Forum > Tucson JM
Tucson zalety i wady tego modelu
alfik:
Jeśli spalanie jest bez znaczenia, to czy Diesel ma jakieś istotne zalety w porównaniu z benzyną? Moc niby większa (150 w porównaniu z 141) ale wersja benzynowa idzie szybciej do setki (patrzę na http://hyundai.com.pl/tucson.php)
Kapsel:
Po 1500 km zauważyłem kolejną zaletę, zwłaszcza w tym jesiennym okresie. Gdy szyby zaparowane, to bardzo szybko i sprawnie działa wentylacja. Wcześniej miałem Megane II i w Tucsonie działa o wiele lepiej!! :lol:
Co do wad, to jeszcze dodał bym brak sterowania radiem w kierownicy, chociaż można się przyzwyczaić. Jednak po Megane II ( bdb.wyposażonym i naszpikowanym elektroniką, to w Hyundaiu tak trochę dziwnie)., ale może i to zaleta? :roll:
weldon:
--- Cytat: "alfik" ---Jeśli spalanie jest bez znaczenia, to czy Diesel ma jakieś istotne zalety w porównaniu z benzyną?
Moc niby większa (150 w porównaniu z 141) ale wersja benzynowa idzie szybciej do setki
(patrzę na http://hyundai.com.pl/tucson.php)
--- Koniec cytatu ---
Cyt.:
MAKSYMALNY MOMENT OBROTOWY (Nm/min) 184 / 4500 305 / 1800 - 2500
Ach, ta elastyczność ...
pzdr
alfik:
A tak bardziej po ludzku :-)? Nie bardzo wiem, jak interpretować te parametry, na co się one przekładają.
weldon:
--- Cytat: "alfik" ---A tak bardziej po ludzku :-)? Nie bardzo wiem, jak interpretować te parametry, na co się one przekładają.
--- Koniec cytatu ---
Na przykład
albo tutaj
a takie istotne to:
--- Cytat: "moto.wp" ---W eksploatacji, ważne jest, aby stosunkowo wysoki moment obrotowy utrzymywał się w szerokim zakresie prędkości obrotowych silnika,
co czyni silnik elastycznym, bowiem umożliwia płynną jazdę bez konieczności częstej zmiany biegów.
--- Koniec cytatu ---
Nie machasz wajchą, przyśpieszasz kiedy chcesz, a nie wtedy kiedy ci obroty pozwalają,
a jak masz wysoki krawężnik, to, po prostu, podjeżdżasz, bez piłowania silnika.
Jak się z diesla przesiadam na benzynę, to, pierwsze co mi się dzieje, to gaśnie mi silnik.
Zapominam o tzw. "małym momencie obrotowym, uzyskiwanym przy dużych obrotach silnika w silnikach benzynowych". :-)
Więcej "po ludzku" to dopiero na Wigilię.
Nawigacja
[#] Następna strona