Forum > Accent
[Accent LC] Tył nie hamuje.
bobi17:
Jak stwierdziłeś, że tylne hamulce nie działają? :-/
Sprawdzałeś jak hamowane są tylne koła po podniesieniu tyłu samochodu? Niech ktoś naciśnie pedał hamulca, a Ty sprawdź czy jesteś w stanie zakręcić kołem. Myślę, że Ci się to nie uda. Z tyłu mamy przecież hamulce bębnowe, znacznie mniej skuteczne od tarczowych, które są z przodu. Dlatego kiedy przednie koła już są zablokowane, to tylne jeszcze się obracają, choć też są hamowane... i tak być powinno!
Moim zdaniem jest wielce prawdopodobne, że hamulce masz w porządku.
Pojedź na stację diagnostyczną, tam za 2-3 dychy sprawdzą ci siłę hamowania.
Pozdrawiam.
kosmos2011:
--- Cytat: "kadafi" ---Cylinderki mam TCIC
--- Koniec cytatu ---
Firma dobra chodziło mi czy kupiłeś te z tymi numerami 5833025000, 5838025000.
kadafi:
bobi17, jak miało by być tak jak piszesz to ja jutro jadę zezłomować tego accenta - życie najważniejsze.
Koła tylne hamują ale nie tak jak powinny. X lat temu miałem taki sam objaw w astrze F też bez ABSu - przy średnim hamowaniu przód blokowało (jak w accencie) - okazało się że tył był do roboty (bębny, szczęki) po naprawie było OK.
W accencie mam już to wymienione i dalej nie działa tak jak trzeba.
Na przeglądzie byłem i diagnosta powiedział że przód OK, ręczny OK ale tył b.słabo. Było to zaraz po tym jak robiłem remont hamulców więc myślałem że wszystko się dotrze i ułoży a tu lipa - dalej to samo.
kosmos2011, muszę sprawdzić faktury bo nie mam pojęcia czy to te co piszesz- jutro dam znać.
A i po głębszym zastanowieniu szczęki też są OK - przy jeździe i zaciągnięciu ręcznego hamulec mocno hamuje - prawie do blokady kół.
Dodam jeszcze że pedał hamulca nie jest twardy i z wyczówalnym oporem da się go wcisnać do podłogi.
kml:
Niestety LC tak ma, że tył jest słaby :/ Robiłem wszystko sam, szczęki Alpha Brakes, bębny oryginały, cylinderki też jak trzeba plus samodzielny bardzo dokładny montaż i temat jest de facto nie do przejścia. Cały przegląd układu jest ok, ale tył jest słaby i naprawdę ciężko coś na to poradzić. Przynajmniej mi się nie udało jak do tej pory.
Z przodem nie ma żadnych problemów, a jeżeli ktoś obejdzie problemu hamulca zasadniczego z tyłu to proszę o info. Ręczny łapie bez problemu.
kadafi:
To jak u mnie auto hamuje na mokrym ( nawet nie w deszcz) to tragedia - nie jest to normalne w sprawnym samochodzie nawet w 126p.
Mnie martwi pedał hamulca który da się wcisnąć do podłogi.
Obstawiam że pompa może być trafiona.
Na początek może jakiś zestaw do regeneracji a jak to potwierdzi przypuszczenia to nowa pompa - dobrze i na długo.
Nawigacja
[#] Następna strona