Autor Wątek: Filtr kabinowy  (Przeczytany 6549 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Miromat

• Gość
Filtr kabinowy
« dnia: 03 Lipiec 2009, 10:22:02 »
Ilo częściowy jest filtr kabinowy do mojego Accenta? Na Allegro widzę, że 2-częściowy, w sklepie powiedziano mi, że do 2002 roku jest 1-częściowy. Jakie macie u siebie?

Zbyszek

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #1 dnia: 03 Lipiec 2009, 18:37:27 »
W sklepie mieli rację. Do 04.2002- jednoczęściowy, po 04.2002- dwuczęściowy.
W naszych accentach (2001) jest jednoczęściowy.

e-gen

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #2 dnia: 03 Lipiec 2009, 18:40:07 »

Miromat

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #3 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:20:27 »
A jaka jest rola filtra kabinowego? Jak zdążyłem się zorientować jest on chyba tylko w samochodach z klimatyzacją. Moje poprzednie auta były bez klimatyzacji i żaden filtra kabinowego nie posiadał, a każdy samochód ma przecież nawiew z zewnątrz. Co klimatyzacja powoduje takiego, że musi być filtr?

kml

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #4 dnia: 11 Lipiec 2009, 21:27:52 »
Miromat, smieci wyłapuje :) Teoretycznie to mógłby być filtr przeciwpyłkowy co jest absolutnie cudowne dla alegrików np.

e-gen

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Lipiec 2009, 12:24:37 »
Cytat: "Miromat"
A jaka jest rola filtra kabinowego? Jak zdążyłem się zorientować jest on chyba tylko w samochodach z klimatyzacją. Moje poprzednie auta były bez klimatyzacji i żaden filtra kabinowego nie posiadał, a każdy samochód ma przecież nawiew z zewnątrz. Co klimatyzacja powoduje takiego, że musi być filtr?

nie ma takiej reguły - samochód bez klimy równie dobrze może mieć filtr kabinowy - co niestety np. w autach z połowy lat 90-tych było jeszcze rzadkością

Cien

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #6 dnia: 16 Lipiec 2009, 23:54:20 »
A ja nie mam fitru kabinowego niestety , nawet pomimo klimy :>

adams502

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Lipiec 2009, 22:32:13 »
A ja sobie sam zrobiłem filtr. Kupiłem flizelinę, odkręciłem 2 śruby od wentylatora (za schowkiem) i włożyłem na płask flizelinę, przykręciłem i raz na rok wymieniam. Filtruje prawie jak filtr kabinowy. Czas wymiany ok 20 min.

Cien

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #8 dnia: 18 Lipiec 2009, 01:02:00 »
Cytat: "adams502"
A ja sobie sam zrobiłem filtr. Kupiłem flizelinę, odkręciłem 2 śruby od wentylatora (za schowkiem) i włożyłem na płask flizelinę, przykręciłem i raz na rok wymieniam. Filtruje prawie jak filtr kabinowy. Czas wymiany ok 20 min.

A dokładnie jakieś fotki ?

Bo myślałem nawet o założeniu od czegoś (inne auto), tylko pytanie gdzie jest najlepiej żeby był skuteczny, i żeby się ładnie zmieścił.

Przypominam że mam klimę.

Dodam że bez tego filtru (żadnego) to po jednym góra 2 dniach mam całą deskę do czyszczenia, kurzy od groma - hehe.

adams502

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #9 dnia: 18 Lipiec 2009, 21:59:56 »
Niestety zauważyłem, że filtr zmniejsza przepływ powietrza i przez to para wolniej schodzi z szyb. Myślę nad czymś lepszym.

Cien

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #10 dnia: 20 Lipiec 2009, 09:30:51 »
Niestety zauważyłem, że filtr zmniejsza przepływ powietrza i przez to para wolniej schodzi z szyb. Myślę nad czymś lepszym.

Dobrze kombinujesz - załatw tą klimę para raz dwa schodzi (wraz temperaturą) :D

adams502

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #11 dnia: 20 Lipiec 2009, 20:25:18 »
Ok. Pomyliłem Ciebie z innym użytkownikiem.
Problem filtru rozwiązałem dzięki dziewczynie :lol: Między konsolą środkową, a wentylatorem jest rękaw przez który przepływa powietrze ok 30 cm (można go wyciągnąć). Do rękawa włożyłem podkolanówkę (tą lepszą, dokładniej nie opiszę wiem, że coś na s...) jest tkana z bardzo cienkiej nitki dzięki czemu jest bardzo przewiewna i dobrze zatrzymuje nieczystości. Po założeniu i włączeniu nawiewu nie zauważyłem różnicy :-)

Cien

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #12 dnia: 20 Lipiec 2009, 22:14:43 »
Ok. Pomyliłem Ciebie z innym użytkownikiem.
Problem filtru rozwiązałem dzięki dziewczynie :lol: Między konsolą środkową, a wentylatorem jest rękaw przez który przepływa powietrze ok 30 cm (można go wyciągnąć). Do rękawa włożyłem podkolanówkę (tą lepszą, dokładniej nie opiszę wiem, że coś na s...) jest tkana z bardzo cienkiej nitki dzięki czemu jest bardzo przewiewna i dobrze zatrzymuje nieczystości. Po założeniu i włączeniu nawiewu nie zauważyłem różnicy :-)

Dobrze dobrany filtr (ktorego teraz nie ma - a planuje u siebie ) nie powinien byc odczuwalny dla ukladu :)
Ale poszukam czegos innego niz podkolanowke - ale kazda metoda jest ok jesli dziala :D

adams502

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #13 dnia: 21 Lipiec 2009, 20:58:13 »
Możesz zawsze poszukać bo accenty które mają filtr kabinowy różnią się tylko tym plastikowym rękawem o którym pisałem. Więc kwestia wymiany to 2 min. Tylko, że ja nigdzie go nie mogę znaleźć.

Cien

• Gość
Filtr kabinowy
« Odpowiedź #14 dnia: 21 Lipiec 2009, 21:18:55 »
Możesz zawsze poszukać bo accenty które mają filtr kabinowy różnią się tylko tym plastikowym rękawem o którym pisałem. Więc kwestia wymiany to 2 min. Tylko, że ja nigdzie go nie mogę znaleźć.

Od ktorego rocznika mialy ten plastik ?