Autor Wątek: [Getz] Jakie typowe spalanie dla modelu getz 1.3 + klima  (Przeczytany 4139 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

romseb

• Gość
Jakie typowe spalanie dla modelu getz 1.3 + klima
« dnia: 25 Lipiec 2009, 16:16:55 »
Witam

Od dwóch tygodni jesteśmy posiadaczami używanego getza r. 2004 silnik 1.3 82 KM. Mam pytanie. Jakie jest realne spalanie dl,a tego modelu. Niewiarygodne wydaje mi się, że ten model pali 10 litrów na setkę. Bierzemy pod uwagę ilość zatankowanego paliwa, i dystans przejechany na tej ilości. Nigdy nie tankowaliśmy do pełna. I zawsze tankowaliśmy bezpośrednio po zaświeceniu się rezerwy

Podobno jeden z algorytmów obliczania spalania zakłada, że należy zatankować do pełna, wyjeździć trochę paliwa, zobaczyc ile sie przejechało, i ponownie zatankować do pełna, aby zobaczyc ile weszło.

Zainteresowanym, mogę podesłać arkusz spalania w excelu.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Romek
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 22:08:22 przez Brt »

Miromat

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 25 Lipiec 2009, 21:11:04 »
Cytat: "romseb"
Podobno jeden z algorytmów obliczania spalania zakłada, że należy zatankować do pełna, wyjeździć trochę paliwa, zobaczyc ile sie przejechało, i ponownie zatankować do pełna, aby zobaczyc ile weszło.

I to jest jedyny wiarygodny algorytym obliczania spalania. Najlepiej wyjeździć możliwie jak najwięcej. Jak sobie wyobrażasz obliczenia, gdy lejesz do baku dowolną ilość paliwa?

Kucol

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Lipiec 2009, 20:54:16 »
nasz Getz 2003 rok tez 1.3+ A/C pali w granicach 6-8 więcej nigdy nie było
 ale tez nie jeździ całego dystansu w mieście

Kilg

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 16 Sierpień 2009, 12:48:26 »
Ja mam 1.3 2004, bez klimy średnio w mieście 7.2-7,6, poza miastem 6.5 (raz na trasie poznań-jastrzębia góra przez bytów, wyszło mi 5.9 i mniej nigdy nie było)
W zimie w mieście niestety do 8-8.4 na sto dochodzi.

bob35

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Sierpień 2009, 20:59:04 »
Miasto miastu nie równe mój acennt palił 10/100 jak ja jeżdziłem żonie 8 masz za ciężką nogę albo stoisz w korkach na światłach

xaltuton

• Gość
Re: Jakie typowe spalanie dla modelu getz 1.3 + klima
« Odpowiedź #5 dnia: 26 Sierpień 2009, 14:15:56 »
Cytat: "romseb"
Witam

Od dwóch tygodni jesteśmy posiadaczami używanego getza r. 2004 silnik 1.3 82 KM. Mam pytanie. Jakie jest realne spalanie dl,a tego modelu. Niewiarygodne wydaje mi się, że ten model pali 10 litrów na setkę. Bierzemy pod uwagę ilość zatankowanego paliwa, i dystans przejechany na tej ilości. Nigdy nie tankowaliśmy do pełna. I zawsze tankowaliśmy bezpośrednio po zaświeceniu się rezerwy

Zainteresowanym, mogę podesłać arkusz spalania w excelu.

Pozdrawiam i dziękuje za pomoc

Romek

Mam getza 1.3 ale bez klimy, rocznik 2004, zagazowany. Do tego dosc ciezko noge, bo lubie dosc dynamicznie jezdzic, a jak wiadomo ten typ zeby mocniej przyspieszyl trzeba wyjsc na obroty grubo powyzej 3k (w okolicach 2k po prostu motor spi); no ale nie o tym chcialem :-) Spalanie benzyny w miescie to okolo 9-10 litrow, gazu 11. Trasa juz jest lepiej, bo jak nie przekraczam 120km/h, to spalanie wychodzi w okolicach 8l. Ddam, ze to wszystko przy pustym bagazniku (tylko kolo zapasowe) :) i jednej osobie jezdzacej.