Autor Wątek: Podświetlenie zegarka...  (Przeczytany 3468 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Gordinho

• Gość
Podświetlenie zegarka...
« dnia: 10 Lipiec 2009, 11:07:59 »
Witam. Jak pewnie wszyscy wiemy, podświetlenie zegarka przygasa gdy tylko włączymy światła mijania. Zrobione jest tak specjalnie żeby w nocy podświetlenie to nas nie oślepiało ale z racji tego że teraz na światłach musimy jeździć ciągle, uniemożliwia to nam odczytanie godziny szczególnie w słoneczny dzień. I tutaj pojawia się moje pytanie, czy jest jakaś możliwość żeby wyeliminować efekt przygasanie podświetlenia? Jak jeszcze miałem Fiata Uno to znalazłem na jednym forum wątek który opisywał jak taką operację przeprowadzić, polegała ona na wyciągnięciu z zegarka jednego kabelka odpowiedzialnego za wyłączanie podświetlenia. Na wszelki wypadek podaje linka do tego wątku, może ktoś będzie w stanie powiedzieć czy w Hultaju jest też podobny kabelek który za to odpowiada...

LINK - opis na samym dole pierwszego posta...

Pozdrawiam

kml

• Gość
Podświetlenie zegarka...
« Odpowiedź #1 dnia: 11 Lipiec 2009, 09:02:14 »
Gordinho, ja rozwiązałem to w ten sposób, że na radiu mam ustawione co by pokazywało godzinę :))))

Poza tym jak jeżdzę moim hyumobilem to jestem tak szczęśliwy, że czasu nie liczę :D

Gordinho

• Gość
Podświetlenie zegarka...
« Odpowiedź #2 dnia: 11 Lipiec 2009, 10:30:25 »
Cytat: "kml"
Poza tym jak jeżdzę moim hyumobilem to jestem tak szczęśliwy, że czasu nie liczę

No ten tekścik mnie rozwalił ;)
Z jednej strony może prawda ale charakter mojej pracy wymusza na mnie bycie punktualnym :p

soviet100

• Gość
Podświetlenie zegarka...
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Lipiec 2009, 18:49:29 »
Któryś z kabli nie pamiętam który .

A ja jestem taki szczęśliwy że w IRL światła się włącza kiedy jest ciemno więc tutaj to się przydaje .

kml

• Gość
Podświetlenie zegarka...
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Lipiec 2009, 19:47:37 »
Cytat: "Gordinho"
Z jednej strony może prawda ale charakter mojej pracy wymusza na mnie bycie punktualnym

To sobie zegarek kup na rekę :) Proste rozwiązania są najlepsze ;)

Gordinho

• Gość
Podświetlenie zegarka...
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lipiec 2009, 19:53:43 »
Mam zegarek na rękę, ale ja nienawidzę jak samochód jest wyposażony w jakąś funkcję a nie mogę jej w pełni wykorzystać :evil:

Gordinho

• Gość
Podświetlenie zegarka...
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Lipiec 2009, 19:57:50 »
Cytat: "soviet100"
Któryś z kabli nie pamiętam który .

Tyle to akurat wiem, możesz się jakoś dowiedzieć który ?

kml

• Gość
Podświetlenie zegarka...
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Lipiec 2009, 20:45:21 »
Cytat: "Gordinho"
Mam zegarek na rękę, ale ja nienawidzę jak samochód jest wyposażony w jakąś funkcję a nie mogę jej w pełni wykorzystać :evil:

Chcesz wykorzystać coś co nie było przewidziane ;) BTW: czy tego nie można w kompie przestawić w sterowniku?

soviet100

• Gość
Podświetlenie zegarka...
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Lipiec 2009, 21:09:08 »
Tamte kable są podpisane więc problemu nie powinno być .

Gordinho

• Gość
Podświetlenie zegarka...
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Lipiec 2009, 23:40:13 »
Ok, problem rozwiązałem przy okazji wymiany podświetlenia w konsoli. Mianowicie gdyby kogoś interesował mój pomysł, to proszę bardzo ;) :
Jeśli wyciągniemy zegarek i popatrzymy na niego od tyłu zo zauważymy miejsce gdzie wpinamy wiązkę z kablami. Jest ona opisana i wygląda tak

E(-) B(+)
 -- --
 -- --
TAIL(+) IGN(+)

Jeśli chcemy aby podświetlenie nie przygasało, wystarczy odłączyć z wiązki kabel wchodzący w miejsce TAIL(+). Natomiast osobim które dużo jeżdżą w nocy proponuję po prostu w pewnym miejscu w wiązce przeciąć ten kabel i poprowadzić gdzieś bliżej siebie wyłącznik tak, aby można na życzenie zmniejszyć podświetlenie zegarka tak, żeby nie raziło podczas jazdy ;)
Pozdrawiam ;)

kml

• Gość
Podświetlenie zegarka...
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Lipiec 2009, 08:04:20 »
Gordinho, idź do dzialu FAQ i załóż tam nowy temat, uporządkuj od początku to będzie kolejny dobry manual. Daj jakiś sensowny tytuł :) BTW: mój zegarek nie lubi się dawać programować i pewnie będę musiał kupić jakiś zamienniki. Kiedyś było coś takiego na allegro a teraz nie mogę znaleźć :(

Gordinho

• Gość
Podświetlenie zegarka...
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Lipiec 2009, 23:26:46 »
Manual zrobiony, zapraszam do działu FAQ ;)