Autor Wątek: [ix35 EL] Klocki hamulcowe...  (Przeczytany 36666 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

malowany

• Gość
[ix35 EL] Klocki hamulcowe...
« dnia: 01 Luty 2013, 23:24:32 »
Witam, wymienialiscie już klocki,? Przy jakim przebiegu, ja mam 17 000 i cos mi zaczyna srupac,...

Offline jacek2

• Giełda
[ix35 EL] Klocki hamulcowe
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Luty 2013, 07:47:12 »
swoje przeglądałem przy ok 30 ooo i  wyglądały bardzo dobrze (min zużycia), ale jeden tylny był lekko ukruszony na brzegu i też przy hamowaniu nieraz chrupał. Wywaliłem odłamek i dalej jeżdżę. Wszystko jest ok :shock:

klemens

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Luty 2013, 11:48:42 »
Osobiście nie zaglądałem ale auto było miesiąc temu na 1 przeglądzie i nic nie mówili. Faktem jest, że z hamulców słychać ostre tarcie przez pierwsze hamowania po ruszeniu. Tak śniedzieją tarcze, czy co? Tarcze nie są nigdy srebrne, zawsze są jakieś takie brudne, jak ze śmietnika.

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 03 Luty 2013, 09:54:00 »
To co opisujesz o tarczach to prawda. Zawsze słychać takie tarcie po dłuższym postoju auta. Mój sposób na to jest taki że kilka razy mocniej przyhamuję i tarze robią się czyste (te z tyłu też a z nimi jest najgorzej) To raczej jest normalne u hyuika

koszak

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 07 Listopad 2013, 20:49:14 »
Witam, chciałem rozeznać temat. Po ilu kilometrach wymieniacie klocki hamulcowe?
Byłem na przeglądzie i zdziwiłem się kiedy się dowiedziałem, że na klockach zrobię jeszcze tylko 5000 km, a mam przejechane dopiero 51000 km.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #5 dnia: 07 Listopad 2013, 20:54:21 »
Cytat: "koszak"
Po ilu kilometrach wymieniacie klocki hamulcowe?

W zależności od potrzeb. Klocki zużywają się mniej lub bardziej ale najwięcej ma wspólnego styl jazdy oraz warunki.
Cytat: "koszak"
zdziwiłem się kiedy się dowiedziałem, że na klockach zrobię jeszcze tylko 5000 km, a mam przejechane dopiero 51000 km.

Nie ma w tym nic dziwnego. Gratuluję długiego przebiegu na jednych klockach :)

koszak

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 07 Listopad 2013, 21:02:37 »
Cytat: "Zbyszek"

Nie ma w tym nic dziwnego. Gratuluję długiego przebiegu na jednych klockach :)

długiego?
miałem kilka wcześniej samochodów i wymiana klocków odbywała się nie wcześniej niż 80000 km, a w suzuki lianie po 100000 km. Stąd to moje zdziwienie.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Listopad 2013, 21:05:25 »
koszak, nie te czasy :-P  Teraz żadnemu koncernowi nie opłaca się wytwarzać części tak długowiecznych.

vqsoft

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 07 Listopad 2013, 21:15:33 »
porównaj masy samochodów. dodatkowo czy liana miała abs i kontrole trakcji ? bo ta ostatnia bardzo przycina klocki

koszak

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Listopad 2013, 21:21:56 »
Cytat: "vqsoft"
porównaj masy samochodów. dodatkowo czy liana miała abs i kontrole trakcji ? bo ta ostatnia bardzo przycina klocki

abs na pewno miała, co do kontroli trakcji nie mam 100% pewności, ale Land Cruiser, w którym wymianiałem po 80000 km ma na pewno i masę ma dużo większą.

[ Dodano: 2013-11-07, 21:23 ]
ale zastanawia mnie, na ile Wam wystarczają klocki, oczywiście dla porównania.

Offline Robik

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Listopad 2013, 07:07:19 »
Ja wymienialem klocki po 42tys. pewnie do 50tys by funkcjonowaly ale nie chcialem pozniej tracic czasu wiec zlecilem wymiane podczas przegladu.Naleze do tych kierowcow ktorzy jezdza dosyc energicznie dlatego ten wynik mnie specjalnie nie martwi.

maciekw

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 08 Listopad 2013, 07:36:06 »
oprócz masy samochodu ważna jest jeszcze wielkość klocków i z czego są zrobione.

mccrash

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 30 Kwiecień 2014, 17:10:55 »
A propos wymiany klocków (i tarcz) czy wymiana poza ASO jest dopuszczalna i nie narusza gwarancji (rozpoczęty ostatni rok gwarancji)?

Azool

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 30 Kwiecień 2014, 20:32:50 »
Według obowiązujących już dłuższy czas przepisów UE, możesz serwisować auto w innym warsztacie niż ASO, co nie powoduje utraty gwarancji. Ważne żeby nie był to "pan Zenek" co zrobi ci to za przysłowiową flaszkę, tylko w miarę renomowany warsztat co wystawi fakturę za usługę.
Mało kto z tego korzysta z obawy o "pretensje" ASO w przypadku konieczności skorzystania z naprawy gwarancyjnej.
I muszę stwierdzić że pomimo tego rozporządzenia autoryzowane serwisy zastraszają klientów.
Mój kolega jest w podobnej sytuacji jak Twoja. Auto na końcówce gwarancji i wymienił rozrząd w niezależnym warsztacie. Oczywiście przy okazji wizyty w ASO usłyszał że zafundował sobie utratę gwarancji. Na szczęście nie musiał  nic naprawiać i nie polemizował z nimi w tym temacie.

Nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku. Usunięcie cytatu. tekla

Offline enigma

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 11 Maj 2014, 08:51:06 »
Takie gadanie w ASO to norma, bo oni z tego żyją więc im się nie dziwie. Ja już wymieniałem klocki na przedzie poza ASO, teraz pora na tył. Reszta jest ok.

Na ASO jest sposób. Prosisz o pisemne wyjaśnienie jak np wymiana oleju czy klocków ma wpływ no nie wiem na opadający fotel. Muszą Ci odpowiedzieć i wyjaśnić. Zresztą powołujesz się na dyrektywę UE, w razie w informujesz że idziesz do UOKiK :)

Mnie czeka niedługo wizyta po 45kkm a wpakowałem LPG ciekawe jaka będzie reakcja :)

Nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku! Usunięcie cytatu. tekla