Autor Wątek: Kontrolka Check Engine zapala się i sama gaśnie - Accent '98  (Przeczytany 8331 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

marcusSE

• Gość
Kontrolka Check Engine zapala się i sama gaśnie - Accent '98
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Lipiec 2009, 10:23:22 »
Auto tak czy tak musi trafic do servisu przy okazji napewno tez cos jeszcze wyjdzie :cry: o chociazby to ze potrafi szarpac przy przyspieszaniu (jak sa niskie obroty) i ogolnie wydaje sie az za bardzo mulowaty (biorac juz i tak poprawke ze do demonow predkosci nie nalezal ]:-> ) z ta kontrolka to faktycznie moze byc wiele przyczyn ale Wasze sugestie pozwalaja mi choc w jakis przyblizony sposob ustalic prawdopodobny kosztorys naprawy.

kml

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Lipiec 2009, 10:30:42 »
Cytat: "marcusSE"
Auto tak czy tak musi trafic do servisu przy okazji napewno tez cos jeszcze wyjdzie :cry: o chociazby to ze potrafi szarpac przy przyspieszaniu (jak sa niskie obroty) i ogolnie wydaje sie az za bardzo mulowaty (biorac juz i tak poprawke ze do demonow predkosci nie nalezal ]:-> ) z ta kontrolka to faktycznie moze byc wiele przyczyn ale Wasze sugestie pozwalaja mi choc w jakis przyblizony sposob ustalic prawdopodobny kosztorys naprawy.

Jak szarpie to pewnie zestaw: świece, przewody wn i filtr powietrza i paliwa. Na szczęście accent nie jest jakoś koszmarnie drogi w częsciach ;)

marcusSE

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Lipiec 2009, 10:41:07 »
kml no tak wlasnie chodzi o to ze jak wstawialem auto do servisu to swiece filtry,uszczelka pokrywy zaw ,4 amortyzatory Kayby byly tez wymieniane no i wlasnie wtedy byl podpinany pod komp wtedy placilem ponad 3 kzl takze sporo .

lizaczek42

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 21 Lipiec 2009, 23:02:12 »
jesli szarpie przy przyspieeszaniu to raczej poduszki od silnika i skrzyni biegow sa do wymiany bo ulegly zuzyciu gumowe elementy poduszki i lub poduszek sa ich trzy. :-?

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Lipiec 2009, 09:30:10 »
Cytat: "lizaczek42"
jesli szarpie przy przyspieeszaniu to raczej poduszki od silnika i skrzyni biegow sa do wymiany bo ulegly zuzyciu gumowe elementy poduszki i lub poduszek sa ich trzy. :-?

żartujesz prawda?
bo równie dobrze możnaby zarekomendować sprawdzenie kół...czy są okrągłe <cfaniak>

Cien

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Lipiec 2009, 10:12:09 »
ja bym jednak sprawdził i przeczyścił czujnik położenia wału, to nie kosztuje ;)
Ale czasami może generować błędy, jak się brud i opiłki osadzają na czujniku.

marcusSE

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Lipiec 2009, 15:42:14 »
e-gen napewno znajdzie sie pare chetnych osob zeby sprawdzic swoje autko niestety w moim przypadku jest to niewykonalne a szkoda :-(

marcusSE

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 26 Lipiec 2009, 13:45:14 »
Jak tylko znajde wkoncu czas i wstawie autko do servisu to napewno opisze co go bolalo i na co chorowal moj Accent :cry: Jak narazie to jest uzywany raczej niedzielnie to znaczy tocze sie nim na silownie i spowrotem :-P

kubek

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Listopad 2009, 09:07:27 »
Cien, pisałeś o przeczyszczeniu czujnika położenia wału.....gdzie go mogę zlokalizować, jest gdzieś na wierzchu w miarę czy trzeba do środka silnika się dostać.
Mi sie własnie też check ostatnio wlączył...
....jakie objawy daje walniety przepływomierz? jest jakiś domowy sposób na jego sprawdzenie?

Pozdrawiam
Kuba

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 06 Listopad 2009, 10:31:54 »
Cytat: "kubek"
Cien, pisałeś o przeczyszczeniu czujnika położenia wału.....gdzie go mogę zlokalizować, jest gdzieś na wierzchu w miarę czy trzeba do środka silnika się dostać.
Mi sie własnie też check ostatnio wlączył...

na połączeniu silnika ze skrzynią biegów - dostęp z zewnątrz :-)

....jakie objawy daje walniety przepływomierz?

np. od wzrost spalania, pogorszenie osiągów, przymulenie

jest jakiś domowy sposób na jego sprawdzenie?

domowego nie znam; niemniej niektórzy próbują go czyścić benzyną ekstrakcyjną itp.

kubek

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 06 Listopad 2009, 10:44:05 »
....dzieki wielkie za info...w wolnej chwili postaram się go zlokalizowac i podczyścić..

Pozdrawiam
Kuba

wtom

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 06 Listopad 2009, 23:27:09 »
są specjalne spray-e do czyszczenia przepływek i przepustnic. np. Liqui Moly (koszt ok20zł). czyszczenie benzyną ekstrakcyjną nie zawsze jest skuteczne, bo na drucikach przepływki spala się syf i robi nagar, którego benzynka nie bierze. grunt to nie może być tłusty czyściciel :mrgreen:

kubek

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 10 Listopad 2009, 19:54:29 »
...co do problemu z odpalaniem mojega accenta na zimno to poprostu musze to polubić:)....niby wszystko sprawne a jednak:)nie pali od kopa na zimno....kiedys może jak pogoda sie poprawi to podmienie pmpkę paliwa od brata z coupe jeśli bedzie pasowac ...narazie niech tak zostanie...nic sie nie pogarsza, choć tyle:).
Nie satysfakcjonuje mnie to rozwiazanie ale co zrobić;) :shock:
Pozdrawiam
Kuba

wtom

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 10 Listopad 2009, 20:02:56 »
a ja poradziłem z nieodpalaniem elantry :-P zadawkowałem WD-40 pod wtyczkę czujnika wału i w złączkę pierścienia immo. jak ręką odjął, auto już nie paliło codziennie rano. teraz pali od każdego i oby tak pozostało :mrgreen:

kubek

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 10 Listopad 2009, 20:30:30 »
...tez kupiłem jakis specyfik na poprawienie kontaktów i psikne we wszystkie wtyczki o których istnieniu sie juz dowiedziałem:)...ale do mechaników juz nie ide strata czasu i kasy:)
Pozdro