Forum > Getz
Jakie typowe spalanie dla modelu getz 1.3 + klima
xaltuton:
--- Cytat: "romseb" ---Witam
Od dwóch tygodni jesteśmy posiadaczami używanego getza r. 2004 silnik 1.3 82 KM. Mam pytanie. Jakie jest realne spalanie dl,a tego modelu. Niewiarygodne wydaje mi się, że ten model pali 10 litrów na setkę. Bierzemy pod uwagę ilość zatankowanego paliwa, i dystans przejechany na tej ilości. Nigdy nie tankowaliśmy do pełna. I zawsze tankowaliśmy bezpośrednio po zaświeceniu się rezerwy
Podobno jeden z algorytmów obliczania spalania zakłada, że należy zatankować do pełna, wyjeździć trochę paliwa, zobaczyc ile sie przejechało, i ponownie zatankować do pełna, aby zobaczyc ile weszło.
Zainteresowanym, mogę podesłać arkusz spalania w excelu.
Pozdrawiam i dziękuje za pomoc
Romek
--- Koniec cytatu ---
Mam getza 1.3 ale bez klimy, rocznik 2004, zagazowany. Do tego dosc ciezko noge, bo lubie dosc dynamicznie jezdzic, a jak wiadomo ten typ zeby mocniej przyspieszyl trzeba wyjsc na obroty grubo powyzej 3k (w okolicach 2k po prostu motor spi); no ale nie o tym chcialem :-) Spalanie benzyny w miescie to okolo 9-10 litrow, gazu 11. Trasa juz jest lepiej, bo jak nie przekraczam 120km/h, to spalanie wychodzi w okolicach 8l. Ddam, ze to wszystko przy pustym bagazniku (tylko kolo zapasowe) :) i jednej osobie jezdzacej.
Nawigacja