Autor Wątek: Lantra (J-2) - filtr kabinowy ?  (Przeczytany 5414 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Złośnik

• Gość
Lantra (J-2) - filtr kabinowy ?
« dnia: 02 Sierpień 2009, 20:07:06 »
Witam serdecznie.
jestem posiadaczem lantry jak w profilu z klimą.
Gdzie w tym modelu jest filtr kabinowy/przeciwpyłkowy ? Czy napewno tak jak czytam/słyszałęm niema takiego filtru ? Czy w Korei jest tak zarąbiście czyste powietrze ze nie potrzeba tego ? A mże jest tak jak w przypadku Sonaty z tych roczników że jest pod schowkiem pasażera ? Niechce na darmo rozbebeszać w środku - proszę o pomoc.
Pozdrawiam.

Tabasco

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Sierpień 2009, 21:49:36 »
masz tu linka:
http://forum.hyundaifanklub.pl/viewtopic.php?t=69
na zdjeciach jest pokazane gdzie sie on znajduje. W mojej lantrze tylko ze bez klimy tam go nie znalazłem wiec pewnie go nie ma

krzysiekf

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Sierpień 2009, 06:23:32 »
Ja u siebie tez takiego nie znalazlem wiec Pewnie nie ma mam Lantre J2 z 1997r i klima

Tabasco

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Sierpień 2009, 18:57:54 »
A jednak znalazłem u siebie filtr kabinowy. Znajduje sie za schowkiem pasażera tylko ze jest schowany w tej harmonijce(rura) plastykowej co wychodzi z wentylatora i wyglada jak worek od odkurzacza:) domyśliłem sie ze to filtr bo jest na min metka z napisem "air cleaner" :) szkoda tylko ze nie bylo zadnych symboli zeby namierzyć ten filtr.

tictac

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Sierpień 2009, 19:50:52 »
Cytat: "Tabasco"
W mojej lantrze tylko ze bez klimy tam go nie znalazłem wiec pewnie go nie ma

Cytat: "Tabasco"
A jednak znalazłem u siebie filtr kabinowy

Dobrze rozumiem? Nie masz klimy, a filtr jest? Musze u siebie spojrzeć :)

Tabasco

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sierpień 2009, 20:11:07 »
własnie tak nie mam klimy a filtr znalazłem schowany w "rurze" wychodzacej z wentylatora za schowkiem. A zainteresowałem sie tym filtrem bo słabo mi dmuchało do kabiny a słyszałem ze wentylator chodzi na wysokich obrotach, po wyciagnieciu filtra tak wieje ze głowe urywa:). Jutro zrobie fotki i moze wrzuce jak wyglada filtr, tylko nie wiem czy mi sie uda.

tictac

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sierpień 2009, 09:45:00 »
Jeśli mógłbyś wrzucić chociaż fotkę tej rury o której mowa...
Co prawda dmucha mi dobrze, ale ja lubie zapobiegać niż leczyć :)

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Sierpień 2009, 21:18:02 »
Ja też bym prosił, czasem coś zacapi z nawiewó niemiłosiernie, ale mówię co cholera, nie mam filtra przecież ! A druga sprawa skoro nei ma filtra to czemu mi zaczęło od pewnego czasu zaparowywać szyby w deszczowe dni ? Jedyna alternatywa to właczenie klimy.

krzysiekf

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Sierpień 2009, 17:39:06 »
Cytat: "Złośnik"
Ja też bym prosił, czasem coś zacapi z nawiewó niemiłosiernie, ale mówię co cholera, nie mam filtra przecież ! A druga sprawa skoro nei ma filtra to czemu mi zaczęło od pewnego czasu zaparowywać szyby w deszczowe dni ? Jedyna alternatywa to właczenie klimy.

Aby utrzymac odpowuiedni poziom Forum prosze nie przeklinaj
Ja mam ten sam problem ale po prostu wlaczam klime i jest ok
ps. ciekawostka w Volvo S70 jak wlaczam nawiew na szybe to automatycznie sie wlacza klima i z nawiewem na szybe nie da sie wylaczyc tej klimy

spicia

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Listopad 2009, 10:44:52 »
u mnie też nie ma jako takiego filtra, ale postanowiłem sie przyjrzeć sprawie i jak rozebrałem ta poszke w której powinien byc filtr jest tam tylko kawałek płótna naciągnięty na tą czesc od klimy co zchładza powietrze i z cała pewnościa nie jest to czesc wymienna zatrzymoje ona grubsze śnieci liście i talie tam, dlatego polecam każdemu żeby zajrzał do siebie bo z pewnościa wozi tam niezły śmietnik i oddycha powietrzem który przez niego przelatuje

Złośnik

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Listopad 2009, 11:45:37 »
OK kolego.
Ale co rozebrałeś konkretnie ?
Tam nie ma nic do rozbierania. Wrzuć może jakiegoś manuala co konkretnie ? Bo ja zabardzo nie widzę tam nic takiego.

Kaluzny15

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 02 Listopad 2009, 20:16:08 »
Jeżeli ktoś mógłby to też prosiłbym o foty. Osobiście mam problem nad ranem gdyż przednia i tylna szyba od środka mi zamarza jak złapie przymrozek. Dziś odkurzyłem auto i przewietrzyłem więc zobaczę czy to coś pomoże. Ale jednak manual by się przydał gdyż trzeba było by zajrzeć także i tam co się dzieje. Pozdrawiam.

mihu_24

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 02 Listopad 2009, 21:08:44 »
Cytat: "krzysiekf"
ps. ciekawostka w Volvo S70 jak wlaczam nawiew na szybe to automatycznie sie wlacza klima i z nawiewem na szybe nie da sie wylaczyc tej klimy

U mnie w Matrixie też się klima włącza gdy nawiew jest w pozycji szyba lub szyba/dół z tą mała różnicą,że mogę ją wyłączyć.

spicia

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Listopad 2009, 09:25:47 »
nie mam fotek ale sprawa nie jest skomplikowana
za schowkiem sa dwie puszki po prawej okrągła po lewej kwadratowa interesuje nas kwadratowa jest ona pozapinana na zatrzaski i od dołu przykręcona za śrubę trzeba uważac jak sie ia rozchyla zeby niczego od klimy nie uszkodzic , śmieci sie zbieraja po prawej stronie jak ktoś nie chce demontować całej puszki to można ja tylko rozchylić i odkużaczem wyciagnać liście

Kaluzny15

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Listopad 2009, 18:36:13 »
Aha. Dzięki za odpowiedz. Dodam że u mojego ojca w Hyundaiu Elantrze Xd z 2006 roku gdy włącza się nadmuch na szybę to też automatycznie włącza się klima. Można ręcznie wyłączyć, ale po każdorazowym zgaszeniu silnika i ponownym zapłonie jeżeli ostatnio był włączony nadmuch na szyby to klima znów automatycznie się załącza.