Forum > i30 FD
[i30] i30 1.6 CRDI dużo pali
mirekwr1:
Ja mam również i30CW z 2010r. z takim samym silnikiem, ale z trochę większym przebiegiem (niecałe 113 tys km) no i bez DPF-a. U mnie komputer pokazuje spore spalanie w mieście (ok. 8-2 do 8,5l), z tym, że nie miałem jeszcze okazji sprawdzić faktycznego spalania (podczas tankowania) przy jeździe stricte miejskiej. Przy jeździe mieszanej (trasa - miasto, w tym jazda z prędkościami autostradowymi) komputer pokazywał mi 6,4l, a rzeczywiste spalanie było o litr mniejsze. Założyłem większe koła, więc liczę się z podwyższonym nieco zużyciem paliwa. Słyszałem, że jeśli chodzi o dopalanie DPF-a, to by było ono skuteczne podobno musisz mieć zatankowane ponad pół baku, bo inaczej proces nie zostanie zainicjowany.
markar74:
Witam. A to jakaś nowość, że będzie wypalał DPF tylko, gdy jest więcej niż pół baku. Prawda?
mirekwr1:
--- Cytat: "markar74" ---Witam. A to jakaś nowość, że będzie wypalał DPF tylko, gdy jest więcej niż pół baku. Prawda?
--- Koniec cytatu ---
I po co ten sarkazm? Wyobraź sobie, że znam kogoś, kto jeździł do serwisu z problemem z DPF-em, płacił za wypalanie w serwisie i nikt mu tam nie powiedział, że trzeba mieć więcej, niż pół baku, żeby to się samo w trasie zrobiło. I nadal są tacy, co tankują za stówkę...
markar74:
W żadnym wypadku nie chciałem Cię urazić. Tylko dziwię się, że temat tak szeroko opisywany (DPF) a nikt wcześniej o tym nie pisał.
mirekwr1:
Ależ, markar74, nie ma mowy o urazie! Wszyscy jesteśmy tu, by sobie pomagać, podpowiadać. Ja jestem "świeżakiem", jeśli chodzi o tę markę, raptem niecałe 2 miesiące jeżdżę Hyundai'em, wiele spraw jest dla mnie nowych, czasem dziwnych (jak choćby wymiana żarówek- w Octavii praktycznie nie potrzebowałem żadnych narzędzi, tu muszę się nagimnastykować z wyjęciem reflektora włącznie). Przeglądam to forum, wiele spraw staje się łatwiejszych po tej lekturze, ale człek chce też coś podpowiedzieć innym, co gdzieś się usłyszało, czy o czym się przeczytało. Pozdrawiam!
Nawigacja
[#] Następna strona