Autor Wątek: [Santa Fe SM] Napęd 4x4 dziwnie sie pręży przy skręcaniu  (Przeczytany 12411 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mar_p

• Gość
[Santa Fe SM] Napęd 4x4 dziwnie sie pręży przy skręcaniu
« dnia: 17 Październik 2013, 09:55:44 »
Witam tak jak w temacie podczas skręcania na parkingu przy wolnej jeździe i prawie max skrętu napęd dziwnie się pręży że aż auto zwalnia i staje potem jak już się prawie zatrzyma coś stuknie jakby bardziej z tyłu i jest wszystko w porządku można normalnie manewrować. Zauważyłem że zazwyczaj tak się dzieje po zwolnieniu z większej prędkości i wyższego biegu, nie ma tego np zaraz po dopaleniu. Zachowuje się  trochę tak jakby z tyłu nie było mechanizmu różnicowego - takie mam wrażenie, albo jakby był bardzo duży opór na mechanizmie różnicowym (czy możliwe żeby się szpera mogła tak np "zapiekać"?? Nie wiem czy to bardziej za sprawą tylnego mostu czy sprzęgła między osiami.
Santa fe 2003 wersja z USA 3.5L automatyczna skrzynia, napęd stały 4wd (bez przełącznika) więc prawdopodobnie sprzęgło wiskotyczne i wydaje mi się że na tylnym moście jest tzw. szpera.  
Auto kupiłem 2 mieś temu i niby był przegląd napędów, czyli uzupełnienie płynów. No a przebieg auta 170tyś. km. Zastanawiam się czy to zjawisko jest destrukcyjne ? Czy przypadkiem w najgorszym wypadku sie remont mostów nie szykuje.
Proszę o fachowców w tym temacie o opinię :)

stolek6

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Październik 2013, 20:10:19 »
Nie chce mowic ze to normalne. Ale w moim bylym 3.5 tez tak mialem. W obecnym nie. Moze jest jakas roznica w napedzie miedzy 3.5 a innymi wersjami

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] Napęd 4x4 dziwnie sie pręży przy skręcaniu
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Październik 2013, 09:00:14 »
A czy amerykańskie wersje mogły mieć fabrycznie montowany most z LSD?
Wydaje mi się, że gdzieś czytałem, że wersje amerykańskie nie były nigdy w LSD wyposażane?

mar_p

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Maj 2014, 08:05:51 »
Chciałbym odgrzać temet bo mój napęd zaczyna mnie niepokoić. Na moście nie znalazłem oznaczenia LSD wiec by sie zgadzało że nie miały go amerykańskie wersje.
Auto ewidentnie zachowuje sie jak ze zblokowanym mechanizmem różnicowym! Pręży się przy skręcaniu, a na prostej jest ok. Mam teraz podejżenia że to przez zapieczone sprzęgło wiskotyczne.
We wszystkich warsztatach, w których pytałem, usłyszałem tylko że oni sie takimi rzeczami nie zajmują.
znalazłem ciekawy schemat tych napędów: http://www.awdwiki.com/en/hyundai/#Santa_Fe_I_3_5V6_2002____
Czy ktoś się orientuje czy to się w ogóle regeneruje ?? Widziałem taki cały most środkowy (reduktor) na allegro za ok 2000-2500zł ale tez nie pewności ze sprawny.

MagiX

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maj 2014, 15:48:30 »
Mam pytanie, czy masz takie same opony na wszystkich kołach ?

keller

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maj 2014, 16:15:59 »
Spróbuj znaleźć zakład w którym regenerują skrzynie biegów, mosty itp. jest kilka takich ale nie wiem jak to jest w Twojej okolicy.
"Zwykły" mechanik może to tylko rozgrzebać i zrezygnować z dalszej naprawy.

Masz już na 100% zdiagnozowane, że to sprzęgło a nie most?

mar_p

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 13 Maj 2014, 08:02:41 »
Cytat: "MagiX"
Mam pytanie, czy masz takie same opony na wszystkich kołach ?

Opony oczywiście są wszystkie takie same. Ciśnienie sprawdzam regularnie.

Cytat: "keller"
Masz już na 100% zdiagnozowane, że to sprzęgło a nie most?

Nie jest to zdiagnozowane byłem w 10 warsztatach i nikt tam nawet jeszcze nie zajrzał nikt nic nie wie nikt nawet nie ma pojęcia kto się może tym zająć w Zielonej Górze.
Dziś się wybieram do jakiegoś mechanika od który może się podejmie.
Przez tel. mówił że to raczej nie wiskoza że to się raczej tak nie psuje....

Andrut78

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Maj 2014, 12:52:04 »
Objawy zepsucia wiskozy to będzie raczej nie blokowanie tylnej osi. To jest sprzęgło pracujące w oleju (tak jak w motocyklach) więc prędzej będzie się ślizgać niż się zapiecze. Gdybyś nie miał oleju w moście to też sprzęgło będzie się ślizgać i się spali, po za tym bez oleju w tylnym moście to raczej daleko byś nie zajechał.

mar_p

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 19 Maj 2014, 09:04:33 »
Cytat: "Andrut78"
Objawy zepsucia wiskozy to będzie raczej nie blokowanie tylnej osi.

Obyś miał rację że to nie to sprzęgło:).  Olej jest napewno bo pierwsze co zrobiłem wymieniłem olej w obu mostach.
A takie jeszcze spostrzeżenie mam że efekt blokowania kół jest gdy jest mocno rozgrzany np. po trasie.

Auto jest w warsztacie w końcu znalazłem kogoś kto się podjął zadania. Narazie podejrzenie pada na pierścień ABS który i tak był do wymiany od dłuższego czasu, okazało się że cały przegub wraz z pierścieniem jest zamontowany od innego auta!! Czujnik źle czyta prędkość jednego koła. Dlatego tez powyżej 140km/h wyskakuje mi błąd ABS/TCS i napędów. To może powodować że dohamowuje na zakręcie inne koła.
W każdym razie jestem bardzo ciekaw i mam nadzieje że to rozwiąże problem, bez rozwalania przekładni środkowej.

santa claus

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 19 Maj 2014, 12:23:44 »
Cytat: mar_p
.... okazało się że cały przegub wraz z pierścieniem jest zamontowany od innego auta!! Czujnik źle czyta prędkość jednego koła......

O matko jak coś takiego czytam to ogarnia mnie przerażenie...takie coś ( a raczej ten ktoś kto to wykonał) powinno być karane.

mar_p

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Październik 2014, 10:19:36 »
Czy ktoś może się orientuje czy przekładnia środkowa ma takie samo przełożenie przy silniku 3.4 oraz przy2.4?
 Mam na myśli przekładnię z przodu pomiędzy skrzynią biegów a wałem napędowym idącym na tył, w której jest sprzęgło wiskotyczne.

[ Dodano: 2014-10-06, 10:59 ]
Przepraszam miało być przy silniku 3.5 L oraz przy 2.4

Kotły i ekogroszek Jelcz

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Sierpień 2015, 13:12:16 »
Cytat: "mar_p"
Objawy zepsucia wiskozy to będzie raczej nie blokowanie tylnej osi.

Obyś miał rację że to nie to sprzęgło:).  Olej jest napewno bo pierwsze co zrobiłem wymieniłem olej w obu mostach.
A takie jeszcze spostrzeżenie mam że efekt blokowania kół jest gdy jest mocno rozgrzany np. po trasie.

Auto jest w warsztacie w końcu znalazłem kogoś kto się podjął zadania. Narazie podejrzenie pada na pierścień ABS który i tak był do wymiany od dłuższego czasu, okazało się że cały przegub wraz z pierścieniem jest zamontowany od innego auta!! Czujnik źle czyta prędkość jednego koła. Dlatego tez powyżej 140km/h wyskakuje mi błąd ABS/TCS i napędów. To może powodować że dohamowuje na zakręcie inne koła.
W każdym razie jestem bardzo ciekaw i mam nadzieje że to rozwiąże problem, bez rozwalania przekładni środkowej.

Co było powodem uszkodzenia ?

Miałem podobny efekt w Isuzu, gdzie przyczyną byłą uszkodzona przekładnia główna przenosząca napęd na tył.

W jednym z Sante Fe, którego kiedyś oglądałem też to występowało [najłatwiej sprawdzić skręcając na asfalcie maksymalnie koła i powoli ruszając do przodu, wtedy słychać "łup" lub nie] i go sobie odpuściłem.