Forum > Santa Fe SM

[Santa Fe SM] Odgłos buczenia przy obrotach 2 tyś. silnik cz

<< < (2/2)

vanhelsing:
Buczeć może wiele rzeczy:silnik,tylny most,łożysko/łożyska kół,nawet opony.Raczej nie turbina,ona jeśli coś to "gwiżdże".Jeżeli nie ma innych niepokojących objawów,to będzie najprawdopodobniej silnik,Santa Fe ma przy zwiększeniu obciążenia (np przy nagłym przyspieszaniu lub jeździe pod wzniesienie)taki specyficzny buczący odgłos.No niestety V8 to nie jest,więc nie bulgocze tylko buczy :)

Arni71:

--- Cytat: "vanhelsing" ---Buczeć może wiele rzeczy:silnik,tylny most,łożysko/łożyska kół,nawet opony.Raczej nie turbina,ona jeśli coś to "gwiżdże".
--- Koniec cytatu ---

Napisałem że ma to związek z turbiną, gdy turbina "wchodzi" do pracy silnik dostaje pierwsze dawki sprężonego powietrza i powoduje "buczenie" silnika, nie turbiny, jest to mały silnik i zmiany w jego charakterystykach pracy a tak się dzieje przy obrotach ok 2000obr/min wywołują skutki uboczne w postaci "buczenia/pomruku", odgłosy ze strony łożysk, mostu i opon raczej nie będą miały związku z prędkością obrotową silnika tylko z prędkością jazdy - jak pisałem wcześniej im szybciej tym głośniej
Dodam że w moim Santku mam turbinę sprawdzoną, łożyska, most OK a "buczenie" występuje tylko w zakresie 2000-2200obr.min niezależnie od biegu i prędkości samochodu i nie jest słyszalne na zewnątrz tylko wewnątrz samochodu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej