Autor Wątek: [Santa Fe SM] Automatyczne wyłączanie świateł  (Przeczytany 5863 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

yazzeq

• Gość
[Santa Fe SM] Automatyczne wyłączanie świateł
« dnia: 06 Październik 2013, 22:11:26 »
Miałem tak:
Gdy gasiłem silnik (przełącznik świateł w pozycji mijania - reflektory właczone), światła przełączały się na postojowe; gdy wyciągnąłem kluczyk dalej paliły się postojowe ale wystarczyło otworzyć drzwi i światła gasły.  Wychodząc ze samochodu z kluczykiem w ręku wszystkie światła miałem wyłączone i niczym nie musiałem się martwić. Analogicznie było przy wsiadaniu: wkładałem kluczyk, zapalały się postoje, przekręcałem i zapalały się mijania bez kręcenia pokrętłem.

Teraz - nie wiem dlaczego - zrobiło się tak:

Wyłączam silnik, światła przełączają się z mijania na postojowe. Otwieram drzwi i ... światła nie gasną  :-( Żeby nie zostawić samochodu na włączonych światłach przełącznik świateł muszę ustawić w pozycję OFF.

Wie ktoś może czym taka zmiana mogła być spowodowana? Czy można wrócić do pierwszego ustawienia (które bardziej mi pasowało i zgodne jest z instrukcją działania samochodu)?

Proszę o poradę i pomoc.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Październik 2013, 06:34:07 »
Zawsze trzeba zachować kolejność - wyciągnięcie kluczyka a potem dopiero drzwi, przy odwrotnej konfiguracji światła się nie wyłączą.
Ja stosowałem tę metodę przez jakiś czas ale kilkakrotnie samoczynnie na parkingu włączały się światła postojowe, przyczyną może być jakiś przekaźnik, poruszałem ten temat już na forum ale chyba nikt nie odpowiedział jak dobrze pamiętam.
Ten sam przekaźnik może mieć coś wspólnego z tym że Tobie nie gasną światła.

P.s. Twój problem dotyczy wersji CM czy SM - jedną wersję posiadasz a drugą zaznaczyłeś w tytule postu ??

Offline ferudin

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Październik 2013, 13:38:27 »
Sprawdź wyłącznik krańcowy ten który odcina prąd do lampki tej pod sufitem jak otwierasz drzwi od strony kierowcy to ma związek ze światłami.

Offline Arni71

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 07 Październik 2013, 14:00:47 »
Cytat: "ferudin"
Sprawdź wyłącznik krańcowy ten który odcina prąd do lampki tej pod sufitem jak otwierasz drzwi od strony kierowcy to ma związek ze światłami.

W moim przypadku to nie to, gdyby tak było to uruchamiał by się również alarm podłączony do tego wyłącznika.

Offline volcan

• Giełda
    • http://www.prace-geologiczne.pl
Re: [Santa Fe SM] Automatyczne wyłączanie świateł
« Odpowiedź #4 dnia: 15 Październik 2013, 15:53:13 »
Spróbuj puknąć czymś (np. kluczykiem) w stacyjkę po zgaszeniu silnika a przed otwarciem drzwi :) W stacyjce jest pewnego rodzaju przełącznik (czujnik wyciągnięcia kluczyka) i czasem "lubi" się zawiesić. Miałem podobnie - ale latem w czasie upałów - stuknięcie w stacyjkę pomagało, w końcu powiedziałem o tym mechanikowi i problem rozwiązał czyszcząc stacyjkę i smarując ją jakimś smarem do mechanizmów precyzyjnych.