Autor Wątek: [Getz TB] [Getz TB] Wymiana lusterka manualnego  (Przeczytany 4808 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szym__

• Gość
[Getz TB] Wymiana lusterka manualnego
« dnia: 06 Listopad 2013, 17:45:46 »
Siemka wszystkim.

Jak pech to pech. Komuś w halloween'ową noc bardzo spodobało się moje lusterko i na drugi dzień zarejestrowałem jego brak  ;-)

Korzystając z tej okazji opiszę jak wymienić takie lusterko manualne. Robię to, ponieważ nie każdy może zdawać sobie sprawę, że czynność jest prosta jak budowa cepa. A po co płacić skoro wystarczą 2 rodzaje śrubokrętu i 10 min naszego cennego czasu  ;-)

1. Ściągamy osłonkę od lusterka po wewnętrznej stronie drzwi (ta okalająca gałkę zmiany ustawienia lusterka). Osłona jest przymocowana na jeden zatrzask. Używając np. płaskiego śrubokrętu podważamy ją i po problemie.

UWAGA!!! Czynność wykonujemy przy otwartych drzwiach  ;-)

2. Naszym oczom ukazują się 4 śruby:

- 3 na duży śrubokręt krzyżakowy
- 1 na mały śrubokręt krzyżakowy

Okręcamy je.

3. Ściągamy resztki lusterka i wykonujemy czynność odwrotną do wyżej opisanych   ;-)

Kupiłem nowy zamiennik na allegro. Niestety firma nie opisała, że część lusterka ze szkłem jest z gładkiego plastiku gdzie oryginał jest lekko chropowaty :-P na szczęście obudowa przywierająca do karoserii i część podpierająca lusterko jest jak oryginał.

Mam nadzieje,  że pomogłem choć nie życzę nikomu takiej sytuacji.

Pzdr!
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 19:02:40 przez Brt »

sliwa

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Grudzień 2013, 23:55:00 »
Mam mały problem, śruby mi się zapiekły lub zostały zaklejone przez poprzedniego właściciela (bardziej prawdopodobne). Męczyłem się przez 30 minut z jedną śrubą i ani drgnęła, wkrętarka też nic nie dała. W jaki sposób mam odkręcić te śruby? Wpadłem na dość drastyczną metodę - wyrwać zewnętrzną osłonę i spróbować wybić jakoś te śruby, ale to chyba zostawię na rozwiązanie ostateczne, jak już nic innego nie pomoże :D

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Grudzień 2013, 00:15:47 »
Jeśli chodzi o te śruby z łbem krzyżakowym, to miałem ten sam problem. Musiałem zastosować śrubokręt ze ściętym czubkiem krzyżaka. Ostry czubek nie pozwalał na dokładne zazębienie się śrubokręta w łbie śruby i przeskakiwał. Ten problem był tylko na jednej śrubie, reszta poszła bez problemu. Jest dużo różnych wielkości końcówek krzyżakowych, trzeba dobrać odpowiednią.

BigT

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Styczeń 2014, 17:37:42 »
Proponuję zainwestować w wykrętaki - takie quazi wiertła, ale z odwrotnym gwintem.