Autor Wątek: [Lantra J2] Różnice w układzie wydechowym w różnych modelach  (Przeczytany 8147 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomek27

• Gość
jak w temacie jakie sa roznice w ukladzie wydechowym w lantrach.

np od 2.0 kombi a 1.6 sedan. glownie chodzi mi o ksztalt. chce zrobic nowy kompletny wydech a z racji tego ze potrzebuje jakis na wzor to musze kupic jakis uzywany. mam mozliwosc kupic od 1.6 sedana i stad moje pytanie. swojego nie moge zdemontowac na wzor bo auto musi jezdzic a zajmie mi to ponad miesiac a lantra musi jezdzic.

i jeszcze takie pytanie jaka srednice musi miec wydech by wystarczyl pod turbine. 2,25 czy 2,5 cala?

Offline waldi678

• Giełda
[Lantra J2] Różnice w układzie wydechowym w różnych modelach.
« Odpowiedź #1 dnia: 15 Styczeń 2012, 14:12:34 »
Hej. różnica jest w katalizatorze  ,w lantrze po lifcie od drugiej połowy 1998 do 2001 wsadzali katalizator z kolektorem wydechowym jako całość nierozbieralna , a w modelu wcześniejszym kaltalizator był połączony z kolektorem wydechowym flanszą na sruby, dół wydechu powiniem być taki sam ( przynajmiej w kombi niema różnicy przed liftem i po )

P.S. Mam na zbyciu kolektor wydechowy z katalizatorem w jednej całości ( czyli lantra po lifcie)

tomek27

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 15 Styczeń 2012, 16:54:27 »
Cytat: "waldi678"
P.S. Mam na zbyciu kolektor wydechowy z katalizatorem w jednej całości ( czyli lantra po lifcie)

osobiscie jest mi zbedny kolektor wydechowy narazie. a 1.6 i 2.0 napewno ma inne kolektory wiec tez mi to nie pomaga. no chyba ze na wzor tylko. napisz mi na pw jakie pieniadze bys za niego chcial. podlaczenie do glowicy moge z uszczelki pod kolektor wziac. chodzi o wymiary.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Styczeń 2012, 00:23:37 »
Ja mam z grudnia 98r i mam katalizator łączony z układem na śruby - szpilki.

Offline BartBartez

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Styczeń 2012, 10:52:00 »
Cytat: "tomek27"
1.6 i 2.0 napewno ma inne kolektory

Kolektory pasują naprzemiennie.

Offline waldi678

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 16 Styczeń 2012, 11:58:42 »
Złośnik ja mam z drugiej połowy 1998 roku ale model 1999 ten po lifcie troszeczkę inny przód i przełączniki na komsoli środkowej inne . w drugiej mojej landrynie z 1996 roku katalizator jest łączony na szpilki z kolektorem wydechowym tak jak u ciebie , masz końcówkę produkcji lantry J2 przed liftem.

tomek27

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Styczeń 2012, 18:55:12 »
Kolektory pasują naprzemiennie.

bylem przekonany ze 1.8 i 2.0 sa takie same a 1.6 jest inny podobnie jak glowice.

Offline RaulC

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 28 Lipiec 2015, 13:30:51 »
Odgrzeję kotleta.
Czy jest jakaś różnica w kolektorze między Elantrą XD (jedność z katalizatorem) a Lantrą (oddzielnie kolektor i katalizator)? Chodzi o rozstaw mocowań i rozstaw oraz wielkość rur kolektora. Chodzi o kolektor z pojedynczym wyjściem na katalizator i katalizator "łamany".
Pytam, bo mam ciągle problem z katalizatorem. Wymieniłem (metodą wycinki) katalizator i po około 20kk km znów mi sonda pokazuje błędy sprawności katalizatora. Podwójny układ byłby tańszy w eksploatacji bo oryginalny kosztuje w fox 2,5 tys. zł. Zestaw podwójny około 1,5 całość.
Czytałem wcześniejsze wypowiedzi i wyszło mi, że różnica jest wyłącznie w katalizatorze. Sądzę, że kolektor w Eli i Landynie po lifcie są takie same (jedna całość).