Autor Wątek: [Accent LC] 2003 hamulce tylne - szczęki wygląd  (Przeczytany 18943 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hants

• Gość
[Accent LC] 2003 hamulce tylne - szczęki wygląd
« Odpowiedź #15 dnia: 01 Listopad 2012, 06:33:53 »
Tada!

Wężyk też trzeba było wstawić nowy, Słowo daje, że niecałe dwa lata temu wymieniałem wężyk i końcówki - nie dały się odkręcić:

A to - pozostawię bez komentarza. Nakląłem się już wystarczająco..

Ogólnie - szczęki to trochę chory patent, upierdliwy w serwisowaniu. Wolę tarcze :-)

Ten egzemplarz jakoś wyjątkowo szybko gnije - ma ledwie 10 lat, a wygląda na 30 - nie wiem - może to ex-powodzianin?

Jedno pytanko - sprawdzałem wszystko dwa razy, ale za diabła nie rozumiem, dlaczego ta dzwignia/łącznik kabli od ręcznego - jest przy zaciągnietym w pozycji / (no.. trochę mniejszym kątem). Nie zrobiłem fotki - ale wygląda na to, że linka po prawej stronie jest jakies 1.5 cm dłuższa niż po lewej. Tak ma być???

kml

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Listopad 2012, 07:31:37 »
Ja wkręcałem końcówki na smar miedziowy. Właściwie to wszystko co się da wkręcam na miedź bo accent ma VINie wpisane problemy z odkręcaniem śrub.

Co ciekawe mój nie koroduje- jest trochę syfu na rantach nadkoli a poza tym bez problemu no, ale to zaleta konserwacji sprzed lat.

Przez to, że bębny są tak upierdliwe to nie zaglądam tam zbyt często a powinno się to robić raz na pół roku w tym samochodzie...

Hants

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 01 Listopad 2012, 15:26:00 »
Ja tez lubie smar miedziowy - bardzo upraszcza jakiekowiek pozniejsze prace. U siebie w aucie lubie również pomęczyc nieco Dremela multi - części zaciski prawie się błyszczą po wymianie :-)

KML - zajrzałbyś pod zaslepkę za wajchą ręcznego? Równo masz ten łącznik obu linek hamulcowych? (nie pali się - nie odrywaj się od razu od klawiatury ;)

kml

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 01 Listopad 2012, 15:56:10 »
Dotąd regulowałem rozstaw szczęk, uwzględniając opory na bębnach, aż wieszak był równo....

Jak jest teraz to nie wiem, ale kiedy dojdą osłony tarcz hamulcowych to zajrzę tam i dam znać.

Generalnie to polecam sprawdzenie hamulców na rolkach za 2 tys km. Ja pojechałem od razu i przy nowych gratach koleś strasznie jęczał, że słabo jest :| Nie byłem mu w stanie wytłumaczyć, że to wszystko ma 5km przebiegu...

Hants

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 02 Listopad 2012, 09:45:53 »
Cytat: "kml"
Generalnie to polecam sprawdzenie hamulców na rolkach za 2 tys km.

Oops - bedzie problem, bo to auto robi 1000 km ROCZNIE :-)

kml

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 02 Listopad 2012, 10:08:24 »
To w przyszłym roku szczęki powinny się wyregulować... Jak dojdą osłony tarcz hamulcowych to zajrzę do tyłu choć cholernie nie chce mi się z tym babrać, ale po prostu trzeba to zrobić :/

Hants

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 02 Listopad 2012, 10:26:01 »
Cytat: "kml"
to zajrzę do tyłu choć cholernie nie chce mi się z tym babrać

Nie!! Nie o to mi chodzi! Gdy wsiądziesz do auta, z tyłu za wajchą ręcznego jest taka prostokątna klapka (albo nie - something is missing here..)- czy gdy spojrzysz do srodka - wieszak masz idealnie pod kątem 90 stopni do wajchy? Tylko o to mi chodziło.

Dzięki za pomoc chłopie! I tak już wiele mi pomogłeś.

kml

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 02 Listopad 2012, 13:51:43 »
Wiem wiem :) Ze zdjęciem konsli nie ma problemu :D Zajrzeć i tak muszę chociażby po to aby pył wydmuchać.

Bębny ssą!  :evil:

PS: Jak ja z tym walczyłem rok temu to dobrzy ludzie z forum też mi pomogli - bez ich wsparcia byłoby kiepsko :)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 06 Listopad 2013, 19:05:07 »
Tutaj http://outlet.intercars.com.pl/#/dynamic/outlet/ws_gru_clob.php?wit=OUTLET&notitl=1 (nie można dodać bezpośredniego linku) można kupić w dobrej cenie bębny hamulcowe do LC PO 08.2002 średnica 200 mm.

kml

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Listopad 2013, 22:18:01 »
Kilka lat temu zapłaciłem za bębny bodajże 560 PLN  :-/