Autor Wątek: [Getz] [Getz] Lampa przednia  (Przeczytany 9360 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Andy

• Giełda
[Getz] Lampa przednia
« dnia: 07 Grudzień 2013, 12:15:16 »
Cześć.

Czy ktoś może wymieniał lampę/y przednie do Getza i zna temat? Ponoć jest parę wersji. Potrzebuję przednią prawą do Getza 1.3 rocznik 2004. Na popularnym portalu aukcyjnym jest parę egzemplarzy do sprzedania, ale nikt nie wie czy będzie pasowała do mojego samochodu, chociaż niby są z modelu z 2004 roku. W Hyundaiu cena poraża (poza tym nie chcę nowej, bo będzie się wyróżniała)
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:59:20 przez Brt »

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz] Lampa przednia
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Grudzień 2013, 12:38:22 »

Offline robaszek127

• Giełda
[Getz] Lampa przednia
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Grudzień 2013, 14:01:27 »
Najlepiej jak wyżej kupić z takim samym numerem z lampy lub szukać gdzies blisko na szrotach z odbiorem osobistym. Bowiem żeby nie oszukali i nie wysłali lampy od anglika bo teraz potrafią robić w bambuko nawet sklepy. Mi sklep z allegro wysłał łącznik ale w oryginalnym opakowaniu był zapakowany używany a nie nowy. Dałem spokój bo nie chciał omi się tego im odsyłać. Ale mam nauczkę by uważać.
Chyba, że może są zamienniki, tanio nawet jest zamiast intercars itp w hurtownii PHU Gaweł w Pruszkowie. Mi dali po zakupie cewki zniżkę 25% moze tam jakiś mają zamiennik.

Offline Andy

• Giełda
[Getz] Lampa przednia
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudzień 2013, 19:17:27 »
Nie okazalo się to takie proste jednak - zwłaszcza po pracy (już w półmroku krótkiego dnia), pod blokiem na mrozie... ma ktoś może jakąś dokumentację do wyjęcia przednego reflektora? Jakoś nigdzie nie mogę trafić.

florek2b

• Gość
[Getz] Lampa przednia
« Odpowiedź #4 dnia: 16 Grudzień 2013, 23:20:50 »
Reflektor trzyma się na dwóch śrubkach, zaznaczone na czerwono (jedna widoczna druga pod zderzakiem/grillem)

ale odkręcając śrubki zaznaczone na żółto powinno się dać lekko odgiąć zderzak i odkręcić tą zasłoniętą śrubkę od lampy :) potem lampa powinna wyjść

Zdjęcie zderzaka to ostateczność i powinno się obyć bez tego :P

Offline Andy

• Giełda
[Getz] Lampa przednia
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Grudzień 2013, 07:37:41 »
Dzięki.
Grzebiąc na sieci znalazłem jeszcze na stronie indyjskiej podobne info:
http://sudarsun.in/blog/2011/09/how-to-remove-the-headlamp-getz-prime/

mm8133

• Gość
[Getz] Lampa przednia
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Luty 2016, 16:43:58 »
Cześć,

Chciałbym rozwinąć temat i poprosić o radę.

Chodzi mi o zakupiony przeze mnie reflektor przedni do Getza 2004.
Sprzedawca zapewniał mnie że będę mógł zamontować w nim (ze starego reflektora) silniczek sterujący pozycją pionową światła (do obciążenia), jednak w nowym reflektorze nie byłem wstanie wykręcić króćca (wyjście ze śrubą gwintowaną) w miejscu montażu silniczka z dźwignią sterującą.
Czy spotkaliście się może z jakimś nowszym rozwiązaniem w którym ten króciec ze śrubą jest przystosowany do nowszych silniczków?

Kupiłem reflektor jak mniemałem poprawny (kierowałem się numerem części) a teraz nie bardzo mogę zamontować silniczek z dźwignią regulacyjną.

W miarę możliwości proszę o pomoc.

pozdrawiam

Michał

Offline kosmos2011

• Giełda
[Getz] Lampa przednia
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Luty 2016, 17:31:22 »
W którym miejscu jest śruba której nie możesz wykręcić?

[ Dodano: 2016-02-29, 19:52 ]

Już wiem o jaki element chodzi. Nie da się wcisnąć i przekręcić tego plastiku ze śrubką w środku?

mm8133

• Gość
[Getz] Lampa przednia
« Odpowiedź #8 dnia: 01 Marzec 2016, 18:36:21 »
Witam,

tak jak zaznaczyłeś na 2-gim zdjęciu. Mam problem z usunięciem nakrętki ze śrubą.

Nie wpadłem jednak na to aby wcisnąć i przekręcić. Może w tym problem.
Spróbuje i w razie co wznowie temat.

kris166

• Gość
[Getz] Lampa przednia
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Marzec 2016, 08:08:30 »
..................

mm8133

• Gość
[Getz] Lampa przednia
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Marzec 2016, 13:06:21 »
Dzięki Kris166,

faktycznie dałem rade przekręcić, sworzeń się poluzował, tyle, że mam problem z wyczepieniem kulki sworznia z odbłyśnika. Macie jakiś pomysł żeby nie robić tego siłowo? Nie chciałbym uszkodzić nowego reflektora. Po co na sworzniu jest gwint? Może jest jakiś sposób żeby go wykorzystać w demontażu? Są może w serwisach jakieś ściągacze do tego?

pozdrawiam
Michał