowiedzi.A jaki olej bedzie najlepszy?.Byółem wczoraj w sklepie w Niemczech po odpowiednik valvoline i zaproponowali mi Dextron III,ale wydaje mi sie za tani 5 Euro za 1 litr  + Vat.

[ Dodano: 2013-12-31, 17:06 ]
Mysle że trzeba chyba jechać do serwisu po oryginał,żeby potem nie było za późno

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej