Forum > Getz

[Getz] Nowy akumulator

<< < (2/5) > >>

szyps:
Podepnę się pod temat. Również planuję wymianę akumulatora ale mam silnik diesla i nie wiem jaką pojemność mam kupić. Obecny to jakiś "no name" 60ah. Nie jest przypadkiem trochę za mały? Co wybrać do 300zł?

kosmos2011:
Do 08.2005 był montowany 60Ah, potem 68Ah. Wymiary znasz dobre marki też wybór należy do Ciebie.

szyps:
Mam getza sprzed liftu czyli mam kupić akumulator 60ah? Chodzi o to czy alternator da radę naładować taki o większej pojemności?

albert:

--- Cytat: "szyps" ---Mam getza sprzed liftu czyli mam kupić akumulator 60ah? Chodzi o to czy alternator da radę naładować taki o większej pojemności?
--- Koniec cytatu ---

Od paru lat mam akumulator Bosch Silver S4 12V 60Ah 560A i nie ma z nim problemu. Przeważnie jeżdżę na krótkich trasach i nie ma problemu z ładowaniem. Raz na pół roku podłączę go pod prostownik, tak na wszelki wypadek.

marekityle:

--- Cytat: "szyps" ---Mam getza sprzed liftu czyli mam kupić akumulator 60ah? Chodzi o to czy alternator da radę naładować taki o większej pojemności?
--- Koniec cytatu ---

Na pewno da rade, osobiście znam pojazdy o mniejszych alternatorach i akumulatorach większych niż 100Ah w których nie ma problemów z doładowaniem akumulatora. Ważny jest bilans energetyczny, akumulator jest ładowany prądem alternatora pomniejszonym o prąd wszystkich odbiorników (w małym uproszczeniu)

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej