Autor Wątek: Przerywana praca silnika na rezerwie - Accent '96  (Przeczytany 8198 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szumi

• Gość
Przerywana praca silnika na rezerwie - Accent '96
« dnia: 21 Lipiec 2008, 22:23:48 »
Mam takie pytanie , Kiedy zapali mi się rezerwa i jade w jakimś dłuższym zakręcie w prawo to auto zaczyna przerywać , i tu chciałem się tylko upewnić czy oby moje podejrzenia są słuszne otóż , z tego co wiem to w accentach są zbiorniki paliwa bez przegrody na pompe paliwa i ów jak jest długi zakręt w prawo (bo w lewo sie to nie dzieje)to paliwo się przelewa na lewą stronę i pompa zaczyna chodzic na sucho ... Czy mam trafne spostrzeżenia?? czy u was dzieje sie coś podobnego ?? dodam , że chodzi o accenta 96 rok 1,5 motor . Pozdrawiam

Pyros

• Gość
[Accent X3] Przerywana praca silnika na rezerwie - Accent '96
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Lipiec 2008, 22:33:57 »
Coś w tym musi być bo gdy skręcam w lewo to poziom paliwa mi się zawsze podnosi,a gdy w prawo to obniża ;p Zreszta ja mam tak,że gdy zbliża się już koniec waszki ale rezerwa się jeszcze nie zapalił i jest jeszcze tak troche ponad dolną kreską(coś koło 1/3 połowy..czyli 1/6 baku :mrgreen: ) to zaczyna mi już przerywać i rzadko dojeżdżam do momentu by rezerwa się zapaliła. Czym to może być spowodowane?? Dodam,że wcześniej tak nie miałem i spokojnie na rezerwie hulałem ;-)
Sorry za taki mały OT ale problem podobny ;p

Vex

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Lipiec 2008, 23:42:28 »
Ja nie jezdze w ogole na rezerwie bo szkoda mi pompy paliwa. W Accencie i tak rezerwa zapala sie bardzo pozno, gdzie pozostaja juz znikome dawki paliwa, wiec bardzo mozliwe ze na zakretach benzyny brakuje, szcegolnie ze filterek pompy nie jest zanuzony przy samym dnie.

Cibor

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Lipiec 2008, 23:49:22 »
U mnie się dzieje podobnie ale nigdy rezerwy nie zaznałem... Tylko że jak stoi krzywo to poziom wachy się zmienia... Jak stoi przodem w górę to więcej a jak odwrotnie to się zmniejsza.... Ale ja nie wiem czy nawet lampka od rezerwy mi działa....

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Lipiec 2008, 09:11:44 »
Przecież to jest normalne, ze paliwo się przelewa. Ja w Coupe jak mam trochę poniżej 1/4 baku to przy ostrym ruszaniu zaświeca się na moment rezerwa. Przerywania nie odczuwam bo jeżdżę na LPG

szumi

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Lipiec 2008, 10:43:57 »
Cytat: "BartBartez"
Przecież to jest normalne, ze paliwo się przelewa

to że się przelewa tak , ale że nie ma wydzielonego miejsca wokół pompy paliwa to już nie :mrgreen: to nawet w polonezie cuś takiego jest :roll:

IgoReCzeK

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Lipiec 2008, 14:24:01 »
Witam. Przez tyle lat jeździłem Accentem i jakoś nie było problemu z przerwami dostarczania paliwa na zakrętach, czy wzniesieniach przy poziomie paliwa w okolicach zapalenia się kontrolki rezerwy, czy po jej zapaleniu. Spokojnie pokonywałem jeszcze 50-70 km po zapaleniu się kontrolki z pomarańczowym dystrybutorem. Fakt, faktem, że ja poruszam się po nizinach, ale bez przesady - nie mieszkacie w Tatrach. ;-) Najwyraźniej jest to usterka, być może polegająca za zanieczyszczeniu filtra paliwa, albo zaworu zwrotnego. Pozdrawiam Igor.

szumi

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Lipiec 2008, 14:42:30 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Najwyraźniej jest to usterka, być może polegająca za zanieczyszczeniu filtra paliwa, albo zaworu zwrotnego. Pozdrawiam Igor.

To o czym piszesz może i było by logiczne gdyby to nie miało tak silnej zbieżności z kontrolką pomarańczową "dystrybutor" :mrgreen: tzn. owszem mogło by być że zabrudzony filtr ale zapewne to działo by się nieregularnie i bez jakiejkolwiek zbieżności z kontrolką pomarańczową... Dosłownie jade w zaręcie podkreślam w prawo zapala się pomarańczowa kontrolka auto jakby nie dostawało paliwa z automatu, kiedy zapali mi sie kontrolka na prostej tych objawów nie ma :roll: pierwszy raz się z czymś takim spotkałem .

meler

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Lipiec 2008, 15:32:48 »
Sorry za mały offtopic ale mam takie pytanko.

Kiedy się u Was zapala ta kontrolka, bo u mnie (mam auto na gaz ale to chyba nie ma wpływu) kontrolka dotychczas zapaliła się tylko 2 razy i to gdy wskazowka była już poniżej ostatniej kreski ;|, i teraz nie wiem czy to cos z kontrolką, czy może poniżej ostyatniej kreski jest jeszcze na tyle w baku, że mozna cos tam przejechac ;>

szumi

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Lipiec 2008, 15:59:32 »
Cytat: "meler"
Sorry za mały offtopic ale mam takie pytanko.

Kiedy się u Was zapala ta kontrolka, bo u mnie (mam auto na gaz ale to chyba nie ma wpływu) kontrolka dotychczas zapaliła się tylko 2 razy i to gdy wskazowka była już poniżej ostatniej kreski ;|, i teraz nie wiem czy to cos z kontrolką, czy może poniżej ostyatniej kreski jest jeszcze na tyle w baku, że mozna cos tam przejechac ;>

u mnie tak samo

Pyros

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Lipiec 2008, 17:08:56 »
Tak jest w Hyundaiach,więc bez obaw :mrgreen:
Bardziej mnie martwi,że jak mam ok.1/4 baku i dam w palnik z pod swiateł to zaczyna mi się dławić i przerywać,z braku wachy,choć do rezerwy jest jeszcze troche. Nie podoba mi się to ale przez to zawsze tankuje do pełna ;p Coś nie tak jest z pompa,albo bakiem. Może zapowietrzony? Jak się go odpowietrza?

Vex

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Lipiec 2008, 18:18:03 »
W moim Accencie rezerwa sie zapalila jak zostalo benzyny na kilkanascie kilometrow :) chcialem sprawdzic po zakupie. Skonczylo sie unieruchomieniem samochodu.
Fakt faktem zaden zakret wczesniej nie byl mu straszny.

szumi

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Lipiec 2008, 19:26:21 »
Cytat: "Vex"
W moim Accencie rezerwa sie zapalila jak zostalo benzyny na kilkanascie kilometrow :)

mi dzis weszło 35Litrów a było równo na kresce "E" tzn że za chwile by sie zapaliła rezerwa więc mysle ze z 8L rezerwy mam napewno .

Sadi

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Lipiec 2008, 22:40:07 »
Pompa paliwowa nie lubi rezerw i niskiej jakości paliwa..jak przerywa to czy jak dajesz w pizz....e, jak tak to spróbuj na innej stacji i powtórz manewr przyspieszania, jak dalej przerywa to filtr paliwa wymień, jak dalej będzie to już wtedy chyba pompa!!

81wilku

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Sierpień 2008, 16:10:54 »
a filte paliwa gdzie sie znajduje?? macie jakis rysuneczekk to poprosze.