Autor Wątek: [ix35] wskazania temperatury zewnetrznej dziwne odczyty  (Przeczytany 15037 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

piotr_5

• Gość
[ix35] wskazania temperatury zewnetrznej dziwne odczyty
« dnia: 04 Grudzień 2013, 19:11:10 »
Witam,
jestem posiadaczem ix35 z silnikiem 1,6 GDi, ostatnio w coraz to mroźniejsze dni zauważam dziwne zachowanie wskźnika temperatury zewnętrznej. Otóż w moim poprzednim samochodzie jak i większości, z którymi miałem do czynienia po przekręceniu kluczyka na wskaźniku miałem właściwą temperaturę otoczenia. W moim ix sprawa się ma następująco:
Przykładowo temperatura zewnętrzna wynosi 0 st., odpalam samochód wskaźnik pokazuje przykłądowo 5 st. i spada do właściwej równej 0 st. przez pierwsze kilkaset metrów. Następnie zatrzymuje sie u celu wracam po pół godziny i wskaźnik znów startuje od wskazania przykładowo 6 st i spada do 0.
Do tej pory myślałem, że temperatura zostaje zapisana w pamięci komputera czy coś takiego tłumaczyło by to pierwsze wskazania. Jednakże wkazanie po przerwie u celu (czyli znów start i opadanie) nie tłumaczy tego...
Czy w innych 35 jest podobnie??

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Grudzień 2013, 20:16:51 »
u mnie od razu pokazuje właściwą temp. tzn jeżeli jest 1st na dworze to pokazuje 1 st. nie ma czegoś takiego jak opisujesz, że temperatura spada.

piotr_5

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudzień 2013, 20:21:47 »
w takim razie, jeśli to przypadłość mojego xa musze popytać u dilera.

Kauczuk

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Grudzień 2013, 20:27:13 »
Też chciałem poruszyć ten temat. Z tym, że ja ostatnio zauważyłem, że po ruszeniu pokazuje mi między 20, a 30C! To było jakiś tydzień temu. Teraz przestałem zwracać uwagę ale jutro jak będę jechał to się przyjrzę czy coś się zmieniło i dam znać. Chyba, że ktoś wytłumaczy o co chodzi?

B.Wojcieszak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 04 Grudzień 2013, 20:33:11 »
Czujnik temperatury z tego co pamiętam umieszczony jest gdzieś w tylnej części auta. Może być tak, że podczas odpalania pokazuje +6C a za kilkaset metrów rzeczywiście 0C, bo już dupka auta nie jest na słońcu.

piotr_5

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Grudzień 2013, 20:39:29 »
tylko moje spostrzeżenia dotyczą m.in. dzisiejszego wieczoru..dlatego podgrzewanie czujnika "pasywnymi źródłami odrzucam":)

klemens

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Grudzień 2013, 21:40:31 »
Czujnik przeważnie jest pod prawym lusterkiem. U mnie też czasem pokazuje dziwne wartości po odpaleniu i przez kilka minut dochodzi do siebie. Później wskazuje dobrze. Ale czasem jest OK od początku. Czasem jest to jakaś niewielka odchyłka a czasem jakaś szokująca, np. +kilkanaście stopni przy rzeczywistej około zera. Nie ma tu żadnej prawidłowości. Przyzwyczaiłem się już do tego, że na właściwą temp muszę chwilę poczekać.
Dziwnie też wskazuje wskaźnik średniego spalania. Po odpaleniu albo wraca wartość sprzed zgaszenia a jeśli dłużej się grzebię przy odpalonym już silniku i nie odjeżdżam, jakby się ta wartość resetowała i liczyła od nowa. Dziwne. Ale specjalnie mi to nie przeszkadza.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Grudzień 2013, 07:41:05 »
Wg mojej wiedzy to czujnik temp zewn znajduje się z przodu samochodu w okolicy zderzaka. Jeśli wyjedziesz rano autem z ciepłego garażu, to przez chwilę będzie on pokazywał temp jaka panowała w garażu a następnie zacznie pokazywać temp rzeczywistą otoczenia. Jeśli dojedziesz gdzieś do celu, a następnie wracasz po niedługim okresie czasu, wskazania temp też mogą być mylne ze wzgl na to że dopóki silnik jest ciepły to ciepło od silnika się rozchodzi w różne strony i może też ogrzewać czujnik temp. Stąd mylne wskazania przeważnie zawyżone.... Po przejechaniu kawałka drogi, gdy czujnik się ostudzi i dopasuje do otoczenia- znowu zacznie pokazywać normalną temperaturę. Tyle wg mojej wiedzy....... Ciśnijcie pedał gazu i nie patrzcie na pier...ły.... :shock:  :shock:

Offline gurszczak

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Grudzień 2013, 08:06:33 »
jacek2,  ma racje u mnie sytuacja jest identyczna jak u piotr_5, widocznie TTTM :)

Offline tomko04

• HKP
  • **
« Odpowiedź #9 dnia: 05 Grudzień 2013, 13:02:50 »
u mnie też tak jest..i już nie przejmuję się tym. Wyjeżdżam z garażu 16' a za pare chwil pokazuje właściwą temperaturę. Jak się zatrzymam gdzieś na kilka minut to po odpaleniu pokazuje wyższą temp i znów spadnie do właściwej.

e-daniel

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Grudzień 2013, 16:30:06 »
Jest dokładnie taka jak napisał @jacek2. Czujnik temperatury zewnętrznej znajduje się pod lewym reflektorem na wzmocnieniu czołowym. Ze względu na jego lokalizację najbardziej zbliżona wartość temperatury do rzeczywistej będzie pokazywana w trakcie jazdy kilka minut po starcie, ponieważ komora silnika i jej okolice są nagrzewane promieniami słonecznymi (zwłaszcza w lecie) oraz rozgrzanym silnikiem. Dlatego też po dłuższej jeździe przy dłuższym postoju wskazywana temperatura znowu może wzrastać. Niestety instalacja czujnika nie posiada również żadnego modułu pamięci o którym wspomniał @piotr5 i jej odczyt wskazuje w czasie rzeczywistym faktyczną wartość jaką przekazuje czujnik wg kalibracji z kilkunastosekundowym opóźnieniem.

jroman

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 01 Styczeń 2017, 19:46:38 »
Witam W moim IX-35 zaczęła spadać temperatura zewnętrzna np. jak jest na zewnątrz 1 to pokazuje -10 ~-15, wyczyściłem styki, nawet wymieniłem czujnik na nowy objaw taki sam. Pytanko czy ma ktoś schemat podłączenia tego czujnika gdzie on jest wpięty to spróbował bym ominąć wiązkę i wpiąć go bezpośrednio.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 01 Styczeń 2017, 19:55:38 »
http://service.hyundai-motor.com//euro5/index.tiles

Na drodze czujnik temperatury zewnętrznej, a moduł klimatyzacji jest jeszcze jedno złącze MC41 (przy drzwiach kierowcy) i warto tam zajrzeć.

jroman

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Styczeń 2017, 16:56:35 »
Materiały super. W sobotę rozbieram i podepnę sobie czujnik w drzwi ominę kable koło przedniej belki bo podejrzewam ze mogą być uszkodzony kabel (są bardzo cienkie) od czujnika w okolicy przedniej belki a auto kupiłem lekko uszkodzone ale robiłem sam i wiem co było robione. ;-)

[ Dodano: 2017-03-14, 17:50 ]
zweryfikowałem połącznia i wszystko ok, przeczyściłem połącznia i teraz się uspokoiło. dzięki za pomoc.