Forum > Tucson JM

[Tucson] Filtr cząsteczek stałych DPF

(1/17) > >>

zbyh:
Witam
 czy ktoś z kolegów ma jakieś problemy z tym filtrem? Od 3 miesięcy
odkąd jestem posiadaczem tucsona już kilka razy wszedł w tryb awaryjny,
tz  , zapaliła się kontrolka check, brak mocy obroty do 3 tys. Za
pierwszym razem na kompie wykazało EGR wymienili i wykasowali błędy.
Jednak na następny dzień znowu zapaliła się lampka i świećiła cały
dzień, na drugi dzień zgasła i tak kilka razy. Gdy sprawdziłem poziom
oleju okazało się że jest duuuużo ponad stan, czyli nie wypalone paliwo
dostało się do oleju. Wymieniłem olej i filtr. Za kilka dni kontrolka
nie zapaliła się na stałe tylko zaczęła mrugać, tryb awaryjny a że byłem
 akurat na autostradzie przejechałem 30 km na 4 biegu powyżej 2tys. obr.
 jakieś 60-70 km/h. Jednak lampka zgasła dopiero na drugi dzień.
Pojechałem na kompa nie wykazało błędów.Wiem że to filtr DPF bo takie są
 objawy, zaczyna wypalanie i nie kończy.Czy w związku z tym muszę jechać
 na komputerowe wypalanie do serwisu. Dodam tylko żejeżdże dość żwawo i
nie ma mowy o zamulaniu silnika. Czy mieliście podobne sytuacje i co o
tym sądzicie. pozdrawiam.

jacek2:
Dziwne to objawy i trudne do zdiagnozowania na odległość. :-(  Zastanawia mnie fakt tej ilości poziomu oleju. Skąd jego nadwyżka. :oops:  :oops:
Dpf powinien sie sam oczyszczać przy dosyć szybkiej jeździe na wyższych obrotach silnika. Proponuję jeszcze raz dobrze "pogonić" auto, coby dostało porządnie w d...pę, a następnie sprawdzić na kompie jeszcze raz błędy (jeśli będzie mrugać kontrolka). :roll:  :roll:

zbyh:
Przy  procesie wypalania filtra komputer podaje dodatkowa dawke paliwa aby utrzymac wysoka temperature spalania, jezeli proces wypalania przebiega nieprawidlowo lub zostanie przerwany niewypalone paliwo przedostaje sie do oleju.Stad ten podwyzszony poziom na miarce.

jacek2:

--- Cytat: "zbyh" ---Przy  procesie wypalania filtra komputer podaje dodatkowa dawke paliwa aby utrzymac wysoka temperature spalania, jezeli proces wypalania przebiega nieprawidlowo lub zostanie przerwany niewypalone paliwo przedostaje sie do oleju.Stad ten podwyzszony poziom na miarce.
--- Koniec cytatu ---

Wg mnie coś tu nie gra. Nie możliwe jest aby w takiej ilości podawane było paliwo, że podnosi się poziom oleju w silniku. Coś tu nie gra :roll:  :evil:
Wydaje mi się że przyczyna kontrolki (że świeci) może być całkiem inna.

Też posiadam dpf, i zgodne jest to że podczas wypalania zwiększona jest dawka paliwa, ale nie wpływa to w żaden sposób na zwiększenie poziomu oleju w silniku.... :?:

aqua:
Czy jest jakaś procedura wypalania DPF? i ile ta przyjemność kosztuje w serwisie jeżeli kierowcy jednak się nie uda go wypalić? a może by go tak usunąć fizycznie i programowo cena ok. 2k.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej