Forum > Lantra

[Lantra J2] Wymiana górnych mocowań amortyzatorów

(1/4) > >>

OuTchOrN:
Witam, kiedy ostatnio byłem u mechanika stwierdził, że mam do wymiany górne mocowania amortyzatorów z przodu. Jak sam zerknąłem, faktycznie są one popękane i w porównaniu z nowymi wypukłe do góry.
Za nowe mocowania wraz z wysyłką (komplet) zapłaciłem 170 zł.( Mechanik chciał za same mocowania 250 zł ).
Dzisiaj skontaktowałem się z nim w sprawie wymiany, i powiedział mi, że bierze 120zł za stronę. Czy jest to kwota wygórowana czy raczej normalna?
Z drugiej strony czy można zrobić to samemu posiadając ściągacz do sprężyny?

kosmos2011:
Na przykładzie Elantry //www.youtube.com/watch?v=pdnIWSsZblo

Wystarczy lewarek,trzy klucze i ściągacze do sprężyn. Kłopot może być tylko z nakrętkami mocującymi amortyzator do zwrotnicy. Klucz pneumatyczny lub długa rurka + dobra nasadka będą raczej potrzebne. U mnie po 13 latach nie ruszania nakrętek dwie trzeba było odkręcać dwu metrową rurką.

OuTchOrN:
Na co uważać?czy po takiej wymianie będę musiał ustawiać zbieżność kół?

kosmos2011:
Trzeba uważać żeby sprężyna nie wystrzeliła w kosmos. Po demontażu i montażu amortyzatora nie trzeba ustawić zbieżności.

OuTchOrN:
Czyli:
Podnoszę daną stronę na lewarku, odkręcam koło, następnie odkręcam te 4 czy tam 3 śruby (pokazane na filmiku)?
Następnie odkręcam u góry przy kielichu 3 śruby i wyciągam amortyzator? Dalej to już pikuś.Montuje ścigacze (kupione na allegro za 40 zł), ściągam stare mocowanie, wkręcam nowe, i postępuje tak jak wyżej w drugiej kolejności? Śruby dokręcam mocno? Czy z wyczuciem?

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej