Autor Wątek: stuki w zawieszeniu  (Przeczytany 32497 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Madras

• Gość
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #15 dnia: 29 Styczeń 2012, 18:59:45 »
Tylko że  u mnie stuka tylko z prawej strony  :evil:  z lewej  jest wszystko idealnie  :mrgreen:

wald

• Gość
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #16 dnia: 01 Marzec 2012, 22:36:24 »
Sprawdzić jeszcze trzeba sprężynę, może być pęknięta u samej góry w kielichu.

felkner

• Gość
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #17 dnia: 02 Marzec 2012, 06:48:28 »

Mariusz

• Gość
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #18 dnia: 03 Marzec 2012, 16:53:30 »
Miałem podobny przypadek co prawda w innym aucie, ale może to coś pomoże . Stukało z przodu jeździłem po mechanikach i nic . W końcu zdjąłem koło i zacząłem  oglądać amortyzator i co w łożu sprężyny kamień wielkości piłki do tenisa stołowego . Od tamtej pory tylko cisza . W Tucsonach zawieszenie jest tak mocne, że nie wiem co tam może stukać . Sprawdź jeszcze łączniki stabilizatora i gumy na stabilizatorze . Powodzenia .

klaudek35

• Gość
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Marzec 2012, 19:43:20 »
Proponuje sprawdzić poduszkę mocowania silnika u mnie też stukało i po wymianie poduszki stuki ustały.

Adam 1978

• Gość
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Styczeń 2014, 12:20:31 »
U mnie były denerwujące stuki w przednim kole, okazało się, że to łącznik stabilizatora. Koszt 40 zł łącznik i 20 zł wymiana, można samemu wymienic przy odrobinie chęci. Stuki ustały i znowu jest fajnie.

Offline pool21

• HKP
  • **
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #21 dnia: 31 Marzec 2014, 19:54:38 »
Witam czy ktoś może sam wymieniał gumy stabilizatora , bo wykręciłem śruby , wyciąłem gume od strony kierowcy ale za cholere nie mogę wsadzić nowej gumy a potem opaski co trzeba jeszcze wykęcić ?

rafaelst

• Gość
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #22 dnia: 15 Wrzesień 2015, 22:02:08 »
U mnie stukało w tylnych wahaczach wzdłużnych. Jakiś czas temu wymieniłem na oryginalne tuleje i niestety po około 3 miesiącach znowu stuka, po sprawdzeniu okazało się że wahacze mają luzy na tulejach. Czeka mnie wymiana całych wahaczy, niestety podrdzewiałe wahacze mają tendencje do bardzo lekkiego wyginania(tak udało mi się ustalić) logicznie jest to możliwe bo to przecież kawałek twardego pręta który może się osłabić w wyniku działania "rudego". Jeśli się mylę to mnie uświadomcie bo to troszkę kosztuje.

Offline kosmos2011

• Giełda
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #23 dnia: 15 Wrzesień 2015, 23:03:48 »
Cytat: "rafaelst"
Jakiś czas temu wymieniłem na oryginalne tuleje i niestety po około 3 miesiącach znowu stuka

Na które tuleje wymieniłeś na te gumowe czy z metalową obudową (były dwa rodzaje)?

rafaelst

• Gość
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #24 dnia: 16 Wrzesień 2015, 07:26:14 »
Te tuleje to oryginalne metalowo-gumowe z hyundai-a. Sprawa w tym że wahacze już pływają. Te tuleje mniejsze to wręcz wypływają z wąchaczy. Auto nie było uderzone. Generalnie jak się podnosi auto to te wahacze jakby się skręcały.

[ Dodano: 2015-09-16, 16:41 ]
No i się dowiedziałem można powiedzieć z pierwszej ręki :).
Okazuje się że te tuleje musza lekko pływać, po to one tam są. Okazało się też że te wahacze robi się kiedy zbieżność ucieka, i strasznie latają. Mechanicy to jednak lewaki chcieli mnie naciągnąć na koszty... i to nie małe. Sprawdzone w ASO na podnośniku. Gość mi powiedział że te tulejki małe przy zwrotnicach jak się założy odwrotnie(cokolwiek miał na myśli) to się zmienia twardość zawieszenia. A coś czasem stuka to właśnie może przez to że jest sztywniejszy(nie jest to stuk metaliczny) może to być normalna praca tego dość sztywnego i prostego zawieszenia. Może to być dla kogoś przydatne, a propo cały wahacz to jest bardzo duży koszt w ASO(pewnie dlatego że rzadko się to wymienia). Pozdrawiam i dziękuję

Offline kosmos2011

• Giełda
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #25 dnia: 16 Wrzesień 2015, 18:53:25 »
Cytat: "rafaelst"
a propo cały wahacz to jest bardzo duży koszt w ASO

Oryginał sztuka 200 pln.

rafaelst

• Gość
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #26 dnia: 16 Wrzesień 2015, 19:04:06 »
No to mnie w Szczecinie okłamali :( podali 300

Offline kosmos2011

• Giełda
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #27 dnia: 16 Wrzesień 2015, 19:06:19 »
Ta cena to w internecie.

rafaelst

• Gość
stuki w zawieszeniu
« Odpowiedź #28 dnia: 16 Wrzesień 2015, 19:09:15 »
A w necie to za 140 znalazłem podobno niemieckie :) Ale na szczęście obyło się. A najlepsze było to że kiedy wymieniałem te tuleje to okazało się że te z ASO wychodziły taniej.