Autor Wątek: [Santa Fe SM] Dziwne stuki  (Przeczytany 33356 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

szteo

• Gość
[Santa Fe SM] Dziwne stuki
« dnia: 02 Październik 2013, 19:59:35 »
witam wczoraj w silniku coś zaczęło stukać było to słychac nwet w środku przy dodaniu gazu stuki się nasilały taki pusty odgłos im wiecej gazu tym szybsze stuki. Proszę o jakieś porady dodam że dolałem dzień wcześniej oleju takiego samego jak był.

Offline cezaros

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Październik 2013, 20:39:16 »
bez osłuchania ciężko stwierdzić, to może być wszystko i nic.  Takie stukanie to z reguły nic dobrego, najgorszym przypadkiem to panewka. stuka z dołu silnika czy bardziej z góry słychać??

Offline vanhelsing

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Październik 2013, 20:39:57 »
Myślę,że na podstawie tego opisu dobrą diagnozę może postawić tylko jasnowidz :-D A tak na serio,to jedyne co mi przychodzi do głowy to luzy na panewkach korbowodu(jeśli stuki są "głuche" i dudniące i natężenie narasta razem ze wzrostem obciążenia silnika)

szteo

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Październik 2013, 21:04:00 »
stuki słuchać od lewej strony tak mi sie wydaje

pacioli

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 14 Październik 2013, 06:32:57 »
Temat niestety przygasł, a u mnie w Santce pojawiły się dokładnie takie same objawy. Czy komuś udało się to zdiagnozować?

felkner

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 14 Październik 2013, 07:31:56 »

pacioli

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Październik 2013, 09:12:10 »
Dziękuję za odpowiedź. U mnie dotychczas nie było problemu z wtryskami (silnik nie kopci, bez problemu odpala również zimą, na wolnych obrotach chodzi pięknie). Stuki pojawiają się dopiero ok. 2000 obrotów i co ciekawe - nie słychać ich przy zupełnie zimnym silniku. Mechanik, który słuchał tych stuków podejrzewa popychacze hydrauliczne. Twierdzi, że stukot "przesuwa się" po głowicy. W związku z tym, że to mechanik "ogólny", wysłał mnie do specjalistów od głowic, a moi zaufani aktualnie nie mają wolnych terminów.

felkner

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Październik 2013, 09:40:00 »

pacioli

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Październik 2013, 13:08:46 »
Dziękuję za wskazanie kierunków poszukiwań. Olej i filtr mam świeżo wymieniony właśnie w związku z tymi odgłosami. Postaram się również zamieścić filmik pt. "Stukot w Santa Fe" :)

[ Dodano: 2013-10-14, 18:48 ]
Zapraszam na seans:

[/youtube]

[ Dodano: 2013-10-15, 19:07 ]
Film nie ma porywającej fabuły, ale może komuś przyjdzie do głowy co może tak rezonować.

szteo

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Październik 2013, 21:02:32 »
u mnie tak samo stuka auto u mechanika stoi on mówi że panewki  albo  ZACIERA się wał jutro rozbierał bedzie silnik to się okaze

pacioli

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 15 Październik 2013, 22:38:02 »
To niecierpliwie czekam na info.

szteo

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Październik 2013, 13:51:34 »
A jest taka możliwość że smok jest zatkany i nie ma smarowania dlatego tak stuka ?
albo pompa oleju się zatarła ?

pacioli

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 19 Październik 2013, 05:21:53 »
Jadę dziś do warsztatu. Przez telefon mechanik stawiał raczej na wtryskiwacze.

felkner

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 19 Październik 2013, 07:39:06 »

Offline cezaros

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 19 Październik 2013, 07:49:51 »
Pierwszy raz słyszę, żeby zatrzeć pompę oleju to musiałbyś jeździć bez oleju a tak chyba nie było (ona przecież pracuje w oleju co miało by ją zatrzeć??) U ciebie najprędzej będzie obrócona panewka, no chyba że te typy tak miały że pompowtryskiwacz mógł się tak tłuc (nie lubię diesli więc się nie orientuje czy te wynalazki czasami nie potrafią się tak tłuc). Do którego to geniusza w Jarosławiu odstawiłeś auto, że ci opowiada o zatartej pompie oleju??