Autor Wątek: [Getz] Wymiana przełącznika zespolonego świateł -kolumna kierownicy  (Przeczytany 6515 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

akami

• Gość
Witam,

Awarii uległ przełącznik świateł. Pierwsze objawy, to przy włączaniu (przekręcaniu włącznika z pozycji off do świateł mijania) to delikatny opór. Ostatecznie jeździłem z na stałe ustawionym włącznikiem. Jednak po paru miesiącach w najmniej spodziewanym momencie wysiadły światła mijania. Działają tylko drogowe, kierunkowskazy, jedno lewe postojowe. Włączone halogeny palą się trochę słabiej. Od biedy używam ich jako świateł dziennych. Kupno nowego przełącznika to koszt ok 150 zł ASO, używane nie są tańsze, wychodzi ok 100 zł. Czy Ktoś z Was wie jak samodzielnie wymienić ten przełącznik? Co po kolei trzeba zrobić? Będę wdzięczny za pomoc, bo w serwisie wołają 150 zł za wymianę. A może to nie jest nic skomplikowanego...
Pozdrawiam
Adam
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 22:08:41 przez Brt »

Brt85

• Gość
Wymiana przełącznika zespolonego świateł -kolumna kierownicy
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Lipiec 2009, 22:56:16 »
Myślę że to ci się przyda:
Była też dalsza część, ale myślę, że do pkt 7 ci wystarczy...

akami

• Gość
Wymiana przełącznika zespolonego świateł -kolumna kierownicy
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lipiec 2009, 21:10:17 »
Dziękuję serdecznie za materiały. Okazało się, że sama wymiana (wyceniona w ASO na 150 zł) trwa... 5 minut. Wystarczy odkręcić 3 śrubki trzymające plastik osłaniający kolumnę kierownicy, a następnie wypiąć z zatrzasków przełącznik. Sprawa jest banalna. Na szczęście. Kosztowało mnie to tylko 115 zł, czyli tyle ile kosztowała kupiona przez internet (allegro) część. W ASO za nową część z wymianą proszą 308 zł.