Autor Wątek: [Getz] [Getz] Silnik gaśnie gdy jest zimny, skoki obrotów.  (Przeczytany 5543 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

malinka88

• Gość
[Getz] Silnik gaśnie gdy jest zimny, skoki obrotów.
« dnia: 07 Listopad 2013, 17:29:00 »
Witam! Mam pytanie dotyczące mojej Getz mam silnik 1.1. Ostatnio mam problemy z silnikiem - auto wariuje na niskich obrotach, ma "skoki" i gaśnie jak silnik jest zimny. Jak się zagrzeje, to już jest ok. Auto ma też większe spalanie w granicach 10l.

W aucie wymieniałem dużo części: sondę lambda, świece, kable do świec, pompkę paliwa...

Co mogło mi się popsuć? Z mojej dedukcji wynika, że może to być czujnik wału korbowego, wszystkie objawy do tego pasują, lub silniczek krokowy - tak samo są objawy które mogą świadczyć o popsuciu tego.

Jakie są WASZE opinie? Czy ktoś miał już do czynienia z czymś podobnym? Jakie kroki podjąć - wymieniać te czujniki co napisałem wyżej czy to może być coś innego? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

ed. Uporządkowanie zbyt długiego, chaotycznego i obciętego tytułu. W treści: wymiana wykrzykników na kropki. Jeden znak interpunkcyjny jest w zupełności wystarczający (pytajniki), przed znakiem zapytania i wykrzyknikiem nie stawiamy spacji. Jestem też zdezorientowana jeśli chodzi o Twoją płeć. Wg profilu jesteś kobietą, z postu wynik, że mężczyzną. Poza tym "Getz" jest generalnie rodzaju męskiego. Czy Twój konkretny egzemplarz został mianowany przez Ciebie samicą? tekla
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:10:06 przez Brt »

Offline Andy

• Giełda
Re: [Getz] Silnik gaśnie gdy jest zimny, skoki obrotów.
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Listopad 2013, 07:59:06 »
Cytat: "malinka88"

Jakie są WASZE opinie? Czy ktoś miał już do czynienia z czymś podobnym? Jakie kroki podjąć - wymieniać te czujniki co napisałem wyżej czy to może być coś innego? Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi.

Niektórzy twierdzą, że to może mieć coś wspólnego z przepustnicą.

jmtotaszek

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Listopad 2013, 14:32:38 »
Cytat: "Andy"
Niektórzy twierdzą, że to może mieć coś wspólnego z przepustnicą.
Lub tylko czujnikiem położenia przepustnicy ;)

Poza tym widzę, że masz LPG - może warto wyregulować? Swoją drogą, jak jeździ tak mały silniczek na gazie? Nie zamula trochę? Ja mam ten sam silnik i nie wyobrażam sobie go zagazować...

Offline Andy

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Listopad 2013, 15:05:11 »
Cytat: "jmtotaszek"

Poza tym widzę, że masz LPG - może warto wyregulować? Swoją drogą, jak jeździ tak mały silniczek na gazie? Nie zamula trochę? Ja mam ten sam silnik i nie wyobrażam sobie go zagazować...

Ja mam 1.3 na instalacji Stage i różnica w osiągach na gazie i benzynie bardzo podobna, kwestia ustawienia mapy wtrysku, bo kosztem większego spalania może być nawet lepiej :)

Offline jergar

• Giełda
[Getz] Silnik gaśnie gdy jest zimny, skoki obrotów.
« Odpowiedź #4 dnia: 08 Listopad 2013, 19:10:20 »
Ja mam 1.1 na instalacji Stage i różnica na gazie i benzynie bardzo bardzo mała.