Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Odgłos buczenia przy obrotach 2 tyś. silnik cz
Peter72:
Mam pytanko. Jadąc swoim Sanciakiem i dochodząc do obrotów tak ponad 2000 (dokładnie 2100 bym powiedział) zaczyna dochodzić dźwięk takiego buczenia. Dźwięk ten znika tak przy 2300 obrotów. Czy ktoś się z tym spotkał?
Sanciak to 2,0 CRDi 113KM 4WD. Zastanawiam się czy to silnik czy most tylni.
maruszcz:
Auto przy takich obrotach wpada w specyficzny rezonans -stąd taki dźwięk zanikający przy wyższych obrotach . Też tak mam :-)
Pozdrawiam
Arni71:
To jest chyba normalny objaw w tym silniku, ja też tak mam i obstawiam na turbinę, nie żeby było z nią coś nie tak - na 2000tyś obrotów zaczyna praktycznie pracować i to może być przyczyną "dziwnego" jęku od strony silnika który ustępuje po przekroczeniu 2200-2300obr
Most raczej nie ma konkretnego zakresu prędkości jeśli chodzi o jęki, jak jest z nim coś nie tak to jęczy cały czas, im szybciej jedziesz tym głośniej
Peter72:
Super! Dzięki bardzo. Martwiłem się trochę, że coś się dzieje ale to normalny objaw :-)
Mam go dopiero miesiąc a wcześniej miałem Sanciaka 2,4 Benz i stwierdzam, że mimo iż tamten miał niby 146 KM( raczej miał z 80-90 i to koreańskich kucyków :-D ) to ten super się zbiera i ogólnie lepiej się jeździ.
Chyba też turbo robi swoje.
Arni71:
Ja również miło się zdziwiłem ale ten temat już omawiałem w poście dotyczącym mojego Santka w dziale "nasze Hyundaie"
Nawigacja
[#] Następna strona