Autor Wątek: [ix35 EL] 2.0 benzyna w gazie - temperatura silnika  (Przeczytany 16842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

sint

• Gość
[ix35 EL] 2.0 benzyna w gazie - temperatura silnika
« dnia: 12 Grudzień 2013, 12:31:32 »
Witam,
Jezdze od okolo miesiaca ix35 2,0 mpi z zalozona instalacja gazowa. Czytalem kiedys ze temp. silnika powinna byc idealnie na srodku (czyli w okolicy 90 stopni) u mnie natomiast jest w okolicy 80. Problem polega na tym, ze wydaje mi sie ze duzo pali.W trasie po autostradzie przy predkosci 120-140 wychodzi 12-13litrow gazu. Czy moze miec to zwiazek z tym ze silnik jest niedogrzany? U Was wskazowka od temp gdzie sie znajduje?
PS. Nagrzewa sie szybko i bez problemu ale powyzej 80 st. nie wyjdzie
Ps2. Wrzucilem zdjecie jak to u mnie wyglada...

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudzień 2013, 14:50:53 »
temat chyba już był poruszany że temp. jest właśnie taka u m nie jest identycznie - co do spalania to chyba raczej normalne ....

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudzień 2013, 15:37:05 »
Mam dokladnie taki sam silnik z LPG u mnie temperatura rowniez jest na takim poziomie jak na zdjeciach spalanie w normie nie ma co panikowac. Przycisnij na autobahnie w okolicach 180 to pokaze sie fajna cyfra 2 z przodu wiec wynik 12 - 13l to calkiem dobry poziom. W miescie korki z ambitnym startem spod swiatel raczej blizej 13l. Jaka instalacje masz zamontowana?

jasiek2005

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudzień 2013, 19:51:03 »
Właśnie zamierzam założyć instalację gazową do do takiego samego silnika 2,0 w ix 35. Czy możecie podzielić się informacją o zrobionych przebiegach na LPG ?, Co z gwarancją na auto po zgazowaniu silnika?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Grudzień 2013, 20:09:59 »

sint

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Grudzień 2013, 21:29:25 »
Pytam dlatego o to spalanie bo mam jeszcze mondeo mk4 z 2008 roku z silnikiem 2,0 z lpg i tam spalanie jest ok. 11 litrow. Mondeo jest nawet ciezsze wiec argument masy samochodu odpada.
Instalacja w hyndaiu - butla w kole 55litrow, wlew kolo wlewu benzyny, wtryskiwacze hana, reduktor kme gold, sterownik kme diego. Traci sie gwarancje na silnik, na reszte obowiazuje dalej

cruel

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Grudzień 2013, 23:14:37 »
Wiesz, z tym spalaniem na gazie to różnie bywa.
U nas primera 1.8 p11 po lifcie spalała gazu średnio 8litrów podczas normalnej, mało agresywnej jazdy.

Gwarancja na auto dalej będzie obowiązywać. Chociaż szkoda trochę gwary na silnik.

Offline Brt

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 13 Grudzień 2013, 07:56:03 »
Cytat: "sint"
Mondeo jest nawet ciezsze wiec argument masy samochodu odpada.
Ale pamiętaj, że ix ma inną bryłę auta. Opory powietrza też mają znaczenie...

mada

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 15 Grudzień 2013, 00:10:58 »
Kilka dni temu rozmawiałem w serwisie z mechanikami odnośnie gazu do tego silnika i powiedzieli że gniazda nie są tak utwardzane jak w innych autach i po niedługim czasie dochodzi w nich do przegrzania i wypalenia?!?
To bubel hyundai wypuścił!!!!!

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudzień 2013, 08:25:38 »
Co mechanik to teoria... Ja mam zupelnie inne doswiadczenia z lpg w tym silniku poparte dowodami w postaci auta ktore prosto z salonu wyjechalo z instalacja lpg. Aktualnie ma na liczniku nieco ponad 100tys i zadnych problemow z silnikiem(rozmawialem z wlascicielem podczas przegladu w aso). Ten konkretny przypadek oraz wzrost cen paliwa w polaczeniu z perfekcyjnym montazem i kalibracja spowodowal ze droga kompromisu wybralem lpg z zalozeniem ze jezeli bedzie trzeba kiedys robic glowice i gniazda zaworow to koszty tej naprawy dawno sie zamortyzuja korzysciami plynacymi z oszczednosci jazdy na lpg.
Strach ma wielkie oczy zle doswiadczenia ludzi z lpg wynikaja wprost ze zle dobranego zestawu braku kontroli jakosci spalin a przede wszystkim ze zlego montazu i oszczedzanie na poszczegolnych komponemtach instalacji przez tanie zaklady.
Ja jestem zadowolony aktualnie 15 tys na lpg 2.7zl oszczednosci na 1L paliwa policzcie sami ile zostaje w portfelu i czy warto "ryzykowac".

klemens

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Grudzień 2013, 13:25:53 »
A ciekawe, skąd to mechanicy wiedzą, czy gniazda są bardziej czy mniej utwardzone, jaki mają skład chemiczny i strukturę? Pier...ą 3 po 3 i tyle.
Przejeździłem co nieco na gazie różnymi autami i twierdzę, że to czysty zysk. Warunkiem jest oczywiście porządna instalacja, porządny montaż i wymiana filtrów, powiedzmy co 15 tys. Dodatkowo, zdarzyło mi się (chyba ze 2 lub 3 razy), że coś się w trasie uszkodziło w inst. podawania paliwa (benzyny). Poszła pompa i coś tam jeszcze, nie pamiętam. Wtedy zawsze mamy drugie zasilanie (gaz) i możemy kontynuować jazdę.

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 23 Grudzień 2013, 16:54:42 »
Temat okazal sie jak najbardziej aktualny po wizycie u zaprzyjaznionego mechanika. Po podlaczeniu komputera okazalo sie ze czujnik temperatury chlodzenia nie dziala prawidlowo. Temperatura realna jest zanizona a odczyt temperatury momentami wskazuje 143 stopnie albo -10 stopni.  Mozna latwo to sprawdzic mianowicie tak jak u autora postu i u mnie temperatura na wyswietlaczu nie przekracza 80 stopni a pomimo tego co jakis czas zalacza sie wiatrak i termostat puszcza wode na silnik - taka sytuacja ma miejsce gdy temperatura wody przekracza 90stopni.  Reasumujac koszt wymiany czujnika 38zl lub serwis na gwarancji, temperatura pokaze prawdziwe 90 st na wyswietlaczu spalanie moze spasc gdyz komputer bedzie przeliczac dawkowanie paliwa zgodnie z temp silnika problem odpalania na zimnym silniku zniknie bo nie bedzie zalewania zbyt duza dawka PB95.

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Grudzień 2013, 14:52:18 »
Cytat: "Robik"
Reasumujac koszt wymiany czujnika 38zl lub serwis na gwarancji, temperatura pokaze prawdziwe 90 st na wyswietlaczu

chcesz powiedzieć, że teraz po rozgrzaniu silnika pojawiają się 4 diody na wskaźniku (1 dioda 60, 2 dioda 70, 3 dioda 80, 4 dioda 90) ... jakoś trudno w to uwierzyć, mam auto od 1,5 roku, przejechane ponad 25 kkm, spalanie w normie i nigdy nie widziałem 4 diod na wskaźniku temperatury silnika.

Offline kicek83

• Giełda
Temperatura płynu
« Odpowiedź #13 dnia: 03 Luty 2017, 14:39:37 »
Witam!
  Zauważyłem że temperatura płynu nie wskazuje jak do tej pory trzech kresek(80°) tylko dwie(70°) czy to normalny objaw bo powiem szczerze nigdy nie zwróciłem uwagi. Możliwe że termostat poszedł? Pozdrawiam

Offline AndrzejO

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Grudzień 2019, 11:42:51 »
Witam
U mnie zawsze pokazywalo 4 prostokaty, temperature trzymal idealnie na srodku czyli 90st. Z miesiac temu zaczelo polazywac 3 prostokaty. Troche mnie to zaciekawilo, podpialem kumputerek OBD na bluetootha i na telefonie mi pokazywalo temperature 78- 80 stopni po rozgrzaniu dalej nie szlo go zagrzac nawet w korkach.
Wymienilem termostat odpowietrzylem uklad i teraz dalej pokazuje 3 prostokaty ale temp na komputerze OBD pokazuje mi od 86 do nawet 96 stopni. Więc to chyba dwa różne światy to co pokazuje wskaźnik na zegarach a jaka jest faktyczna temperatura cieczy. Pasowało by jeszcze zmierzyć temperaturę pirometrem ale nie posiadam :) Jakies pomysly?;)