Autor Wątek: Pompa paliwa  (Przeczytany 2354 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

slawusdh

• Gość
Pompa paliwa
« dnia: 28 Czerwiec 2009, 13:50:30 »
Witam mam maly problem z wymiana pompy paliwa w mojej lantrze j1 gls 1,5, nie wiem gdzie ten badziew sie znajduje, pod kanapa znalazlem tylko cos z plywakiem i przewodami odchodzacymiu w strone bagaznika (takie same przewody mam przy nowej pompie) patrzylem w bagazniku nie ma zadnego otworu ani nic, sama blacha jak wyglada sprawa dostepu do pompy.

z góry dzieki licze na pomoc...

pioter2647

• Gość
Pompa paliwa
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Czerwiec 2009, 15:20:39 »
wymiana pompy paliwa w hyundaiach to dosyć kłopotliwa sprawa.
lantra ma zapewne takj samo jak pony.
trzeba zdemontowac bak paliwa, zaopatrz sie w dobry klucz 14mm rurkowy, ale i to nie gwarantuje łatwej wymiany.
trzeba bowiem odkręcić dwie nakrętki które trzymają dwa pasy odpowiedzialne za trzymanie zbiornika. Uważaj bo pasy z reguły są zżarte rdzą jak to w autkach wiekowych:-)
Potem musisz odłaczyć wężyki od paliwa aby sprawnie wyciągnąc zbiornik.
Zabawa zaczyna sie w momencie jak po kolei ukręcają sie śrubki (śrubokręt krzyżakowy).
Jak uda ci sie odkręcić i wyjąc pompe to zakładasz nową i powtarzasz te same czynności w odwrotnej kolejności. Polecam zastosować nowe nakrętki trzymające stalowe pasy.
Operacje trzeba koniecznie wykonać na kanale. Życze powodzenia - w razie problemów pisz na priva - wymieniałem juz pompe w dwóch hyundaiach:-)

slawusdh

• Gość
Pompa paliwa
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Czerwiec 2009, 16:38:43 »
dzięki za wyczerpującą odpowiedź :)