Forum > Lantra

[Lantra J2] Wymiana górnych mocowań amortyzatorów

<< < (2/4) > >>

Złośnik:
Najlepiej odpowiednim momentem, kluczem dynamometrycznym.
Mocno, konkretnie trzeba dociągnąć śruby trzymające amortyzator do zwrotnicy.
Tutaj moment dokręcenia jest w granicach 109-128Nm
Górne mocowania 39-48Nm
Górna nakrętka amortyzatora mocująca "talerzyk" 58-69Nm
Uważać na to, żeby sprężyna nie wystrzeliła i nie zrobiła krzywdy. Najlepiej 5 razy sprawdzić ściągacze - czy trzymają dobrze sprężynę, zanim odkręcisz nakrętkę od góry.
Aha. Zanim będziesz odkręcał śruby, koniecznie użyj jakiegoś penetratora, np. WD40. Bez tego masz duże szanse, że na przedłużce urwiesz lub ukręcisz śruby.
Powodzenia.

OuTchOrN:
Tak jest, tak zrobię. Zamówiłem ściągacze za 50 zł na allegro (260mm). w Przyszłym tygodniu dojadą wszystkie części i wezmę się za robotę, dzięki.
Poniżej zdjęcia moich mocowań. Czy dam radę na nich jeszcze z 150 km zrobić po polskich drogach?
Lewa strona 1
Lewa strona 2
Prawa strona 1
Prawa strona 2

Złośnik:
Nie wiem co mas za mechanika ale mam w "gorszym" stanie te mocowania i jeszcze nie jest aż tak źle. Gdyby się rozwulkanizowały, stukały podczas pracy amortyzatora lub skrzypiały podczas skręcanie kierownicą - wtedy bym planował naprawę.
Nie ma na pewno potrzeby wymiany już tu i teraz, ale jeśli masz pieniążki już teraz i zamówiłeś mocowania to wymieniaj.

OuTchOrN:
Mam już mocowania w bagażniku, wożę je od 2 tygodni:). To mnie trochę uspokoiłeś:)

mcdrive:
jak masz możliwośc dołozyc np 2zł a kupic porzadne sciągacze to dołóz, bo wszystkie te po 30-50zł to kilku razówki , gwint scina sie szybko, bo siła jest ogromna

ja w imadle sciskałem jak nie miałem sciagaczy i potem łapałem różnymi wynalazkami, trzeba uwazac prawie palce straciłem ;]

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej