Forum > Pony / Excel

Mega problem z pradem w Pony

<< < (3/4) > >>

T_O_M_A_L_A:
Ja,oprócz sprawdzenia głównych bezpieczników, obejrzałbym sobie przekaźnik od świateł w czarnej skrzynce w komorze silnika od strony kierowcy. Lubi on się luzować na zaciskach, a u Ciebie mógł się uszkodzić i zewrzeć gdzie nie trzeba. I ogólnie zwarcie gdzieś na linii obsługującej światła mijania może być główną przyczyną problemu. Przejrzyj żarówki od świateł mijania i kabelki. Powodzenia.

cezary46:

--- Cytat: "voodoo90" ---Chodzi o mase w alternatorze czy przy kablu minus ktory idzie do aku ?
--- Koniec cytatu ---

Minus od akumulatora.

voodoo90:
No wiec chlopkaki problem rozwiazany. Przyczyna bylo to ze dostala sie woda do przekaznika od swiatel do tej malej czarnej skrzynki w sumie(nie mialem tam przykrywki) i ogolnie kilka kabli byla tam ze tak powiem zgnitych. porobilem kable kupilem cala nowa puszke i wszystko lata :)

Sokół:
Ja od dłuzszego czasu borykam sie z mega problemem z elektryka...

Wymienilem już akumulator, klemy ostatnio nawet alternator i wciaz nie rozwiazalem problemu.

Co jest nie tak?? Otóż wciaz bierze mi prad z akumulatora i po przejechaniu 50 - 80 km zaczynaja dziać sie cuda. Zaczyna szarpać autem, spadki mocy, że o przerywaniu radia i znikaniu zegarka nie wspomne. Jak zgasze silnik to już nie odpale bo nie ma pradu na rozruch. Ostatnio jednak po wymianie alternatora byłem w szoku gdy po jeździe testowej nie mogłem zgasić silnika!! Po wyciagnieciu kluczyków ze stacyjki silnik wciaz pracował... Czyżby bylo gdześ zwarcie i to powoduje problem?? Nie wiem za co sie zabrać teraz. Prosze o pomoc.

T_O_M_A_L_A:
Jeżeli problem ze stacyjką występuje notorycznie sprawdź najpierw stacyjkę może jest uszkodzona. Odłącz ją od wiązki i zobacz czy pobór prądu maleje. Jeśli tak sprawdź ją wg instrukcji.
Jak to nie to odłączaj od wiązki wszystkie urządzenia i badaj pobór prądu.
Jak to nie pomoże wtedy uszkodzona jest wiązka gdzieś. Pomyśl co ostatnio robiłeś i co mogłeś uszkodzić. Ale wiązka raczej rzadko się uszkadza.
Powodzenia.
Pozdrawiam.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej