Autor Wątek: [Accent LC] Siwy dym z rury wydechowej  (Przeczytany 5029 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

jaro88

• Gość
[Accent LC] Siwy dym z rury wydechowej
« dnia: 21 Listopad 2013, 15:53:04 »
Witam!Od kilku dni posiadam fajnego hultaja z 1999r. 1.3>Podczas jazdy zauważyłem(a raczej moja żona jadąca za mną swoim Ka),że z rury wydechowej unosi się siwy dym,nie niebieski,ale właśnie siwy...ustało to po kilku kilometrach.Podczas postoju,nawet z rana nie ma tych objawów,dopiero po ruszeniu...czym to może być spowodowane?Wiem,że jak dym jest niebieski to bierze olej...Pomocy...

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Listopad 2013, 21:37:49 »
Masz go kilka dni to nie wiesz czy bierze olej.
Sprawdzaj jednak jego poziom i zobacz ile go ubywa (o ile ubywa - zakładam że tak  :-) ).
Kontroluj też poziom płynu chłodzącego.

Może zwyczajnie odparowuje woda z układu wydechowego - przy zimniejszych dniach jest to bardziej widoczne.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Listopad 2013, 22:01:39 »
Jaro88 jak to mówią z kronikarskiego obowiązku  masz model z 1999 roku, ale czy na pewno LC.

jaro88

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Listopad 2013, 16:11:05 »
Sprawdzałem poziom płynu chłodzącego,oraz oleju...nic nie ubywa.może to być spowodowane nieszczelnością uszczelki pokrywy zaworów?Bo zauważyłem,że wokół niej jest mokro od oleju.Cały silnik jest suchy,nie ma wycieków...a możliwe też że to odparowuje woda...

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Listopad 2013, 16:36:03 »
Miałem 4 Hyu i (nadal mam :mrgreen:)  i KAŻDY kopcił na biało w takich warunkach jak mamy teraz. Czy z rana, czy w nocy, czy przy 6,5 tyś obrotów czy 800 cały czas dymi. Moje słuzbowe Combo z rana kopci tak na biało że jak cofam to wole wysiąść i go wypchać z podwórka, a nie żłopie płynów, ma 1,5 roku.

Wy też chodzicie do lekarza jak wam z gęby para zimą leci?

jaro88

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Listopad 2013, 17:44:37 »
Dzięki za wyczerpującą odpowiedź skali  :-) bo już zacząłem się niepokoić...Dzięki i pozdrawiam!