Autor Wątek: Wahacze tylnego zawieszenia  (Przeczytany 2776 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Ralph2502

• Gość
Wahacze tylnego zawieszenia
« dnia: 11 Lipiec 2009, 10:12:21 »
Witam wszystkich! Mam problem ze swoim autkiem,otóż kupiłem go uszkodzonego w tylne koło i dwa wahacze są zgięte,oczywiście zakupiłem nowe wahacze i mam problem z demontażem starych...śruby już odkręcone,ale ani rusz ich wybić z piasty (bo z tego co zauważyłem jest jedna długa śruba przy piaście),a z kolei z drugiej strony są dwie oddzielne śruby...w jednej odkręciłem już nakrętkę,ale ona ani drgnie,jest na jakby jakimś mimośrodzie z takimi podkładkami dziwnymi.Może ktoś odkręcał te wahacze i ma na to sposób...byłbym wdzięczny.A drugie pytanie to banalne,ale....nie mogę znaleźć klucza do kół,gdzie powinien oryginalnie znajdować się?:-)Pozdrawiam!

aha...czy zderzak tylny jest taki sam jak od wersji 5-drzwiowej?(zauważyłem że zderzaki mają po różnych stronach lampki te czerwone..mój ma po lewej),bo ja mam 3-drzwi i czy tylna klapa różni się od innych wersji?

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipiec 2009, 13:19:21 »
Jeśli masz na myśli śrubę mimośrodową zapewne chodzi o śrubę do regulacji zbieżności tyłu.
Klucz do kół oryginalnie powinien znajdować się we wnęce koła zapasowego w czarnym, sztywnym pokrowcu.
Jeśli chodzi o światło przeciwmgielne- mój jest 5D i też ma po lewej. Może "angliki" mają po prawej... jeśli ktoś zamontował taki zderzak np z rozbitka...

Ralph2502

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipiec 2009, 18:54:09 »
...możliwe ze angliki maja po prawej stronie....to napewno jest ta śruba do ustawiania zbieżności,tylko jak ją wybić i jak wybić tą długą śrubę która osadzona jest w piaście koła tylnego...ona trzyma obydwa wachacze...

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipiec 2009, 22:05:12 »
Tylna lampa przeciwmgielna w naszych autach jest po lewej stronie, natomiast w autach z GB po prawej stronie.

Tą śrubę przy zwrotnicy trzeba uciąć, gdyż na niej są zapieczone tuleje wahaczy.

Ja zamiast wymienić tuleję tylna wahacza przedniego, musiałem wymienić cały wahacz, gdyż ukręcił się łeb śruby wkręcone w sanki bo była na niej zapieczona tuleja i musiałem pociąć wahacz palnikiem.

Zderzak tylny jest taki sam dla wersji 3/5D z tych samych roczników.

Ralph2502

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Lipiec 2009, 12:26:51 »
Cytat: "kpawel"
Zderzak tylny jest taki sam dla wersji 3/5D z tych samych roczników.

ok,a sedan?

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Lipiec 2009, 15:22:57 »
Sedan to 4D

Ralph2502

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipiec 2009, 11:12:43 »
ok,dzieki...a przy okazji jakby ktoś miał tylną szybę to dajcie znać lub namiar bo potrzebuje.