Autor Wątek: [Accent LC] Wymiana silnika z 1.3 G4EA SOHC na silnik z X3  (Przeczytany 21587 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

hyun

• Gość
[Accent LC] Wymiana silnika z 1.3 G4EA SOHC na silnik z X3
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Grudzień 2013, 13:03:19 »
Cytat: "mac0071"
Piszesz to z myślą, że kupie G4EA, czy G4EH? Bo jeśli to pierwsze to wiem :)

Z G4EA na G4EA nic nie trzeba wymieniać

mac0071

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Grudzień 2013, 14:59:55 »
Zgadza się, nie trzeba, ale kupując silnik kupię tylko goły słupek bez osprzętu, czujników i kolektorów, więc i tak wszystko muszę przerzucić.

Twierdzisz, że G4EA można zastąpić G4EH, tylko że on różni się chyba tylko pokrywą zaworów (przynajmniej zewnątrz), wątpię żeby producent zmienił oznaczenie silnika, bo inaczej wyprofilował pokrywę zaworów, chyba że zmienione oznaczenie ma służyć do odróżniania roku produkcji silników, ale to też wątpliwe.

marnow249

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Grudzień 2013, 18:53:14 »
Mam podobny problem, gdyż mam x-3 silnik po remoncie i LC 00. Mój mechanior stwierdził. że możliwe jest przłożenie silnika - oprócz czujników może być jeszcze problem ze skrzynią biegów  bo mogą nie pasować a to może wiązać się z wymianą ukladu przeniesienia napędu aż do tarcz... Dopóki LC jeżdzi nie martwie sie ;D.
A korzystając z okazji poszukuje czujnika temperatury cieczy do LC 1.3 66KW 3-pinowy

mac0071

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Grudzień 2013, 22:38:36 »
Marnow249: napisz jak możesz, co się stało w Twoim LC, że szykuje się wymiana silnika?

Sprzedawcy w sklepach mówią mi, że części to tych aut słabo schodzą, bo to się nie psuje, ale zauważyłem, że kompletne silniki do tych aut mają wzięcie i ciekaw jestem co je tak wykańcza, czy to, że ludzie montują LPG i te silniki nie wytrzymują, czy może po prostu taka jest jakość tego koreańskiego producenta.

Silnik miał bardzo dobre warunki pracy, olej zawsze zmieniany przed czasem i to na ten najlepszy ponad 120zł/4L, cały układ chłodniczy zawsze sprawny, bez wycieków oleju zewnętrznych jak i wewnętrznych, nie przeciążany, bez brawurowej jazdy i skończył się zaledwie po ponad 100tys. km.... Dziwne  :-/

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #20 dnia: 16 Grudzień 2013, 23:01:12 »
mac0071, te silniki są bardzo trwałe. To jest zmodyfikowana konstrukcja Mitsubishi z lat 80-ych. Pierwszy raz spotykam się z pękniętym blokiem. Nie mam pojęcia co mogło być powodem. Jak ja sprzedawałem swojego LC to miał najechane 144832 km. i chodził jak nówka. Czemu silniki mają wzięcie? Prosta sprawa. Jak komuś przyjdzie z jakiejś przyczyny zrobić górę- głowicę, popychacze, pierścienie to koszt jest porównywalny lub nawet wyższy (zależy co jest do zrobienia) niż kupno całego "używki" na alledrogo choć ja osobiście wolał bym zrobić niż kupować nie wiedząc w jaki jest stanie dany egzemplarz silnika...

Offline bmserwis

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 08 Styczeń 2018, 10:24:08 »
Mam silnik G4EA 75KM w aucie z 2000 roku, silnik jest na wykończeniu więc chciałbym włożyć coś nieznacznie mocniejszego jak na przykład:
G4EA ale wersja 86KM albo 1.5 G4FK 105KM czy jest jakiś silnik który pasuje bez przeróbek w miejsce obecnego? Co z komputerem silnika?

Offline sasek941

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Styczeń 2018, 22:35:12 »
Jeżeli masz LC2 po lifcie to poluj na 1,5/1.6 G4ED.
Pasuje na skrzynie.
Potrzebujesz silnik kmpl +kompa pewnie.
Inne są też poduszki(węższe na skrzyni w 1,3) ale myślę, że to detal. Przy zmianie lepiej zamontować skrzynie z 1,5 12v, gdyż jest szybsza. Jeżeli jeździsz po mieście to bez różnicy.