Autor Wątek: [Accent LC] Rosnaca temperatura  (Przeczytany 4142 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

dawidson23

• Gość
[Accent LC] Rosnaca temperatura
« dnia: 02 Listopad 2013, 13:04:21 »
Witam,
Zaopserwowalem ostatnio stojac w korku ze temperatura silnika rosnie do 3/4. Gdy wylaczylem swiatla spadla troche, pozniej wylaczylem nawiew to do 1/2. Niestety pozniej juz bez swiatel i nawiewu znowu zaczela rosnac. Gdy ruszylem i podjechalem ok 100 metrow temperatura wracala do optymalnego poziomu. Czym to moze byc spowodowane? Mechanik sprawdzal przeplywke i jest ok. Plyn wymieniany 2 lata temu.
Prosze o pomoc

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Listopad 2013, 15:22:40 »
Cytat: "dawidson23"
Zaopserwowalem
[/b]
Przepływka nic do tego nie ma.
Sprawdź termostat, czujnik temp. i czy wentylator się załączy przy wyższej temp.

dawidson23

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Listopad 2013, 20:47:11 »
Pomylilem sie przy pisaniu. Mialo byc ze termostat mechanik sprawdzil. Dzisiaj na zimnym silniku otworzylem chlodnice i dolalem do niej litr plynu. Dziwne bo w zbiorniku wyrównawczym bylo max.

[ Dodano: 2013-11-02, 20:48 ]
a co do wiatraka to pracuje tylko dziwi mnie to ze jak gasze silnik to on tez przestaje pracowac. nie powinno byc tak ze powinien popracowac jeszcze chwile?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Listopad 2013, 21:07:28 »
Wentylator od chodnicy silnika powinien wyłączyć się po wyłączeniu silnika poza przypadkami : jazda w korku (okres letni)-mała prędkość samochodu, krótkie w czasie podniesienie obrotów silnika (kilka tyś obr/min) przy bardzo małej prędkości samochodu np. podjazd do garażu.

dawidson23

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Listopad 2013, 11:08:58 »
Tylko ze ja nigdy nie zauwazylem żeby wiatrak pracowal dluzej, nawet w lecie mnie to dziwilo gdy był duzy upal a auto dostalo ostro po gazie.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Listopad 2013, 00:01:02 »
Jak masz możliwość to podepnij się pod kompa.
Odpal na zimnym i zrób wykres z temp. silnika i obserwuj.
U mnie wiatrak włączył się powyżej 90C i schłodził od około 85C - przy czym wskazówka na zegarach zrobiła nieznaczny ruch.Test robiłem na postoju.