Forum > Accent

[Accent LC] Tył nie hamuje.

(1/14) > >>

kadafi:
Z układu hamulcowego zostały mi jedynie : pompa, zaciski i tarcze kotwiczne - reszta nowa.
Układ odpowietrzony samoregulatory dobrze działają a tył nie hamuje.
Przy lekko mokrej nawierzchni i średniej sile hamowania zaraz blokuje przód i samochód jedzie dalej jak po lodzie.
Ręczny hamullec działa OK - nie ruszy sie autem z miejsca.

Są jakieś regulatory sił hamowania? czy to może byc pompa hamulcowa.
Muszę problem szybko rozwiązać bo nie da się tak jeździć.

kosmos2011:
Korektora siły hamowania w LC nie ma, jaki płyn zalałeś po remoncie hamulców.

kadafi:
Płyn to TEXTAR DOT4 - wymienić?

Dodam że jak są zdjęte bębny i naciskam na hamulec to szczęki się rozszerzają i samoregulatory ładnie przeskakują na tej zapadce rozwierając bardziej szczęki.

Brak mi pomysłów a do wymiany została by pompa chyba że szczęki są kiepskie.
Nie pamiętam nazwy ale coś na S..... a bębny ABE - czy jakoś tak.

Zauważyłem też że po tym krótkim czasie od wymiany - 1-2 kkm w środku jest "kurz" ze startych szczęk co by sugerowało że jest tarcie ale czy szczęki w takim razie nie są na miękkie.....

kosmos2011:
Jest ok pytałem dlatego że płyn typu DOT5.1 są bardziej "agresywne" od DOT3 czy 4 i mógł trochę spustoszyć gumki w pompie. Ja kupiłem cylinderek Sanyco i na jego obudowie jest wytłoczone "only DOT3". Zastanawiają mnie jeszcze te za długie przewody od pompy do łączników które założyłeś.

Szczęki masz Sangsin SA046 czyli takie jak na pierwszy montaż, a bębny pewnie ABE.

kadafi:
Długość raczej nie przeszkadza choć by dlatego zę lewy i prawy to różnica 80cm w oryginale.
Zastanawiają mnie takie "długie nakrętki - przedłużki" przy pompie co się wkręca tylne przewody  czy one nie mają jakiegoś zadania rozdziału siły hamowania?

Szczęki to SAMKO.

A i jeszcze jedno  - jak przeglądam szczęki na na  bęben 180mm są szczęki o szerokości 35, 36, 38, mm teraz jakie do mojego i czy ma to znaczenie - szersze - większa powierzchnia tarcia.

http://sklep.intercars.com.pl/#/dynamic/uni/ws_tecdoc_2tab.php?wit=SKLEP&call=daj_tdGrupyS&notitle=1&wsk=O

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej