Autor Wątek: [Lantra J2] Szarpanie podczas hamowania silnikiem i obroty  (Przeczytany 2947 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

tomekarczak

• Gość
[Lantra J2] Szarpanie podczas hamowania silnikiem i obroty
« dnia: 31 Październik 2013, 23:33:29 »
Witam wszystkich forumowiczów. Mój problem dotyczy zachowania się silnika podczas np. dojeżdzania do świateł na biegu. Gdy obroty osiągną wartość 1400/1300 silnik zaczyna lekko szarpać. Nie robi „kangura”, ale muszę redukować lub wrzucać na luz (przy wrzuceniu na luz obroty spaddają na moment do 400 a po chwili osiągaą i trzymają 800/900). Problem ten nie jest stały i nie jest też zależny od „pogody”, ani od temperatury silnika.
Od dłuższego czasu też zauważyłem, że po odpaleniu, silnik dość często pracuje jakby na 3 gary (nie zbiera się, trzeba go przegazowywać żeby dało się normalnie jechać, bo potrafi zgasnąć przy mocniejszym dodaniu gazu, a w spalinach wyraźnie czuć benzynę). Tu także nie mają znaczenia warunki atmosferyczne i czy silnik jest zimny, czy ciepły. Po przejechaniu kilkuset metrów (może kilometra), silnik zaczyna pracować normalnie.
Bardzo rzadko zimą (ostatniej zimy raz) występuję problem z odpaleniem zimnego auta (po nocy).
Tzn normalnie „landryna” odpala na strzał, ale czasem, właśnie zimą, zaskoczy, zgaśnie a potem … całe szczęście, że mam dobry aku.
Ostatnio wymieniłem filtr powietrza, kable WN i wyczyściłem krokowy i przepustnicę co niestety nie przyniosło efektów. Proszę o porady.

mcdrive

• Gość
[Lantra J2] Szarpanie podczas hamowania silnikiem i obroty
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Listopad 2013, 16:44:48 »
odkręcaj pokolei swiece i zobacz czy któras jest okopcona , jezeli tak jest to problem z lejacym wtryskiwaczem, lub ze swiecą.