Autor Wątek: Problem z kierunkowskazami i alarmem  (Przeczytany 3016 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gordinho

• Gość
Problem z kierunkowskazami i alarmem
« dnia: 29 Lipiec 2009, 21:08:05 »
Witam. Od początku jak kupiłem mojego Accenta przy włączaniu, wyłączaniu u podczas wycia alarmu nie działały kierunki. Myślałem, że po prostu podczas montażu systemu nie zostały podłączone (centralny + alarm Silicon Ultimate/Ultimate ASR był montowany osobno) lub po prostu kabelek za to odpowiedzialny wypiął się z wiązki lub coś w tym stylu. Poczytałem instrukcję, znalazłem który kabel jest za to odpowiedzialny i w weekend chciałem się za to zabrać. Jednak dziś tak mnie pokusiło o pobawienie się alarmem gdy jestem wewnątrz auta i okazało się, że zarówno przy uzbrajaniu jak i rozbrajaniu alarmu wewnątrz samochodu słychać przerywacz z kierunków, natomiast nie świecą one. Możecie mi ktoś powiedzieć co może być przyczyną takiego zachowania? Z góry dziękuję i pozdrawiam ;)

Cien

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 30 Lipiec 2009, 01:05:52 »
Rozwiązań jest sporo, ale stawiałbym na początek na takie 2 diody (trzeba je znaleść) - które mają odseparować kierunki od ukł alarmowego (w skrócie), może jakiś bezpiecznik bezpośrednio na kablu gdzieś przy alarmie ?

doman76

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 30 Lipiec 2009, 23:57:46 »
W alarmach sa dodatkowe przekazniki do kierunkow - kierunki wtedy sa zalaczane bezposrednio z nich, czyli na 99% tluka sie przekazniki w centralce alarmu prawdopodobnie do niczego nie podlaczone ;-) powinienes miec 2 kable do prawego i lewego kierunku
Niektorzy montuja tez bezpieczniki na kablach z centalki do kierunkow... moze sie przepalily?

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 31 Lipiec 2009, 07:59:06 »
Cytat: "doman76"
na 99% tluka sie przekazniki w centralce alarmu prawdopodobnie do niczego nie podlaczone

Cykanie dochodzi z tego samego miejsca co podczas włączonych awaryjnych więc raczej wątpię w ten przypadek, ale sprawdzę to...
W każdym bądź razie dzięki za sugestie, dziś lub w weekend jak znajdę trochę czasu to rzucę na to okiem...

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Sierpień 2009, 17:36:51 »
Dziś troszkę pogrzebałem wewnątrz auta i rzeczywiście, cykanie dobiega z modułu alarmu... Śledząc 2 szare kabelki, które są odpowiedzialne za kierunkowskazy, byłem troszkę zdziwiony bo bezpośrednio z wiązki z modułu biegły one do lewego progu, gdzie nagle zostały połączone z jednym kabelkiem (niebieskim) biegnącym gdzieś dalej w progu. Rzeczywiście wygląda na to, że w ogóle kierunki nie zostały podłączone... No cóż, chyba będę musiał oddać samochód do elektryka, który rozwiąże mój problem ;)

kml

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Sierpień 2009, 20:32:25 »
Gordinho, i to jest niezła myśl biorąc pod uwagę jak można sobie kuku zrobic w elektryce w samochodzie :)

Gordinho

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Sierpień 2009, 20:49:59 »
Moim zdaniem to jedyne rozsądne wyjście ;)