Autor Wątek: [Lantra J2] Wymiana górnych mocowań amortyzatorów  (Przeczytany 13592 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

OuTchOrN

• Gość
[Lantra J2] Wymiana górnych mocowań amortyzatorów
« dnia: 18 Listopad 2013, 20:21:13 »
Witam, kiedy ostatnio byłem u mechanika stwierdził, że mam do wymiany górne mocowania amortyzatorów z przodu. Jak sam zerknąłem, faktycznie są one popękane i w porównaniu z nowymi wypukłe do góry.
Za nowe mocowania wraz z wysyłką (komplet) zapłaciłem 170 zł.( Mechanik chciał za same mocowania 250 zł ).
Dzisiaj skontaktowałem się z nim w sprawie wymiany, i powiedział mi, że bierze 120zł za stronę. Czy jest to kwota wygórowana czy raczej normalna?
Z drugiej strony czy można zrobić to samemu posiadając ściągacz do sprężyny?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 18 Listopad 2013, 20:33:35 »
Na przykładzie Elantry

Wystarczy lewarek,trzy klucze i ściągacze do sprężyn. Kłopot może być tylko z nakrętkami mocującymi amortyzator do zwrotnicy. Klucz pneumatyczny lub długa rurka + dobra nasadka będą raczej potrzebne. U mnie po 13 latach nie ruszania nakrętek dwie trzeba było odkręcać dwu metrową rurką.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 18 Listopad 2013, 21:18:50 »
Na co uważać?czy po takiej wymianie będę musiał ustawiać zbieżność kół?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Listopad 2013, 22:15:57 »
Trzeba uważać żeby sprężyna nie wystrzeliła w kosmos. Po demontażu i montażu amortyzatora nie trzeba ustawić zbieżności.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 18 Listopad 2013, 22:28:48 »
Czyli:
Podnoszę daną stronę na lewarku, odkręcam koło, następnie odkręcam te 4 czy tam 3 śruby (pokazane na filmiku)?
Następnie odkręcam u góry przy kielichu 3 śruby i wyciągam amortyzator? Dalej to już pikuś.Montuje ścigacze (kupione na allegro za 40 zł), ściągam stare mocowanie, wkręcam nowe, i postępuje tak jak wyżej w drugiej kolejności? Śruby dokręcam mocno? Czy z wyczuciem?

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Listopad 2013, 10:35:23 »
Najlepiej odpowiednim momentem, kluczem dynamometrycznym.
Mocno, konkretnie trzeba dociągnąć śruby trzymające amortyzator do zwrotnicy.
Tutaj moment dokręcenia jest w granicach 109-128Nm
Górne mocowania 39-48Nm
Górna nakrętka amortyzatora mocująca "talerzyk" 58-69Nm
Uważać na to, żeby sprężyna nie wystrzeliła i nie zrobiła krzywdy. Najlepiej 5 razy sprawdzić ściągacze - czy trzymają dobrze sprężynę, zanim odkręcisz nakrętkę od góry.
Aha. Zanim będziesz odkręcał śruby, koniecznie użyj jakiegoś penetratora, np. WD40. Bez tego masz duże szanse, że na przedłużce urwiesz lub ukręcisz śruby.
Powodzenia.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 19 Listopad 2013, 11:07:35 »
Tak jest, tak zrobię. Zamówiłem ściągacze za 50 zł na allegro (260mm). w Przyszłym tygodniu dojadą wszystkie części i wezmę się za robotę, dzięki.
Poniżej zdjęcia moich mocowań. Czy dam radę na nich jeszcze z 150 km zrobić po polskich drogach?
Lewa strona 1
Lewa strona 2
Prawa strona 1
Prawa strona 2

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #7 dnia: 19 Listopad 2013, 11:17:21 »
Nie wiem co mas za mechanika ale mam w "gorszym" stanie te mocowania i jeszcze nie jest aż tak źle. Gdyby się rozwulkanizowały, stukały podczas pracy amortyzatora lub skrzypiały podczas skręcanie kierownicą - wtedy bym planował naprawę.
Nie ma na pewno potrzeby wymiany już tu i teraz, ale jeśli masz pieniążki już teraz i zamówiłeś mocowania to wymieniaj.

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Listopad 2013, 11:48:37 »
Mam już mocowania w bagażniku, wożę je od 2 tygodni:). To mnie trochę uspokoiłeś:)

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Grudzień 2013, 01:02:07 »
jak masz możliwośc dołozyc np 2zł a kupic porzadne sciągacze to dołóz, bo wszystkie te po 30-50zł to kilku razówki , gwint scina sie szybko, bo siła jest ogromna

ja w imadle sciskałem jak nie miałem sciagaczy i potem łapałem różnymi wynalazkami, trzeba uwazac prawie palce straciłem ;]

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Grudzień 2013, 14:54:09 »
Ja kupiłem za 50 zł. Dla mnie wystarczające. Nie polecam kupować droższych skoro tego typu naprawy w swoim aucie robi się rzadko.

mcdrive

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Grudzień 2013, 15:04:36 »
a z kąd wiesz jaki samochód bedziesz miał za tydzień?

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Grudzień 2013, 15:21:34 »
No właśnie, skąd wiesz jakie będziesz miał auto będziesz za tydzień, może nie będziesz wstanie wymienić tego samemu? Może twoje ściągacze okażą się za krótkie? Nawet jeżeli takie ściągacze wystarczą na kilka razy, to mój tata/mama posiadają auto od ponad 10 lat, i wymieniali amorki 2 razy w dwóch autach w swojej historii. Nie ma sensu kupować droższych. Są warsztaty gdzie za wymianę biorą 40 zł w górę, więc nie opłaca się kupować. Więc jak ktoś chce zrobić sam niech kupi tanio do 50 zł, w przeciwnym razie poszukać taniego warsztatu. Lepiej te pieniądze dorzucić do lepszych części.

Przy okazji piszemy "skąd", nie "z kąd"

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Kwiecień 2014, 14:41:04 »
Czyli 260mm spokojnie wystarczyły ???

OuTchOrN

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Kwiecień 2014, 22:09:11 »
Tak, to samo jak wymieniałem amorki z tyłu. Wystarczyły i wytrzymały.